Eko 05. rujna 2023.

Koliko često treba prati ručnike i kako ih prati da zadrže mekoću?

ručnici
Foto: Pexels Ručnici
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko često biste trebali prati svoje ručnike, vjerojatno je pitanje koje koje si povremeno postavite, a možda vas i zanima kako da vaši ručnici zadrže mekoću i nakon puno pranja. Mi vam prenosimo odgovor stručnjaka s portala women & home.

Ni pretjerano pranje ručnika nije dobro jer to može utjecati na vlakna i pretvoriti vaš najbolji ručnika za kupanje u grubu, krutu krpu koja grebe kožu i ne upija vlagu. Pročitajte koliko često bismo trebali prati ručnike kako bi se izbjeglo skupljanje bakterija. Osim učestalosti važno je i kako perete ručnike da bi oni bili mekani i podatni za brisanje.

"Koliko puta perete ručnike za kupanje ovisi o tome koliko se često tuširate ili kupate", objašnjava Lucy Ackroyd, voditeljica dizajna u tvrtki Christy. "Predlažem da glavni ručnik operete nakon tri upotrebe jer se time izbjegava nakupljanje bakterija. Kada ručnik ne koristite, ostavite ga da se prozračuje na držaču za ručnike."

“Koliko često trebate mijenjati ručnik za ruke ovisi o tome koliko osoba ima u vašem kućanstvu, ali općenito, preporučujem da mijenjate i perete ručnike barem dvaput tjedno kako biste održali čistoću i izbjegli širenje bakterija“, kaže Ackroyd. "Preporučujem da se ručnici za tijelo i lice operu nakon tri upotrebe. Uvijek pričekajte da se potpuno osuše prije sljedeće upotrebe", navodi Kyle Grant, osnivač održive usluge pranja rublja na zahtjev, Oxwash. Američki institut za čišćenje također predlaže da se ručnici za kupanje trebaju objesiti da se osuše između dva korištenja i oprati nakon tri do pet uobičajenih korištenja.

Ove smjernice su opće i odnose se na uobičajeno korištenje ručnika za brisanje tijela i lica, ali ako se češće kupate jer primjerice vježbate ili radite fizičke poslove, onda i frekventnost pranja ručnika treba biti učestalija. Jasno je i da ručnik treba staviti na pranje ako na njega dospiju tjelesne izlučevine.

 
Možda te zanima... Kada bi trebala baciti posteljinu, ručnike, kuhinjske krpe Eko
 

Kako ispravno prati ručnike da bi zadržali kvalitetu?

  • Ne pretrpavajte perilicu - rublju je potreban prostor u bubnju kako bi se moglo kvalitetno oprati i isprati. Ne ostavljajte mokre ručnike dugo u perilici jer to može rezultirati neugodnim, pljesnivim mirisom.
  • Ne  pretjerujte s omekšivačem - iako se čini poželjnim za mekoću rublja Chrissie Rucker, osnivačica tvrtke The White Company objašnjava: "Za super-mekane ručnike, dodavanje omekšivača za tkanine u posljednjem ispiranju povećava mekoću frotirskih tkanina, ali koristite ga umjereno jer će prekomjerne količine smanjiti upijanje budući da omekšivač oblaže vlakna. Najbolje je koristiti male količine omekšivača i to u svakom drugom pranju".
  • Mrlje uklonite odmah - bez obzira uklanjate li mrlje od crnog vina s tepiha, kremu za sunčanje s odjeće ili lažni ten s ručnika, rješavanje mrlja čim se pojave uvijek će rezultirati učinkovitijim uklanjanjem. "Za učinkovito uklanjanje mrlja preporučuje se korištenje sredstava za uklanjanje mrlja na bazi kisika", kaže Grant.
  • Temperatura na kojoj perete ručnike - Ackroyd kaže da je temperatura od 40 stupnjeva sasvim prikladna za često pranje ručnika jer će se prebrzo istrošiti ako se peru na višim temperaturama. Savjetuje da ipak povremeno operete ručnike na 60 stupnjeva jer ćete tako otkloniti ulja i bakterije i ručnici će biti savršeno čisti,a neće izgubiti kvalitetu i strukturu.
  • Ručnici moraju biti suhi prije nego što ih spremite u ormar - vlažni ručnici čak i oprani leglo su bakterija i pljesni i zato ih dobro osušite i uredno složite prije nego što ih spremite u ormar.
 
Možda te zanima... Magičan broj: Koliko često i kako trebaš prati plahte? Zdravlje

Kada ručnik treba baciti?

Dođe i vrijeme kad se svaki ručnik mora baciti. Jedan od znakova da ga se trebate zauvijek odreći je neugodan miris koji ne nestaje niti nakon pranja, a drugi je ofucan izgled.

 
Grudnjak_4 Možda te zanima... Koliko često i kako treba prati grudnjak? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.