Zdravlje 27. studenoga 2019.

Magičan broj: Koliko često i kako trebaš prati plahte?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako je prošlo neko vrijeme, od kad si zadnji put oprala plahte, nisi jedina.

Laura Goodman, viša znanstvenica za P&G Fabric Care navodi kako prljave plahte imaju miris koji ti možda ne osjetiš, jer si okružena njime, ali ga drugi osjete. Također nadodaje kako miris plahte nije ni bitan koliko činjenica da prljave plahte s vremenom mogu dovesti do niza zdravstvenih problema između kojih su iritacije kože, akne i alergijske reakcije na prašinu.

Koliko često treba prati plahte?

Generalno pravilo nalaže da bi se plahte trebale prati svakih tjedan do dva, kaže Goodman za Prevention. No, ako ti i tvoj partner na plahtama ponekad budete znojni, pogotovo nakon seksa ili spavate goli ili ih dijelite sa kućnim ljubimcima - svoje plahte trebali bi prati jednom tjedno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako je tvoja koža sklona aknama onda moraš razmisliti i o češćoj promjeni jastučnica. Američka dermatološka akademija navodi kako bi ih trebala mijenjati i prati dva do tri puta tjedno, kako bi osigurala čistu podlogu za svoje lice za vrijeme spavanja.

Goodman navodi kako bi to trebala činiti i češće ako prije spavanja ne skineš šminku, ako kosu pereš samo jednom ili dva puta tjedno ili ako prije spavanja na lice staviš puno kreme koja se ne upije odmah.

Možda te zanima... Ovoj ženi su pronađene grinje u očima jer nije prala jastučnicu 5 godina Zdravlje

Što ako ih ne pereš često koliko je preporučeno?

Svakog sata s tvojeg se tijela ljušti 200 milijuna mrtvih stanica kože. Ako spavaš šest sati, to znači da ti se samo za jednu noć oljušti 1,2 milijarde stanica, što onda tek trebaš pomnožiti s dva ako spavaš s partnerom ili partnericom.

U tvojem se krevetu na plahtama nalaze i sitne grinje koje sa svojih osam nogu hodaju po plahti i hrane se tvojim mrtvim stanicama kože. Upravo one su uzrok raznim alergijama tijekom cijele godine, navodi Fondacija za astmu i alergije (AAFA). Zbog toga, ako ti često curi nos, kišeš li čak teško dišeš razlog su možda upravo prljave plahte, kaže Goodman.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim mrtvih stanica kože i grinja, prašina koju sakupiš cijeloga dana također svoj put ponekad završi upravo u krevetu i na tvojim plahtama.

Uzevši u obzir sve navedene stvari nije čudno da ljudi koji ne peru dovoljno često svoje plahte mogu imati problema s iritacijama i aknama, a moguće su i određene infekcije. Joshua Zeichner, direktor Medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku navodi da ako imaš suhu ili osjetljivu kožu ili ekcem izložena si većem riziku jer je gornji sloj tvoje kože, već oslabljen.

Što ako nemaš vremena prati plahte toliko često?

Ako trenutno živiš negdje gdje nemaš perilicu i/ili sušilicu ili ti je životni stil toliko ubrzan te si veoma zauzeta najlakše rješenje jest velika zaliha. Svakako uloži i kupi tri ili četiri para posteljine koje ćeš kružno izmjenjivati svakih tjedan do dva - ovisno o potrebi.

alergija Možda te zanima... Alergija na grinje i kućnu prašinu - kako si pomoći? Zdravlje

Kada konačno uhvatiš vremena i baciš se na pranje svakako slijedi upute koje dolaze uz posteljinu. Poliester je najbolje prati u toploj vodi, dok se pamuk, koji ti preporučujemo da kupiš, može prati i u vrućoj vodi te se i preporučuje pranje u njoj, odnosno na što višoj temperaturi, kako bi ubila grinje koje se nalaze u prašini, navodi AAFA.

Također, nemoj zaboraviti odvajati i prati po bojama kako ne bi obojila svoju omiljenu plahtu ili kako njena boja ne bi izblijedila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.