Zdravlje Simptomi i pomoć 25. ožujka 2017.

Alergija na grinje i kućnu prašinu - kako si pomoći?

alergija
Foto: Thinkstock Mnogi respiratorni problemi mogu se negativno odraziti na zdravlje pluća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alergijski rinitis, odnosno osjetljivost nosne sluznice na alergene iz okoline, može biti sezonski i nesezonski. Dok se jedni muče s peludi ili ambrozijom u određenom periodu godine, alergije na grinje, kućnu prašinu ili životinjsku dlaku prate nas tijekom cijele godine.

Ne postoje precizni podatci o ukupnom broju alergičnih osoba, ali Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da između 10 i 25% svjetske populacije pati od nekog oblika alergijskog rinitisa.

Život s peludnom alergijom - kako preživjeti proljeće

Jedna od njih je i Tanja Konjevod, koja je s nama podijelila svoje iskustva u borbi s alergijskim rinitisom, konkretnije alergijom na grinje i kućnu prašinu, koja ju prati još od osnovne škole.   | Author: Tanja Konjevod Foto: Tanja Konjevod

Sam proces postavljanja dijagnoze joj je, kao djetetu, bio poprilično iscrpljujuć: "Najprije roditeljima nije bilo jasno zašto stalno kišem i imam suhi kašalj, ali nas je doktorica opće prakse vrlo brzo uputila kod alergologa, gdje smo saznali o čemu se radi. U to vrijeme bilo mi je dosta traumatično trpjeti stalna pikanja i odlaske doktoru, ali vjerujem da bi u odrasloj dobi to puno bolje podnijela jer i nije tako strašno. S obzirom na to da sam tada, kada mi je otkrivena alergija, imala jako izražene simptome kihanja i kašljanja, doktor je ponudio ili terapije injekcijama ili lijekove. Izabrali smo lijekove i morala sam piti Intal tablete čak četiri puta dnevno. One se pomoću malog uređaja s ventilatorom raspršuju po ustima i to mi je, kao djetetu, bilo dosta komplicirano nositi svuda."

Liječnica savjetuje kako se najbolje nositi s peludnim alergijama

Proljeće pojačava simptome

Nakon nekoliko godina terapije Intalom, stanje joj se poboljšalo: "Sada po potrebi pijem tablete Telfast i pomažem si različitim alergijskim sprejevima poput Nasonexa. Iako sam alergična samo na grinje i kućnu prašinu, a ne i pelud, kada dođe proljeće, kihanje i suhi kašalj se povremeno jave i ako baš zagusti, pijem Telfast mjesec dana i situacija se najčešće smiri. Ima i onih razdoblja kada baš ništa ne pomaže, niti tablete, niti sprejevi i jednostavno moram pričekati da prođe samo od sebe. Najbolje mi je zimi kada grijanje isuši zrak, jer grinje vole vlagu pa ih onda zimi ima manje."

Iako se alergičarima često savjetuje odlazak na more, njoj to baš i ne pomaže: "Meni je na moru uvijek najlošije, promjena klime mi nikako ne odgovara i treba proći i više od nekoliko dana intenzivnog kihanja i zaštopanog nosa dok se ne klimatiziram."

Promjena okoline pogoršava stvar

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Grinje i prašinu je nemoguće u potpunosti izbjeći, pa joj zapravo uvijek bar malo smetaju: "Ako idem na put, bilo kuda gdje dođem, nisam navikla na baš tu određenu prašinu i uvijek mi prvih dan ili dva bude baš loše. Tu mi ponekad pomognu alergijski sprejevi. Nosim gotovo uvijek sa sobom i svoj jastuk, ali kako je prašina svuda oko nas, jednostavno je ne mogu izbjeći. Ako mogu podnijeti nekoliko dana kihanja, tablete i sprejeve se trudim koristiti što je manje moguće jer ipak se radi o kemiji. Ako mi se stanje pogorša i bude neizdrživo sigurno ću potražiti alternativne lijekove na biljnoj bazi."

Kako ublažiti neugodne simptome alergije?

Kako si pomoći?

U prvom redu, važno je održavati čistoću doma i redovito provjetravati prostorije. Kod čišćenja je preporučljivo nositi zaštitnu masku kako bi se zaštitila od udisanja prašine. Vlažnost doma nastoj držati pod kontrolom, neka ne prelazi 55%. Postoje razni odvlaživači na tržištu koje možeš koristiti u tu svrhu.

5 akupresurnih točaka za pomoć kod alergije i kihanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.