Eko 26. listopada 2020.

Kada bi trebala baciti posteljinu, ručnike, kuhinjske krpe

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad uložiš u novi set posteljine ili ručnika, normalno je pitati se koliko će dugo ostati u dobrom stanju. Kupuješ ove predmete da bi ih redovito koristila, a malo je predmeta za kućanstvo koji prolaze kroz toliko ciklusa pranja kao posteljina, krpe, ručnici ili stolnjaci.

Ako usvojiš ovih nekoliko savjeta, osigurat ćeš im dug životni vijek, piše Good Housekeeping Home.

Plahte, navlake za poplune i jastučnice

  • Uobičajeni životni vijek: dvije do tri godine.
  • Kako im produžiti rok trajanja: posjedovanjem više kompleta.

"Trebaš razmisliti o kupnji novih plahti kada one izgledaju istanjeno. Plahte se troše s vremenom zbog trenja, ali i čestog pranja. Navlake i jastučnice treba zamijeniti kad im izblijedi boja i poderu se rubovi", savjetuje Lexie Sachs, direktorica za tekstil Instituta Good Housekeeping.

Imati dva ili u idealnom slučaju tri kompleta posteljine, također će pomoći produžiti vijek trajanja, ako posteljinu pereš jednom tjedno.  "Neki ljudi dugo ne mijenjaju plahte i to stvarno nije dobro", kaže Carolyn Forte, direktorica laboratorija za čišćenje u Institutu Good Housekeeping. Ističe da jastučnice i plahte dolaze u direktan dodir s kožom pa ih je potrebno prati svakih tjedan do dva. 

 
 

Popluni i jastuci

  • Uobičajeni životni vijek: 5 do 15 godina
  • Kako im produžiti vijek trajanja: I prekrivači i popluni mogu imati dug životni vijek ako ih u ljetnim mjesecima odložiš i zamijeniš drugima, ali njihova dugovječnost ovisi i o vrsti materijala za punjenje i načinu održavanja prema naputku proizvođača.

Navlake za poplune i jastuke također im značajno mogu pomoći produžiti život jer lakše je oprati posteljinu i navlake nego poplune i jastuke.

Krpe

  • Uobičajeni životni vijek: jedna godina.
  • Kako im produžiti vijek trajanja: Treba ih često mijenjati i najbolje je odrediti jednu krpu samo za brisanje ruku, drugu za brisanje posuđa, treću za kuhinjske površine. One krpe koje dođu u dodir s ostacima hrane treba prati čim se zaprljaju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Salvete i stolnjaci

  • Uobičajeni životni vijek: 10 godina ili više.
  • Kako im produžiti vijek trajanja: Salvete i stolnjaci mogu izdržati cijeli život, a često su predmeti koji se nasljeđuju. Ali mrlje su uvijek prijetnja dugovječnosti stolnog tekstila.

Ako stolnjak ili ubrus zadobiju mrlje odmah ih saniraj i nemoj čekati tjedan dana s pranjem. Koliko često pereš salvete ovisi o tome koliko i kako se koriste.

Rublje Možda te zanima... Koliko često treba mijenjati posteljinu i ručnike? Eko

Ručnici

  • Uobičajeni životni vijek: Dvije do četiri godine
  • Kako im pomoći da duže traju: Nakon upotrebe treba ih objesiti da se osuše kako ne bi skupljali bakterije i plijesan koje doprinose njihovom kraćem roku trajanja.

Trošenje oko rubova, stršanje tkanine i gubitak upijanja su znakovi da je vrijeme za zamjenu ručnika. Ručnike za kupanje treba prati najmanje nakon svake tri ili četiri upotrebe. Operi ručnike u toploj do vrućoj vodi, povremeno koristeći omekšivač. Izbjegavaj ga koristiti pri svakom pranju jer će ih učiniti tvrđima nakon više pranja. Ako su izgubili mekoću, pranje octom može im pomoći vratiti normalan, ugodan osjećaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.