Bolovi, peckanje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, pritisak i nadutost, sitost već nakon malih količina hrane, gubitak apetita, podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova te vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, uz osjećaj mučnine, blaži su simptomi bolova u želucu koji se povremeno javljaju kod trećine populacije.
Čaj od đumbira
Sastojci:
- korijen đumbira, duljine od 2, 5 do 5 centimetara
- 1 do 2 šalice vode
- med po želji
Priprema: Operi, oguli i naribaj ili sitno nasjeckaj korijen đumbira. U međuvremenu stavi vodu na štednjak i dodaj đumbir. Kuhaj oko 3 minute, a zatim pusti još 2 na laganoj vatri. Makni s vatre, procijedi i dodaj med ako ti paše. Pijuckaj polako.
Jabučni ocat za prvu pomoć
- Jabučni ocat koristi se kao prirodni čistač ili kao antiseptik, ali može se koristiti i kao pomoć za probleme s probavom, jer pomaže apsorbirati hranjive tvari i ublažiti bol u želucu.
- Stavi nekoliko žličica u čašu hladne ili tople vode. Da bi se apsorbirale hranjive tvari, pij prije obroka. No, koristi isključivo jabučni ocat, ne neke druge vrste.
Voda u kojoj se kuhala riža oblaže sluznicu želuca
Ta voda djeluje kao "omekšivač" odnosno ublažava upalu formiranjem svojevrsne umirujuće barijere preko membrane i sluznice želuca. Oko pola šalice bijele riže zakuhaj u dvije šalice vode. Kad prokuha, skuhaj rižu, pa makni sa štednjaka i ostavi poklopljeno tri minute. Ocijedi i popij mlako. Ako je potrebno, dodaj žlicu meda. Rižu iskoristi kao obrok kasnije.