Zdravlje 26. ožujka 2024.

Što je preventivna kemoterapija na koju ide Kate Middleton?

Foto: Instagram Kate Middleton je u ranoj fazi liječenja raka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je u siječnju morala ići na operaciju abdomena, Kate Middleton prošli je petak otkrila da ima rak, iako nije precizirala o kojem je raku riječ. Prema uputama svojih liječnika, morala je krenuti na preventivnu kemoterapiju i sada je u ranoj fazi liječenja.

No, izraz preventivna kemoterapija ne postoji u medicini, ali stručnjaci smatraju da bi se moglo raditi o adjuvantnoj kemoterapiji koja se primjenjuje nakon operacije, posebno kod raka debelog crijeva, raka dojke i raka pluća

Onkolog Misagh Karimi rekao je za Verywell Health da je cilj adjuvantne kemoterapije uništiti stanice raka koje primarni tretman nije uništio. Time se smanjuje mogućnost da se rak vrati.

Čak i ako su Kate operacijom u siječnju uklonili tumor za koji se kasnije pokazalo da je kancerogen, kemoterapija je možda bila indicirana kako bi se u potpunosti riješila raka. 

"Unatoč uspješnom postupku uklanjanja raka operacijom, mogu se preporučiti preventivni tretmani ili pomoćne terapije kako bi se smanjio rizik od povratka raka i povećala vjerojatnost izlječenja. Ti tretmani mogu uključivati kemoterapiju, imunoterapija, hormonsku terapiju i druge", rekao je Richard D. Carvajal, zamjenik glavnog liječnika i direktor onkologije na Institutu za rak Northwell Health.

Možda te zanima... Česte operacije abdomena i kako se mogu zakomplicirati? Moguće da je Kate bila podvrgnuta jednoj od njih Zdravlje

Postoji i mnoštvo lijekova za kemoprevenciju koji se propisuju kako bi se kod pojedinaca s visokim rizikom smanjile šanse za razvoj raka ili recidiv raka, iako Kate po spolu i dobi ne odgovara za mnoge od njih. Nekoliko vrsta raka potencijalno se može spriječiti na ovaj način:

  • Tamoksifen i raloksifen, koji spadaju pod selektivne modulatore estrogenskih receptora, služe za sprječavanje invazivnog raka dojke kod pacijenat s visokim rizikom u dobi od 35 godina i starijih, odnosno žena u postmenopauzi. Anastrozol je inhibitor aromataze (estrogen sinteza) koji se često koristi za prevenciju raka dojke nakon menopauze.
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi poput aspirina i celekoksib potencijalno bi mogli pomoći u prevencije raka debelog crijeva i smanjenju rizika od polipa, iako su dokazi neuvjerljivi.
  • Finasterid i dutasterid, inače inhibitori alfa-reduktaze, proučavaju se kako bi se otkrilo mogu li smanjiti rizik od raka prostate. Ovi lijekovi sprječavaju da se testosteron pretvori u dihidrotestosteron (DHT), hormon koji je povišen kod raka prostate.

Sve više mladih boluje od neke vrste raka. Rak probavnog sustava najbrže raste kod osoba mlađih od 50 godina, a najčešće se dijagnosticira rak dojke, štitnjače i debelog crijeva.

izvješću Američkog društva za borbu protiv raka, kolorektalni rak kod mlađih od 50 godina uzrokovao je više smrtnih slučajeva nego ikad prije. Iako se ne zna razlog zašto se sve češće pojavljuje kod mlađih ljudi, istraživači vjeruju da kombinacija čimbenika životnog stila, kao što je jedenje prerađene hrane, nedostatak kvalitetnog sna i nedovoljno vježbanja, može igrati ulogu.

Možda te zanima... Povijest bolesti Kate Middleton, od raka preko ožiljka na glavi do jutarnjih mučnina Zdravlje

Što je sljedeće za Kate Middleton?

Kate je naznačila da je u ranoj fazi kemoterapije koju je morala odgoditi zbog oporavka od operacije. Iako se ne zna točno kada je počela s kemoterapijom, vjerojatno traje već mjesec ili dva.

"Vrijeme između operacije i početka liječenja ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu raka i koliko se dobro pacijent oporavlja od operacije", rekao je Karimi. “Općenito se preporučuje kemoterapija unutar 30 do 90 dana nakon operacije. Za neke vrste raka kemoterapija nakon operacije traje ukupno tri do šest mjeseci, ovisno o lijekovima koji se koriste i stadiju raka”.

Možda te zanima... Princeza Kate ima rak! Česte emocije koje se javljaju kada osoba dobije dijagnozu i kako si pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.