Zdravlje Simptomi i pomoć 02. studenoga 2020.

Rak prostate: Simptomi, prevencija i liječenje

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prostata je žlijezda veličine oraha smještena neposredno ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva. Funkcija prostate je proizvodnja tekućine u sjemenu koja štiti i prehranjuje spermije. Temeljna funkcija prostate je vezana uz plodnost, a ne spolnu moć muškarca.

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta karcinoma u muškaraca. Neke vrste karcinoma prostate rastu sporo i možda im je potrebno minimalno ili čak nikakvo liječenje, dok su druge su vrste agresivne i mogu se brzo proširiti. Rak prostate koji se rano otkrije ima veće šanse za uspješno liječenje.

 

Movember ili Brkati studeni protiv raka prostate

 

Studeni je mjesec borbe protiv raka prostate, popularno nazvan Movember. Naziv 'Movember' je složenica dviju engleskih riječi moustache (brkovi) i November (studeni), a cijela akcija započela je 2003. godine u Melbourneu kada se u projekt uključila tek nekolicina entuzijasta, da bi danas postala globalni projekt. Cilj akcije je potaknuti što više muškaraca na preventivne preglede prostate. U studenom će hokejaši Medveščaka 'uzgajati' brkove koji su zaštitni znak mjeseca prevencije raka prostate.

Uključivanjem u ovu akciju 'medvjedi' žele dati podršku udruzi Hrvatska liga protiv raka koja u mjesecu studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate. U akciji 'Brkati Studeni' sudjelovat će cijela momčad Medveščaka, a posebni promotori 'Brka' bit će igrači Mark Dekanich, Mark Katic, Matt Murley, Saša Martinović i Luke Walker koji će sudjelovati u prvom Medveščakovom 'Bearstache Challengeu'. Svaki od pet navedenih igrača udružili su se s jednim od pet odabranih navijača s kojim će zajedno u timu tijekom studenog 'uzgajati' brk i na simboličan način pružiti podršku svojim navijačima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Simptomi raka  prostate i kada se obratiti liječniku

Rak prostate u ranim fazama nema simptoma. Simptomi uznapredovalog raka prostate su:

 • Problemi s mokrenjem
 • Slabiji mlaz urina prilikom mokrenja
 • Krv u urinu
 • Nelagoda u području zdjelice
 • Bolovi u kostima
 • Poremećaji erekcije.

Ako se rak prostate otkrije rano, prije nego što se prošire metastaze, gotovo je potpuno izlječiv operacijom i kemoterapijama. Tada su velike šanse da će čovjek normalno preživjeti dulje od 10 godina te da će umrijeti od neke druge bolesti, a ne od raka prostate. Ukoliko se, pak, otkrije tek kad su se metastaze već proširile, liječenje je tada puno teže, uz više posljedica, kaže onkolog. I puno skuplje za javni zdravstveni sustav.

Opća je preporuka da, ako nema nikakvih tegoba, prvi urološki pregled treba obaviti iza 40. godine i ponoviti ga svake tri godine. Iza 45. godine dobro je obaviti pregled urina i krvi, radi otkrivanja upalnih procesa i određivanja PSA, dok bi nakon 50. godine jednom godišnje trebalo otići na digitorektalni pregled prostate, odnosno pregled opipavanjem. To se prvenstveno preporučuje ljudima u dobi iznad 50 godina, odnosno oko 55 godina, jer od tada s godinama raste rizik od obolijevanja, a pogotovo muškarcima koji imaju bližeg člana obitelji koji se liječio ili je umro od raka prostate.

 
 

Nije jasno što uzrokuje rak prostate

Liječnici znaju da rak prostate počinje kada neke stanice u prostati postanu abnormalne. Mutacije DNK abnormalnih stanica uzrokuju rast i dijeljenje stanica brže nego što to rade normalne stanice. Nenormalne stanice koje se nakupljaju tvore tumor koji može rasti i napadati obližnje tkivo. Neke abnormalne stanice također se mogu proširiti (metastazirati) u druge dijelove tijela.


Čimbenici koji mogu povećati rizik od raka prostate

 • Dob. Rizik od karcinoma prostate raste s godinama.
 • Rasa. Iz još neutvrđenih razloga, osobe crne rase nose veći rizik od raka prostate nego muškarci drugih rasa. U crnaca je vjerojatnije da će rak prostate biti agresivan ili uznapredovao.
 • Obiteljska povijest. Ako su muškarci u obitelji imali rak prostate, rizik bi mogao biti veći. Također, ako postoji obiteljska anamneza gena koji povećavaju rizik od raka dojke (BRCA1 ili BRCA2) rizik od raka prostate može biti veći.
 • Pretilost. Pretili muškarci kojima je dijagnosticiran rak prostate vjerojatnije imaju uznapredovalu bolest koju je teže liječiti.

Komplikacije raka prostate i liječenje

 • Rak koji se širi (metastazira). Rak prostate može se proširiti na obližnje organe, poput mjehura ili putovati kroz krvotok ili limfni sustav do kostiju ili drugih organa. Rak prostate koji se širi na kosti može uzrokovati bol i slomljene kosti. Jednom kada se rak prostate proširi na druga područja tijela, on će i dalje moći reagirati na liječenje i moći se kontrolirati, ali vjerojatno neće biti izliječen.
 • Inkontinencija. Rak prostate i njegovo liječenje mogu uzrokovati urinarnu inkontinenciju. Liječenje inkontinencije ovisi o vrsti i koliko je teška. Mogućnosti liječenja mogu uključivati ​​lijekove, katetere i kirurške zahvate.
 • Poremećaji erekcije. Erektilna disfunkcija može biti posljedica karcinoma prostate ili njegovog liječenja, uključujući kirurške zahvate, zračenje ili hormonske tretmane. Za liječenje erektilne disfunkcije dostupni su lijekovi, vakuumski uređaji koji pomažu u postizanju erekcije i kirurški zahvat.
Možda te zanima... U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate i pomiče se dobna granica Zdravlje

Rizik od raka prostate može se smanjiti

 • Odabirom zdrave prehrane pune voća i povrća i cjelovitih žitarica. Izbjegavanjem hrane s visokim udjelom masnoća. Voće i povrće sadrži mnogo vitamina i hranjivih sastojaka koji pridonose zdravlju.
 • Možete li preventivno spriječiti rak prostate dijetom, još uvijek nije konačno dokazano. No zdrava prehrana s raznovrsnim voćem i povrćem može poboljšati cjelokupno zdravlje.
 • Biraj zdravu hranu umjesto dodataka prehrani. Nijedna studija nije pokazala da dodaci prehrani igraju ulogu u smanjenju rizika od raka prostate.
 • Vježbaj većinu dana u tjednu. Tjelovježba poboljšava cjelokupno zdravlje, pomaže održavati težinu i poboljšava raspoloženje. Postoje neki dokazi da muškarci koji ne vježbaju imaju višu razinu PSA, dok muškarci koji vježbaju mogu imati manji rizik od raka prostate.
 • Održavaj zdravu težinu. Ako je tvoja trenutna težina zdrava, radi na tome da je takvom i održiš. Ako trebaš smršavjeti, češće vježbaj smanji broj unesenih kalorija. Pitajte svog liječnika za pomoć u izradi plana zdravog mršavljenja.
 • Razgovaraj sa svojim liječnikom o povećanom riziku od raka prostate.

Izvor za članak: Mayo Clinic i arhiva missZDRAVE

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.