Zdravlje 28. lipnja 2019.

Ćirina ispovijest: "Prebolio sam dva raka, a nisam želio da me doktorica pregleda"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popularni Miroslav Ćiro Blažević nogometni stručnjak, bivši izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana te Bosne i Hercegovine 2011. godine prebolio je melanom, kaže da mu je vijest o pozitivnom nalazu bila jednaka smrtnoj presudi.

'Kao prepotentna sportska budala rekao sam doktorici da nema potrebe da i mene pregleda'

"Svoj život dugujem doktorici Maji Ceković ona je pregledavala moga sina s kojim sam došao k njoj jer je imao puno madeža po tijelu pa je samim time spadao u rizičnu skupinu za melanom. Kada je doktorica rekla da je s mojim sinom sve u redu stajao sam na vratima ordinacije i ona je rekla: 'dajte da i vas pogledam", priča Ćiro i nastavlja: "A ja onako, kao prepotentna sportska budala kažem, ma što vi gospođo Ceković imate mene gledati! Ali, ona je inzistirala i iz obzira prema njoj vratio sam se, skinuo košulju i podvrgao se pregledu."

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Liječnica je nakon pregleda ustanovila da je jedan madež sumnjiv te ga je poslala na histološku analizu. "Kada sam dobio nalaz bio je pozitivan. Strašno! Kad dobijete takav nalaz to je kao da ste osuđeni na smrtnu kaznu, ali eto na vrijeme sam ga operirao i zahvalan sam da se bolest nije vratila", prisjetio se Ćiro koji redovito odlazi na kontrole i to uvijek kod dr. Ceković koju iznimno cijeni jer kako kaže: "ona ima šesto čulo".

'Otkrivanje melanoma u ranoj fazi spašava život'

O preventivnim mjerama kaže: "Ne izlazim na sunce to nije pametno, ali nije pametno ni što pušim, srećom da ne pijem i radim ipak i dosta stvari koje su dobre za zdravlje. Prije melanoma uspješno sam prebolio i rak prostate.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Često ponavljam i čvrsto stojim iza toga da otkrivanje melanoma u ranoj fazi spašava život jer kada bolest jednom uzme maha onda je puno teže, zato preporučujem svima da se redovito kontroliraju, odu kod dermatologa i pogledaju sve sumnjive madeže i izrasline na koži. Osim redovitih pregleda važno je zadržati optimizam i vjerovati u pozitivan ishod."

Saznaj kako prepoznati sumnjivi madež

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.