Zdravlje 08. veljače 2023.

Ćiro: "Prebolio sam dva raka, a nisam želio da me doktorica pregleda. Predomislio sam se!"

Foto: Sanjin Strukić Fotografija snimljena 2020. u Ćirinom omiljenom kafiću Charlie u Gajevoj ulici u Zagrebu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dan prije svog 88. rođendana preminuo je Miroslav Ćiro Blažević koji će ostat upamćen kao Trener svih trenera. "Ćiro je bolovao od raka prostate koji mu je prvi put dijagnosticiran 2011. godine, godinu dana kasnije otkriven mu je i melanom u početnoj fazi. Godine 2019. teška bolest mu se još jednom vratila", navodi HINA. Donosimo razgovor koji smo 2019. godine vodili s Ćirom Blaževićem o važnosti preventivnih pregleda.

Popularni Miroslav Ćiro Blažević nogometni stručnjak, bivši izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana te Bosne i Hercegovine 2011. godine prebolio je melanom, ispričao je da mu je vijest o pozitivnom nalazu bila jednaka smrtnoj presudi.

"Svoj život dugujem doktorici Maji Ceković ona je pregledavala moga sina s kojim sam došao k njoj jer je imao puno madeža po tijelu pa je samim time spadao u rizičnu skupinu za melanom. Kada je doktorica rekla da je s mojim sinom sve u redu stajao sam na vratima ordinacije i ona je rekla: 'dajte da i vas pogledam", priča Ćiro i nastavlja: "A ja onako, kao prepotentna sportska budala kažem, ma što vi gospođo Ceković imate mene gledati! Ali, ona je inzistirala i iz obzira prema njoj vratio sam se, skinuo košulju i podvrgao se pregledu."

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Miroslav Ćiro Blažević snimljen u šetnji gradom sa sinom Miroslavom 26. siječnja 2023. godine

Liječnica je nakon pregleda ustanovila da je jedan madež sumnjiv te ga je poslala na histološku analizu. "Kada sam dobio nalaz bio je pozitivan. Strašno! Kad dobijete takav nalaz to je kao da ste osuđeni na smrtnu kaznu, ali eto na vrijeme sam ga operirao i zahvalan sam da se bolest nije vratila", prisjetio se Ćiro koji redovito odlazi na kontrole i to uvijek kod dr. Ceković koju iznimno cijeni jer kako kaže: "ona ima šesto čulo".

'Otkrivanje melanoma u ranoj fazi spašava život'

O preventivnim mjerama kaže: "Ne izlazim na sunce to nije pametno, ali nije pametno ni što pušim, srećom da ne pijem te radim ipak dosta stvari koje su dobre za zdravlje. Prije melanoma uspješno sam prebolio i rak prostate. Često ponavljam i čvrsto stojim iza toga da otkrivanje melanoma u ranoj fazi spašava život jer kada bolest jednom uzme maha onda je puno teže, zato preporučujem svima da se redovito kontroliraju, odu kod dermatologa i pogledaju sve sumnjive madeže i izrasline na koži. Osim redovitih pregleda važno je zadržati optimizam i vjerovati u pozitivan ishod."

rak prostate Možda te zanima... Rak prostate: Simptomi, prevencija i liječenje Zdravlje Možda te zanima... Prvi znak melanoma, prepoznaj ga i reagiraj odmah Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.