Zdravlje 24. lipnja 2022.

Upalni rak dojke agresivniji je i brže se širi od ostalih - kako se otkriva i liječi

Foto: shutterstock Mamografski pregled dojki

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da se upalni rak dojke često otkriva u kasnijim stadijima i brzo širi, potreban je multimodalni pristup u liječenju koji uključuje operaciju, zračenje i kemoterapiju.

Upalni rak dojke rijedak je i vrlo agresivan brzorastući karcinom kod kojeg se zloćudne stanice raka infiltriraju u kožu i limfne žile dojke. Ova vrsta raka dojke naziva se "upalnim" jer dojka često izgleda natečeno, crveno ili upaljeno. Većina upalnih karcinoma dojke su invazivni duktalni karcinomi, što znači da su se razvili iz stanica koje oblažu mliječne kanale dojke, a zatim se šire izvan kanala, piše Američki nacionalni institut za rak.

Što je upalni rak dojke?

Upalni karcinom dojke brzo napreduje, često za nekoliko tjedana ili mjeseci. U trenutku postavljanja dijagnoze, upalni rak dojke je III ili IV stadij bolesti, ovisno o tome jesu li se stanice raka proširile samo na obližnje limfne čvorove ili na druga tkiva. Također, u usporedbi s drugim vrstama raka dojke, upalni rak dojke obično se dijagnosticira u mlađoj dobi. Upalni tumori dojke su često negativni na hormonske receptore, što znači da se ne mogu liječiti hormonskim terapijama, koji ometaju rast stanica raka potaknutog estrogenom.

Upalni karcinom dojke češći je u pretilih žena nego u žena normalne tjelesne težine, a kao i druge vrste raka dojke, upalni karcinom dojke može se pojaviti kod muškaraca, ali obično u starijoj dobi nego kod žena.

Koji su simptomi?

Simptomi upalnog raka dojke uključuju oticanje (edem) i crvenilo (eritem) koji zahvaćaju trećinu ili više dojke. Koža dojke također može izgledati ružičasta, crvenkasto ljubičasta ili modra. Osim toga, koža može imati izbočine ili izgledati udubljena, poput kore naranče. Ovi simptomi su uzrokovani nakupljanjem tekućine (limfe) u koži dojke. Do nakupljanja tekućine dolazi jer su stanice raka blokirale limfne žile u koži, sprječavajući normalan protok limfe kroz tkivo. Ponekad dojka može sadržavati čvrstu kvržicu koja se može napipati tijekom fizikalnog pregleda, ali češće se tumor ne može napipati.

Ostali simptomi upalnog raka dojke uključuju brzo povećanje veličine dojke, osjećaj težine, žarenja ili osjetljivosti u dojkama, bradavicu koja je okrenuta prema unutra. Otečeni limfni čvorovi također mogu biti prisutni ispod ruke, blizu ključne kosti ili oboje.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti i znakovi drugih bolesti ili stanja, kao što su infekcija, ozljeda ili druga vrsta raka dojke koja je lokalno uznapredovala. Iz tog razloga, žene s upalnim karcinomom dojke često kasnije dobiju dijagnozu.

Kako se dijagnosticira?

Upalni rak dojke može biti teško dijagnosticirati. Često ne postoji kvržica koja se može napipati tijekom pregleda ili vidjeti na mamografskom pregledu. Osim toga, većina žena s dijagnozom upalnog karcinoma dojke ima gusto tkivo dojke, što otežava otkrivanje raka na mamografiji. Također, budući da je upalni rak dojke toliko agresivan, može se pojaviti između zakazanih mamografija i brzo napredovati. Simptomi upalnog raka dojke mogu se zamijeniti sa simptomima mastitisa ili drugog oblika lokalno uznapredovalog raka dojke.

Kako bi se spriječila kašnjenja u dijagnozi i odabiru najboljeg tijeka liječenja, međunarodna skupina stručnjaka objavila je smjernice o tome kako liječnici mogu ispravno dijagnosticirati upalni rak dojke. 

Minimalni kriteriji za dijagnozu upalnog raka dojke uključuju:

  • Brzi početak eritema (crvenilo), edema (oteklina) i peau d'orange izgled (izbočena ili udubljena koža poput narančine kore) i/ili abnormalna toplina dojke, s ili bez kvržice koja se može napipati.
  • Gore navedeni simptomi prisutni su manje od 6 mjeseci.
  • Eritem pokriva najmanje trećinu dojke.
  • Početni uzorci biopsije zahvaćene dojke pokazuju invazivni karcinom.
  • Daljnji pregled tkiva zahvaćene dojke trebao bi uključivati testiranje da se vidi imaju li stanice raka hormonske receptore (receptore za estrogen i progesteron) ili imaju veće od normalne količine HER2 gena i/ili HER2 proteina (HER2-pozitivan rak dojke).

Pretrage uključuju:

  • Dijagnostički mamograf i ultrazvuk dojke i regionalnih (obližnjih) limfnih čvorova.
  • PET i CT skeniranje i skeniranje kostiju da se vidi je li se rak proširio na druge dijelove tijela.

Pravilna dijagnoza upalnog raka dojke pomaže liječnicima da razviju najbolji plan liječenja i procijene vjerojatni ishod bolesti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ilustracija koja prikazuje vrste raka dojki

Kako se liječi?

Upalni karcinom dojke općenito se prvo liječi sistemskom kemoterapijom kako bi se smanjio tumor, zatim operacijom za uklanjanje tumora, nakon čega slijedi terapija zračenjem. Ovaj pristup liječenju naziva se multimodalni pristup. Istraživanja su pokazala da žene s upalnim karcinomom dojke koje se liječe multimodalnim pristupom bolje reagiraju na terapiju te duže preživljavaju.

Vrste terapije koje se koriste u multimodalnom pristupu mogu uključivati sljedeće:

Neoadjuvantna kemoterapija

Ova vrsta kemoterapije daje se prije operacije jer se pomoću nje nastoji smanjiti veličina ili opseg tumora prije upotrebe radikalne intervencije liječenja, čime se olakšavaju i djelotvornije procedure i smanjuju posljedice opsežnije tehnike liječenja, koje bi bile potrebne ako se ne smanji veličina ili obim tumora. Liječnici općenito preporučuju da se provede najmanje šest ciklusa neoadjuvantne kemoterapije tijekom 4 do 6 mjeseci prije uklanjanja tumora, osim ako bolest nastavi napredovati tijekom tog vremena i liječnici odluče da se operacija ne smije odgađati.

Ciljana terapija

Za razliku od kemoterapije koja djeluje selektivno, ciljana terapija precizno djeluje na promjene na stanicama raka koje uzrokuju njihov rast, diobu i/ili širenje, piše Onkologija.net. Ovi lijekovi kolokvijalno se zovu i pametnim lijekovima jer se dopremaju direktno u tumorsku stanicu bez negativnog učinka na zdrave stanice u organizmu, čime se značajno smanjuje rizik nuspojava liječenja. Lijekovi koji se koriste u ciljanoj terapiji spadaju u skupinu lijekova malih molekula (kapsule, tablete) ili monoklonalna protutijela (intravenski). Prednost prve skupine je što su ti lijekovi dovoljno mali da mogu bez većih teškoća ući u stanicu, pa se prvenstveno koriste za "gađanje" ciljeva unutar stanice. Monoklonalna protutijela su po sastavu proteini, a proizvode se u specijaliziranim laboratorijima. Služe za specifično vezanje za određenu ciljnu molekulu na tumorskoj stanici, a daljnji učinci ovise o konkretnom lijeku.

Hormonska terapija

Hormonska terapija je zapravo najstarija sustavna terapija. Koristi se kod tumora koji pokazuju tzv. hormonsku ovisnost. Danas se koristi kao samostalna terapija ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja (kirurška, kemoterapija, radioterapija), piše Onkologija.hr.

Kirurško liječenje - mastektomija

Standardna operacija za upalni rak dojke je modificirana radikalna mastektomija. Ova operacija uključuje uklanjanje cijele zahvaćene dojke i većine ili svih limfnih čvorova ispod susjedne ruke. Često se uklanja i dio iznad mišića prsnog koša, ali su mišići prsnog koša očuvani. Ponekad se može ukloniti i mali prsni mišić (pectoralis minor).

Terapija zračenjem

Terapija zračenjem nakon mastektomije na stijenku prsnog koša ispod dojke koja je uklonjena standardni je dio multimodalne terapije za upalni karcinom dojke. Rekonstrukcija dojke može se izvesti kod žena s upalnim karcinomom dojke, no zbog važnosti terapije zračenjem u liječenju ovog oblika karcinoma, stručnjaci općenito preporučuju odgođenu rekonstrukciju.

Adjuvantna terapija

Adjuvantna sistemska terapija može se dati nakon operacije kako bi se smanjila mogućnost povratka raka. Ova terapija može uključivati dodatnu kemoterapiju, hormonsku terapiju, ciljanu terapiju ili kombinaciju ovih tretmana.

Kakva je prognoza za pacijentice s ovom vrstom raka dojke?

Mnogi čimbenici mogu utjecati na prognozu oboljelog od raka, uključujući vrstu i mjesto na kojem se pojavio tumor, stadij bolesti, dob pacijenta i opće zdravlje te stupanj u kojem bolesnikova bolest reagira na liječenje. Budući da se upalni karcinom dojke obično brzo razvija i agresivno širi na druge dijelove tijela, žene s dijagnozom ove bolesti, općenito, ne prežive tako dugo kao žene s dijagnozom drugih vrsta raka dojke, piše Američki nacionalni institut za rak.

Međutim, treba imati na umu da se statistika preživljavanja temelji na velikom broju pacijenata i da bi prognoza za pojedinačnu ženu mogla biti bolja ili lošija, ovisno o karakteristikama tumora i povijesti bolesti. Žene koje imaju upalni rak dojke trebaju razgovarati sa svojim liječnikom o svojoj prognozi, koji će tada uzeti u obzir njihovu specifičnu situaciju.

Istraživanja, osobito na molekularnoj razini, povećat će naše razumijevanje kako upalni rak dojke počinje i napreduje. Ove spoznaje trebale bi omogućiti razvoj novih tretmana i točnije prognoze za žene s dijagnozom ove bolesti. Stoga je važno da žene kojima je dijagnosticiran upalni rak dojke razgovaraju sa svojim liječnikom o mogućnosti sudjelovanja u kliničkom ispitivanju, ako je dostupno.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.