Zdravlje Simptomi i pomoć 09. ožujka 2024.

Polipi na crijevima: Zašto nastaju i jesu li alarm za rak, simptomi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod pojmom polipa podrazumijevamo tvorbu - novotvorinu koja se izbočuje iznad površine sluznice u lumen probavne cijevi stvarajući vidljivu masu. Polipe možemo pronaći duž čitave probavne cijevi, od jednjaka do završetka debelog crijeva, a variraju u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Postoje različite vrste polipa, a pojedina vrsta nosi minimalan ili pak visoki rizik prelaska u invazivni karcinom. Polipi debelog crijeva su nam važni u kontekstu karcinoma debelog crijeva i često ih označavamo kao 'preteče' invazivnog karcinoma koji znamo da je pri samom vrhu po učestalosti od svih karcinoma u Republici Hrvatskoj.

Samo rano uklanjanje polipa može spriječiti nastanak raka debelog crijeva

 | Author: dr. sc. Tomislav Bokun, dr. med, sa Zavoda za gastroenterologiju, KB Dubrava Foto: dr. sc. Tomislav Bokun, dr. med, sa Zavoda za gastroenterologiju, KB Dubrava U Republici Hrvatskoj postoji nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, no nažalost odaziv stanovništva na preventivne kolonoskopske preglede u Hrvatskoj je manji od 20 posto. Naime, jedino ranim otkrivanjem (pomoću kolonoskopije) i uklanjanjem polipa koji imaju maligni potencijal tijekom pregleda možemo spriječiti prelazak polipa u rak, odnosno spriječiti nastanak raka debelog crijeva ili pak otkriti karcinom u ranoj fazi kada je u najvećem broju slučajeva izlječiv.

Rizici za nastanak polipa na crijevima

Danas se nastanak polipa kolona kao i karcinoma debelog crijeva u najvećem broju slučajeva povezuje s današnjim modernim načinom života te znamo da i do 90 posto polipa debelog crijeva i karcinoma kolona nema genetsku predispoziciju. Nastanak polipa povezuje se s metaboličkim sindromom i njegovim sastavnicama:

  • šećernom bolesti tip 2
  • arterijskom hipertenzijom
  • debljinom i povišenim masnoćama u krvi
  • nealkoholnom masnom bolesti jetre.

Naime, metabolički sindrom i nealkoholna masna bolest jetre, koja nastaje kao posljedica navedenih sastavnica metaboličkog sindroma i danas se označava kao jetrena manifestacija metaboličkog sindroma, a posljedica je kronično upalno stanje koje pogoduje kako razvoju polipa kolona i karcinoma kolona, tako i drugih kroničnih bolesti.

Simptomi prisutnosti polipa na crijevima

Polipi se mogu dijagnosticirati i drugim metodama, radiološkim metodama kao npr. irigografijom (detaljnu analizu prohodnosti debelog crijeva) No, kolonoskopski mogu se uzeti biopsije polipa i analizirati patohistološki kako bi se vidio i njihov maligni potencijal. Isto tako, tijekom kolonoskopije polip se može odstraniti. Upravo zato je kolonoskopija najbolja metoda kako detekcije, tako i određivanja vrste polipa, njegovog malignog potencijala.

U konačnici, kada napravimo biopsiju polipa ili ga odstranimo tijekom kolonoskopije, nakon patohistološke analize znamo kako i koliko često oboljeli moraju dolaziti na kontrolne preglede. Najčešći simptom, odnosno znak polipa kolona je pozitivna stolica na okultno krvarenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako spriječiti nastanak polipa na crijevima?

Kao što je ranije navedeno, danas se nastanak polipa kolona kao i karcinoma debelog crijeva u najvećem broju slučajeva povezuje s modernim načinom života. Njihov nastanak povezuje se s metaboličkim sindromom i njegovim sastavnicama, šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom, debljinom i povišenim masnoćama u krvi, a time i s nealkoholnom masnom bolesti jetre. Stoga je najbolji način prevencija poput:

  • mršavljenje
  • liječenje šećerne bolesti
  • liječenje povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi
  • jesti po pravilima „Mediteranske dijete“.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.

Možda te zanima... 12 najvažnijih savjeta za očuvanje zdravlja crijeva Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.