Zdravlje 25. ožujka 2024.

Povijest bolesti Kate Middleton, od raka preko ožiljka na glavi do jutarnjih mučnina

Foto: DPPA AGENCIJA Sipa USA Arhivska fotografija, Kate Middleton suočila se s dijagnozom raka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Princeza od Walesa (42) u petak je objavila da boluje od raka nakon što je u siječnju bila na operaciji abdomena. Princeza nije ulazila u detalje o svojoj bolesti. Vijest je izazvala šok, a Kate i William su najavila da će s djecom živjeti povučeno dok traje liječenje.

Dailly Mail je objavio ono što se javno zna o povijesti bolesti Kate Middleton.

Ožiljak od 7 cm na glavi

Kate ima ožiljak od 7, 6 cm na lijevoj strani glave iz vremena kad je bila dijete. Prvi put je uočen 2011. kada je princeza vodila svoj prvi samostalni kraljevski angažman u Clarence Houseu. Potvrđeno je da je to posljedica operacija iz djetinjstva, ali je rečeno da su detalji operacije privatna stvar. Kraljevski izvori potvrdili su da se radilo o 'vrlo ozbiljnoj operaciji', ali su odbili dalje komentirati. Međutim, kirurzi su u to vrijeme rekli da je ožiljak vjerojatno posljedica tumora ili da je posljedica uklanjanja madeža.

Jutarnje mučnine

Princeza je bila tri dana u bolnici zbog teških jutarnjih mučnina 2012. godine, dok je bila trudna s princem Georgeom. Kate je ponovno patila od hiperemeze gravidarum (HG) dok je bila trudna s princezom Charlotte 2014. i princem Louisom 2018. Zbog tog je stanja princeza najavila svoje kasnije dvije trudnoće rano, prije nego što je došla do ključne faze od 12 tjedana. Međutim, dok je nosila princezu Charlotte i princa Louisa, bila je u Kensingtonskoj palači, a ne u bolnici.

HG može dovesti do ozbiljne dehidracije i dovodi i majku i bebu u opasnost od uskraćivanja esencijalnih hranjivih tvari, budući da ne mogu zadržati hranu i piće. Oboljeli mogu povraćati i do 30 puta dnevno, s iscrpljujućim i opasnim posljedicama. Kate je 2020. godine otkrila da je koristila meditaciju i duboko disanje kako bi kontrolirala simptome.

Možda te zanima... Princeza Kate ima rak! Česte emocije koje se javljaju kada osoba dobije dijagnozu i kako si pomoći Zdravlje

Operacija abdomena

Princeza je kako je i sama potvrdila imala veliku operaciju abdomena u siječnju te je dva tjedna provela u bolnici. Kate je primljena u Londonsku kliniku u Maryleboneu i vratila se kući u Windsor kako bi nastavila oporavak uz podršku obitelji. U to se vrijeme mislilo da njezino stanje nije kancerogeno, ali nisu navedeni drugi detalji operacije.

Savjetovano joj je da se oporavlja dva do tri mjeseca. Njezina odsutnost iz javnosti potaknula je buru na društvenim mrežama i brojne neutemeljene teorije zavjere. Navodno je barem jedan član osoblja londonske klinike pokušao pristupiti njezinoj medicinskoj dokumentaciji. Troje radnika je suspendirano, dok bolnica istražuje što se zaista dogodilo.

Možda te zanima... Česte operacije abdomena i kako se mogu zakomplicirati? Moguće da je Kate bila podvrgnuta jednoj od njih Zdravlje

Dijagnoza raka

Princeza je  otkrila da je sada u ranoj fazi liječenja raka kemoterapijom. Nijedan test prije operacije abdomena nije potvrdio prisutnost raka. Međutim, liječnici su otkrili bolest na pretragama nakon njezine operacije. U video poruci koju je Kate objavila, rekla je da joj je njezin liječnički tim savjetovao da se podvrgne preventivnoj kemoterapiji.

"Ovo je naravno došlo kao veliki šok, a William i ja činili smo sve što možemo da procesuiramo sve ovo za dobrobit naše mlade obitelji", dodala je. "Dobro sam i svakim danom postajem sve jača fokusirajući se na stvari koje će mi pomoći da ozdravim u umu, tijelu i duhu", rekla je. Kate je također odala priznanje drugima na čije je živote utjecao rak. "Molim sve koji se suočavaju s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, da ne gube vjeru i nadu. Niste sami", poručila je.

Možda te zanima... Zdrave navike članova kraljevskih obitelji koje vrijedi ukrasti Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.