Zdravlje 20. siječnja 2020.

Što je 'Plavi ponedjeljak' i zašto je važno pričati o depresiji?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Udruga Životna linija organizira akciju informiranja građana o depresiji na ovogodišnji Plavi ponedjeljak (engl. Blue Monday), poznat u medijima i kao „najdepresivniji dan u godini“.

 Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 20. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti kada oni ili osobe u njihovoj okolini primijete kako imaju problem s depresijom.

"Poznato je da čokolada izravno utječe na dobro raspoloženje pa ćemo tako građanima dijeliti i besplatne čokoladice koje je za ovu prigodu donirala tvrtka Zvečevo. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i da daju eventualne vlastite savjete o tome kako je prevladati", najvili su iz Životne linije.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja postaje sve većim problemom hrvatskog zdravstvenog sustava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 200.000 osoba u ovom trenutku u Hrvatskoj pati od depresije. U 2018. godini zabilježeno je čak 21.546 osoba koje su zbog depresivnih poremećaja koristile zdravstvenu zaštitu (izvor: HZJZ, Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2018. godinu). Smatra se da je depresija već sada drugi najozbiljniji problem javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Depresija Možda te zanima... 8 manje uobičajenih znakova depresije na koje bi trebala obratiti pažnju Zdravlje

Najteža posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje članice EU. Istraživanje koje je 2018. proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na gotovo 5.000 učenika u Zagrebu pokazalo je da 20 % mladih ima simptome depresije i stresa, a čak 14,5 % barem je jednom u životu razmišljalo o samoubojstvu.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, spomenuti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Možda te zanima... Depresivna si? Ovaj vitamin i hormon smanjuje simptome Zdravlje

Psihijatar Josip Borna Godan za missZDRAVU izjavio je: "Depresija najčešći od svih psihijatrijskih poremećaja. Vrlo je učestala i broj novooboljelih osoba stalno raste. Događa se u svakoj životnoj dobi, a najčešća je između adolescencije i 45. godine života, dok je prosječna dob javljanja 27 godina. Rizik za obolijevanje je veći kod žena nego kod muškaraca."

"Manifestira sniženim raspoloženjem, gubitkom volje, energije, interesa i inicijative, oskudnom emocionalnom reakcijom, osjećajem krivnje, smetnjama nagona. Mogu se javiti i suicidalne misli ili pokušaji. Moguća je i psihotična depresija kod koje su prisutne i halucinacije i/ili sumanutosti . Depresija može varirati po svom intenzitetu i trajanju. Depresivna epizoda je epizoda depresije koja se javlja samo jednom, a njezin intenzitet može varirati – od blage do teške, pa i s psihotičnim simptomima. Kad se depresivne epizode ponavljaju, to nazivamo povratnim depresivnim poremećajem", zaključio je.

Možda te zanima... Depresivne osobe češće puše i teže se odvikavaju Zdravlje

Upitali smo ga i za savjet kakve dnevne aktivnosti mogu pomoći kako bi što prije izašli iz depresije: "Krećite se, vježbajte, što više vremena boravite na dnevnom svjetlu, u prirodi, na svježem zraku i suncu. Odvojite vrijeme za uživanje u stvarima koje volite. Svaki dan odvojite barem pola sata za tetošenje samog sebe – bilo da se radi o toploj kupki, meditaciji, čitanju knjige ili sl. Vodite ljubav. Družite se s vama dragim ljudima", savjetovao je Godan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.