Zdravlje #zasvakinoviDan 09. listopada 2021.

Depresivna si? Ovaj vitamin i hormon smanjuje simptome

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin D dolazi iz skupine vitamina topljivih u mastima, a brojna istraživanja su pokazala kako je esencijalan za naše zdravlje. Samo određene namirnice poput masne ribe, mesa, nekih gljiva i obogaćenih namirnica sadrže značajne količine ovog vitamina.

Međutim, za razliku od ostalih vitamina koje unosimo hranom, vitamin D je poseban po tome što ga naše tijelo može proizvesti kada je izloženo suncu. Upravo iz tog razloga, vitamin D se smatra i hormonom. Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da povoljan status vitamina D u organizmu osigurava značajne dobrobiti za zdravlje.

Kojeg dragocjenog vitamina ima više u paprici, nego u limunu?

Vitamin D poboljšava zdravlje kostiju: Vitamin D pomaže u povećanju apsorpcije minerala koji su važni za zdravlje kostiju. Također, može smanjiti rizik od lomova i gubitka koštanog tkiva te poboljšati oporavak nakon lomova.

Vitamin D smanjuje rizik od dijabetesa: Odgovarajuća razina vitamina D u organizmu može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 1 i 2, a istraživanja pokazuju da u određenim slučajevima kod osoba s dijabetesom tipa 2 uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani može pomoći poboljšati razinu šećera u krvi.

Vitamin D može poboljšati zdravlje srca: Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju poželjan status vitamina D imaju i manji rizik od razvoja bolesti srca.

Vitamin D smanjuje simptome depresije: Pokazalo se da vitamin D pomaže i u smanjenju simptoma depresije, i to posebno kod onih osoba koje imaju izraženije simptome.

Poduzmi ovih 13 koraka i smanji anksioznost

Vitamin D poboljšava snagu mišića: Održavanje poželjne razine vitamina D također može utjecati i na povećanje snage mišića.

Vitamin D i multipla skleroza: Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati trenutnih istraživanja pokazuju da vitamin D može pomoći smanjiti rizik od razvoja multiple skleroze, ali i usporiti progresiju ove bolesti.

Vitamin D smanjuje napadaje astme: Pokazalo se da uzimanje vitamina D može smanjiti napadaje astme kod djece školske dobi.

Vitamin D smanjuje rizik od prehlade: Uzimanje vitamina D može pomoći smanjiti rizik i od razvoja infekcija gornjih respiratornih puteva.

Vitamin D i Parkinsonova bolest: Istraživanja pokazuju da više razina vitamina D u tijelu mogu smanjiti rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Ayurvedska rješenja za autoimune bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.