Zdravlje 28. travnja 2019.

Depresivne osobe češće puše i teže se odvikavaju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odrasle osobe koje pate od depresije izložene su duplo većoj opasnosti da postanu pušači od onih koje nisu depresivne, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Svaka druga depresivna osoba, odnosno 43 posto depresivnih osoba starijih od 20 godina puši cigarete u odnosu prema 22 posto odraslih osoba koje nisu depresivne, objavio je američki Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Radi se o pojavi koja je, kako su prenijele svjetske agencije, još izraženija među muškarcima starosti između 40 i 54 godine i ženama od 20 do 39 godina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživanje je pokazalo i da depresivni pušači mnogo češće pale cigarete od nedepresivnih i teže se odvikavaju od duhana. Prema podacima istraživanja obavljenog u razdoblju između 2005. i 2008. godine, u SAD-u depresija pogađa oko sedam posto odraslog stanovništva starijeg od 20 godina, a 21 posto ukupnog stanovništva su pušači, što predstavlja pad za 50 posto od sredine 60-tih godina .

Kako pušenje uništava seksualni život?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.