Tijekom ljetnih vrućina, koje su nas već ozbiljno sustigle, važno je što manje fizički opterećivati organizam, ali paziti i koju hranu i tekućinu unosimo. Svježe voće, povrće i voda idealna su kombinacija za lakše podnošenje visokih temperatura.
Fizičke aktivnosti trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru u trajanju između 11 i 17 sati, tvrde stručnjaci. Trebaš što više boraviti u hladu ili klimatiziranim prostorijama kako bi se izbjegao toplotni udar. Velik problem koji doprinosi težem podnošenju vrućina su umor i stres, zato si osiguraj dovoljno sna za lakše podnošenje visokih ljetnih temperatura. Unaprijed planiraj gdje ćeš se kretati i u kojem vremenu, pa obvezama koje možeš obaviti rano ujutro ili tek predvečer neka vremenski okvir bude prioritet.
Osim fizičkih napora i umora, izrazito je važno izbjegavati određenu hranu i pića:
Kalorična jela, "zimska jela" i suhomesnate proizvode
- Kalorična jela zahtijevaju dugotrajan proces probavljanja hrane, što oslobađa toplinu i time zagrijava organizam.
- Zreli i masni sirevi izvor su masnoća i soli, a osim iscrpljivanja organizma, mogu prouzrokovati i bakterijsko trovanje zbog brze kvarljivosti.
- Suhomesnati proizvodi teško su probavljivi i zbog velike količine soli prouzrokuju veći unos tekućine.
- Gulaši i variva tipična su "zimska jela" koja se serviraju topla, a sadrže začine koji utječu na probavu što dodatno potiče probavu.
Štetne namirnice koje usporavaju metabolizam i narušavaju zdravlje
Alkohol, zaslađeni i gazirani napitci te kofeinski napitci
- Alkoholni napitci kao što su kokteli ili hladna piva, bez obzira što se čine kao idealna ljetna pića, zapravo dehidriraju tvoj organizam zbog stimulacije izlučivanja tekućine.
- Zaslađeni i gazirani napitci također povećavaju proces dehidracije zato ih je najbolje zamijeniti s vodom ili svježe cijeđenim sokovima.
- Kofein je najpoznatiji diuretik koji potiče izlučivanje tekućine iz organizma i ubrzavanje metabolizma te djeluje kontraproduktivno na proces hlađenja.
S obzirom na učestalu pojavu dehidracije organizma, izuzetno je važno nadoknaditi izgubljene elektrolite unosom:
Izotoničnih napitaka, vode, hladnih juha i jogurta
- Izotonične napitke i vodu neophodno je neprestano unositi kako bi se organizam kontinuirano rashlađivao. Voda, nezaslađeni čaj sobne temperature i izotonični napitci idealni su za osvježenje.
- Hladne juhe ne opterećuju probavu te se na taj način sprječava zagrijavanje organizma.
- Jogurt štiti naš organizam od brojnih neželjenih ljetnih infekcija jer sadrži brojne "dobre bakterije" korisne za crijevnu mikrofloru.
Zdravstvene prednosti svježih namirnica i iskustva hrvatskih kuhara
Vitamine unijeti jedenjem:
Voća, povrća, salata i žitarica
- Voće predstavlja odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka.
- Povrće je vrijedan izvor antioksidansa i na prirodan način hladi tijelo zbog udjela vode kojeg sadrži. I voće i povrće bogato je kalijem - elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i kojeg je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi.
- Salate, voćne ili povrtne, najbrži su recepti za hranjivi obrok, a mogu se obogatiti ribom ili piletinom.
- Žitarice poput pšenice, ječma, prosa, kvinoje, amaranta, kus-kusa, bulgura mogu se pripremiti jednostavno kuhanjem uz dodatak male količine maslinovog ulja i soli. Kuhane žitarice mogu se ohladiti i dodavati raznim jelima, a ljeti najbolje pristaju u hranjive salate.
Hranjiva namirnica koju također možete odabrati je svima omiljeni - sladoled koji je idealan za rashlađivanje.