Zdravlje 28. prosinca 2022.

Respiratorne infekcije u velikom porastu, spriječite ih na vrijeme

Foto: Pexels Osim covida, prisutni su i drugi virusi koji izazivaju temperaturu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blagdansko vrijeme obilježeno je druženjem s obitelji i prijateljima, no uvelike pomaže u širenju zaraznih bolesti što opterećuje bolnice

Dodatni oprez koji je nastupio kao odgovor na pojavu koronavirusa spriječio je širenje i drugih respiratornih infekcija, no sada kada zaštitnih mjera više nema, one se vraćaju u još većem broju. "Činjenica je da nakon početka pandemije viđamo veći broj oboljelih u populaciji od brojnih virusnih uzročnika. Trenutno smo u zamahu gripe, a ima i veliki broj oboljelih od RSV-a osobito u dječjoj populaciji", rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" gostujući u Dnevniku HTV-a. Objašnjava Barušić kako je gripa ove godine krenula ranije nego uobičajeno te da su brojke zaraženih velike i veliki je pritisak na hitne bolničke prijeme i ambulante obiteljskih liječnika. 

"Na neki smo se način vratili starim običajima od prije pandemije koronavirusa kad smo strepili od prvog božićnog vikenda jer smo znali da uvijek na Božić kreće opterećenje naše klinike. Spojena tri, četiri dana i vikend, dostupnost primarne zdravstvene zaštite je manja, tako da je ovih dana kod nas u bolnicu dolazilo 200 do 250 ljudi dnevno na pregled. To je golemo opterećenje za naš sustav", rekao je Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević", piše 24sata

Također je naglasio da se treba objektivno suočiti s nedostatkom zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, zbog čega postoji jasan strah od preopterećenja sustava. Zamolio je građane za razumijevanje zbog dužih redova i čekanja uslijed nedostatka zdravstvenih radnika

Čivljak objašnjava kako dominiraju respiratorne infekcije raznih oblika, od blagih virusnih do težih bakterijskih, a napominje da ne bismo trebali zanemariti i prisutnost covida. Novi sojevi čine virus još zaraznijim, no postoje smjernice kojih bi se trebalo držati kako bi se smanjila šansa infekcije. 

Kako spriječiti širenje respiratornih infekcija?

Najvažnije na što liječnici pozivaju je izolacija bolesne osobe budući da se tijekom prvih nekoliko dana bolesti mikrobi lako šire kihanjem, kašljanjem i šmrcanjem. Za dobrobit same osobe i osoba oko njih, bilo bi najbolje da nekoliko dana provede u krevetu. Također se preporučuje izbjegavanje prostorija u kojima boravi mnogo ljudi, a u slučaju da je potrebno doći u takvu situaciju, bilo bi dobro koristiti zaštitnu masku za lice. Sve smjernice koje su nas čuvale od covid infekcije pomoći će i u zaštiti od ostalih respiratornih infekcija. 

Što ako infekcija ipak nastupi?

Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature tijelo troši više tekućine nego što je to uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje od šest do osam čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina. Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom (NE acetilsalicilnom kiselinom). Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput pastila za grlo i kapi za nos) mogu pomoći.

Prije kupnje savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Liječenje antibioticima nije učinkovito kod virusnih infekcija. Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavaj težu hranu. Kontaktiraj svog liječnika ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi kao što su otežano disanje, poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi i slično. 
 

  Možda te zanima... Kako prepoznati bronhitis i kada posjetiti liječnika zbog kašlja? Zdravlje 11 najboljih načina za zaustavljanje prehlade prije nego što počne Možda te zanima... 11 najboljih načina za zaustavljanje prehlade prije nego što počne Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.