Zdravlje 10. veljače 2023.

Kako prepoznati bronhitis i kada posjetiti liječnika zbog kašlja?

Foto: Pexels Kašalj koji uzrokuje bronhitis može trajati i do 21 dan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bronhitis je često maskiran simptomima gripe ili prehlade, a glavna je razlika dugotrajni kašalj koji može biti produktivan na početku bolesti, a suh kasnije

Bronhitis je pojam koji opisuje upalu sluznice bronha ili dušnica kojima zrak prolazi u i izvan pluća. Osobe koje pate od bronhitisa često iskašljavaju gustu bezbojnu sluz, objašnjava Mayo Clinic. Bronhitis može biti akutan ili kroničan, a osim iz prehlade ili gripe, može se razviti zbog konstantnog iritiranja pluća dimom cigarete ili drugim štetnim kemikalijama. 

Što uzrokuje bronhitis?

Bronhitis je obično izazvan virusnom infekcijom, poput prehlade ili gripe, u kombinaciji s već narušenim zdravstvenim stanjem. Istraživanja pokazuju da je 85 do 95 posto slučajeva akutnog bronhitisa uzrokovano virusima koji ulaze u dišni sustav. Bronhitis sam po sebi nije zarazan, no virus koji ga je uzrokovao može biti. "Ovi virusi ne uzrokuju nužno bronhitis kod svih domaćina", objašnjava za SELF liječnik Kanao Otsu, asistent profesora medicine na odjelu za alergiju i imunologiju pri National Jewish Health. Ako dvije osobe imaju istu početnu bolest, jedna može završiti bronhitisom, dok ga druga osoba ne mora razviti. "Ako već ima plućnu bolest kao što je astma ili ste često izloženi dimu cigareta, određenim kemikalijama i iritantima, sve to može povećati rizik od razvoja akutnog bronhitisa", kaže dr. Otsu.

Obratite pozornost na ove simptome

Zveckanje u prsima i hripav kašalj

Kašalj uzrokovan bronhitisom često je popraćen sluzi u prsima koja se može, ali i ne mora izbaciti kada kašljete. Kada se izbacuje sluz, kašalj se tada naziva "produktivan". To može uzrokovati osjećaj zveckanja duboko u prsima kada udišete ili kašljete.

Sluz

Boja sluzi može varirati od prozirne do žute ili zelene, ovisno o tome koju infekciju ili virus imate. Nakon što virus nestane i sluz se rasprši, dugotrajni kašalj može postati suh.

Zviždanje, otežano disanje i stezanje u prsima

"Kašalj također može biti povezan sa stezanjem u prsima i otežanim disanjem koje može trajati pet do šest tjedana", pojašnjava dr. Otsu. Otežano disanje može pratiti zviždeći ili zveckajući zvuk koji se javlja kod udaha jer su vam dišni putevi blokirani. 

Grlobolja

Kada imate bronhitis može se javiti izrazito jak kašalj koji će učiniti vaše grlo nadraženim i bolnim, kaže dr. Otsu.

Blaga temperatura, zimica, umor ili glavobolja

Ono što stvari čini malo kompliciranijim je činjenica da se bronhitis obično javlja povrh simptoma bilo koje virusne bolesti koju ste prvobitno imali. Tako da možete osjetiti i groznicu i glavobolju što obično pripisujemo gripi te tako teže shvatimo da je riječ o bronhitisu.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Kao i kod prehlade i gripe, potrebno je piti puno tekućine i mirovati

Kako se bronhitis dijagnosticira i liječi?

Važno je kod prehlade i gripe pravovremeno obavijestiti svog liječnika kako bi mogao pratiti tijek bolesti. Liječnik će poslušati pluća dok dišete, a kako bi dobili što točniju dijagnozu, može vas poslati i na specifične testove poput brisa sluzi ili rendgena pluća. Također će provjeriti radi li se možda o astmi ili drugim plućnim bolestima. 

Većina slučajeva bronhitisa uzrokovana je virusima što znači da se ne može liječiti antibioticima. Ako bronhitis nije uzrokovan bakterijama, jedino što možete je pričekati da simptomi sami nestanu. U većini slučajeva simptomi bronhitisa nestaju sami kroz nekoliko tjedana. Također je potrebno kao i kod prehlade i gripe piti puno tekućine i mirovati. Glavobolju i druge bolove izazvane bronhitisom moguće je ublažiti lijekovima protiv bolova. 

Dr. Otsu objašnjava da kašalj koji prati bronhitis može trajati 10 do 21 dan, no kod nekih može biti prisutan i do šest tjedana. Iako to može zvučati kao cijela vječnost, kašalj bi svakako trebao u jednom trenutku stati sam od sebe. U slučaju da kašalj zaostane još duže, a nema drugih popratnih simptoma, moguće je da je stanje prešlo u kronični bronhitis. "Kronični bronhitis dijagnosticira se kod osoba koje imaju produktivan kašalj većinu dana u mjesecu, najmanje tri mjeseca u godini, najmanje dvije uzastopne godine", kaže dr. Otsu. Najčešće se javlja kod pušača i povezuje se s drugim plućnim stanjima poput emfizema.

Ako imate jak kašalj koji traje duže od tri tjedna, to je jasan znak da se ne radi o prehladi i da je možda postao nešto ozbiljnije, poput bronhitisa. Posebno je važno posjetiti liječnika ako vam kašalj otežava spavanje noću (ili vas budi), uzrokuje poteškoće s disanjem, prati ga temperatura viša od 38 stupnjeva Celzijevih ili uzrokuje iskašljavanje krvi ili sluzi boje hrđe.
 

Možda te zanima... Kašalj koji ne prestaje - česti uzroci i što poduzeti Zdravlje Možda te zanima... Recepti za domaće sirupe protiv kašlja na bazi čaja i meda Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.