Zdravlje Simptomi i pomoć 22. veljače 2023.

Pomažu li alternativni duhanski proizvodi u prestanku pušenja?

Foto: Pexels Hrvatski dan nepušenja obilježava se prvi dan korizme, ove godine je to 22. veljače
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pušenje duhana smatra se velikim javnozdravstvenim problemom te jednim od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje. Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) u Hrvatskoj se obilježava i nacionalni dan nepušenja, Hrvatski dan bez duhanskog dima, s ciljem podsjećanja javnosti na važnost prestanka pušenja.

Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme. Ovo je specifično razdoblje, kada mnogi promišljaju o promjenama navika i odricanja od nečega u čemu uživaju. Hrvatski dan bez duhanskog dima trebao bi potaknuti pušače na prestanak pušenja, a prestanak pušenja povezati sa boljim, zdravijim, duljim i kvalitetnijim životom za sebe i svoju okolinu. Cilj je ne zapaliti cigaretu 24 sata, steći uvid da to nije nemoguće te nastaviti s apstinencijom, navode na stranicama Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koja se prima tijekom odvikavanja od pušenja. Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provodi  program "Škole nepušenja". Škola se temelji na primjeni psihoterapijsko – edukativnog modela odvikavanja od pušenja, u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Provodi se kontinuirano tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Mirogojska cesta 16, a svi zainteresirani mogu se javiti stručnjacima Službe na kontakt broj telefona: 01 38 30 066.

Hipnoza Možda te zanima... Zbogom cigaretama, pomoću hipnoze Zdravlje

Istraživanja o utjecaju alternativnih duhanskih proizvoda na zdravlje

Iako će potpuni prestanak pušenja imati najveći značaj za zdravlje, postoje osobe koje ne mogu ili ne žele prestati pušiti cigarete. U njihovom slučaju korištenje alternativnih duhanskih proizvoda kao što su grijani duhani, e-cigarete i nikotinske vrećice nudi značajno manji rizik od običnih cigareta u kojima se duhan sagorijeva. Uređaji za grijanje duhana, primjerice, stvaraju značajno manje razine štetnih spojeva koji nastaju sagorijevanjem duhana, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te su takvi uređaji u Americi odobreni za oglašavanje u smislu smanjenja izloženosti štetnim spojevima iz duhana.

University College London navodi kako nema dostupnih istraživanja provedenih na pušačima koja ukazuju da takvi proizvodi pomažu u prestanku pušenja cigareta, ali postoje dokazi da se pojavom alternativnih proizvoda na tržištu smanjila prodaja klasičnih cigareta. Najbolji primjer za to je Japan gdje je pojava uređaja za grijanje duhana na tržištu uzrokovala pad prodaje klasičnih cigareta. Osim uređaja za grijanje duhana na tržištu postoje i e-cigarete koje ne sadrže duhan nego zagrijavaju tekućinu koja može i ne mora sadržavati nikotin. Za e-cigarete postoje dokazi da pomažu u prestanku pušenja klasičnih cigareta, navodi University College London, a smatraju da će u ne tako dalekoj budućnosti sama država nuditi e-cigarete kao alternativu pušenju cigareta. Za to je potrebno pričekati nužnu regulativu. Hoće li takva praksa zaživjeti i kod nas tek ćemo vidjeti.

 | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak

Manje štetne od konvencionalnih cigareta, ali i dalje štetne

Krunoslav Capak, Ravnatelj HZJZ-a pozvao je na pokretanje Nacionalne Kampanje protiv pušenja te pozdravio Strategiju za borbu protiv ovisnosti koju je Sabor nedavno donio. "Upozorio je i na problem pomodarstva s e-cigaretama i bezdimnim duhanom, što mladim ljudima izgleda atraktivno i počinju s time, ali je to nedovoljno istraženo i predstavlja ulazak u svijet pušenja. Mladi sve ranije počinju pušiti i primijećen je porast u odnosu na druge europske zemlje", istaknuo je Capak, piše HINA.

Epidemiologinja Dijana Mayer upozorila je na porast upotrebe e-cigarete među mladom populacijom. Po zadnjoj anketi, 13 posto učenika u dobi od 16 godina reklo je da je konzumiralo te cigarete u zadnjih 30 dana. Kod upotrebe konvencionalnih cigareta trend je stabilan i iznosi oko 17-20 posto, ovisno o dobi i spolu, nešto češće puše dječaci nego djevojčice, kaže Mayer. Hrvatska je i dalje među prve tri zemlje u EU što se tiče pušenja mladih do 18 godina, a ti podaci su i dalje poražavajući, dodala je.

Posebno je istaknula da e-cigarete i grijani duhan predstavljaju novu prijetnju za kardiovaskularno zdravlje iako ih se reklamira kao sigurne. “Može se reći da su manje opasne od konvencionalnih cigareta, ali nikako i da nisu štetne”, poručila je piše HINA.

 
Možda te zanima... Jesu li biljne cigarete rješenje za odvikavanje od duhana? Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.