Konzumiranje male količine šećera s vremena na vrijeme moglo bi biti bolje za vaše srce nego njegovo potpuno izbacivanje, sugerira nova studija.
Izvješće, objavljeno u časopisu Frontiers in Public Health, također je pokazalo da se utjecaj dodanog šećera na zdravlje srca razlikuje ovisno o vrsti šećera koju osoba obično konzumira. Točnije, ljudi koji su dobivali šećer iz poslastica kao što su peciva ili dodataka poput meda imali su bolje rezultate za zdravlje srca nego ljudi koji su pili pića zaslađena šećerom. Ova otkrića naglašavaju važnost uravnotežene prehrane, kažu stručnjaci.
"Studija je u skladu s idejom da je unos šećera unutar cjelokupnog obrasca prehrane bitan", rekla je za Health Maya Vadiveloo, dijetetičarka i predsjednica Odbora za prehranu Američke udruge za srce i izvanredna profesorica na Odjelu za prehranu na Sveučilištu Rhode Island.
Suprotno uvriježenom mišljenju, ljudi ne moraju izbaciti šećer da bi ostali zdravi. "Studija potvrđuje da se šećer ne mora u potpunosti eliminirati", rekla je Kailey Ogilvie, dijetetičarka i koordinatorica kliničke prehrane u Mount Sinai Health System. “Radi se o umjerenosti, svijesti i ravnoteži. Pažljivim odabirom ljudi mogu povremeno uživati u šećeru bez ugrožavanja zdravlja”.
Mogu li male količine šećera biti dobre za vaše srce?
Istraživači koji stoje iza novog izvješća htjeli su istražiti kako različite vrste šećera konkretno utječu na kardiovaskularni sustav.
"Veza između unosa zaslađenih pića i rizika od kardiovaskularnih bolesti dobro je utvrđena", rekla je za Health autorica izvješća Suzanne Janzi, doktorandica na Sveučilištu Lund u Švedskoj. "Nasuprot tome, vrlo je malo studija istraživalo jesu li ukupni unos dodanog šećera i drugi prehrambeni izvori dodanog šećera povezani s rizikom od kardiovaskularnih bolesti".
Za potrebe studije Janzi i njezin tim analizirali su veliki skup podataka ljudi koji žive u Švedskoj. Gotovo 70 000 sudionika ispunilo je upitnik o svojim prehrambenim i životnim navikama 1997. godine. Više od 42 000 sudionika ponovno je ispunilo tu anketu 2009. godine. Zatim su istraživači pratili koliko je sudionika razvilo jednu od sedam kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, srčani udar i fibrilaciju atrija, do 2019. godine.
Na temelju odgovora u anketi, tim je razvrstao unos šećera od strane sudionika u tri kategorije. Bile su to poslastice koje su uključivale peciva, čokoladu i sladoled; dodaci, kao što su med, džem ili granulirani šećer; i pića zaslađena šećerom, uključujući sokove i voćne napitke.
Sudionici su zatim razvrstani u šest grupa na temelju prosječnog unosa šećera. Skupina koja je unosila najmanje šećera dobivala je manje od pet posto dnevnog unosa energije iz šećera, dok je skupina koja je unosila najviše šećera dobivala preko 20 posto svojih kalorija iz šećera. "Za referencu, mnoge prehrambene preporuke sugeriraju da unos dodanog šećera bude ispod 10 posto vašeg energetskog unosa", objasnila je Janzi.
Nakon analize podataka, Janzi i njezin tim otkrili su da skupina s najnižim unosom šećera ima najveći rizik od kardiovaskularnih bolesti. To sugerira "da iznimno nizak unos šećera možda nije potreban za prevenciju kardiovaskularnih bolesti", rekla je.
Međutim, ljudi s niskim ili umjerenim unosom šećera - oko 7,5 posto dnevnog energetskog unosa - imali su najbolje kardiovaskularne rezultate. "Ovi sudionici jeli su u prosjeku četiri do pet porcija poslastica tjedno", dodala je Janzi.
Rezultati studije također su pokazali razlike ne samo u tome koliko je osoba jela šećera nego i u tome koju vrstu. "Otkrili smo da je ispijanje pića zaslađenih šećerom povezano s većim rizikom od nekoliko kardiovaskularnih bolesti, dok je jedenje poslastica poput peciva i čokolade povezano s nižim rizikom", rekla je Janzi.
Zašto postoji veza između šećera i boljeg zdravlja srca?
Dodani šećeri obično su povezani s raznim zdravstvenim problemima. No Janzi i njezini kolege nisu potpuno sigurni zašto su sudionici studije koji su jeli male količine šećera prošli bolje od onih koji nisu jeli šećer. Međutim, moguće je da su oni koji nisu jeli šećer imali druga zdravstvena stanja zbog kojih su bili skloniji srčanim problemima, objasnila je Janzi.
Što se tiče toga zašto su neke vrste šećera – poslastice i dodaci – bile bolje za zdravlje srca od pića zaslađenih šećerom, postoji nekoliko teorija, rekla je Janzi. “Tekući se šećeri brže apsorbiraju u probavnom sustavu”, objasnila je. "'Čvrsti' šećeri često su dio hrane koja sadrži druge hranjive tvari poput vlakana, proteina i masti, i te komponente usporavaju probavni proces, što dovodi do postupnog otpuštanja šećera u krvotok".
Drugim riječima, ljudi se mogu osjećati zadovoljnije nakon što su pojeli slatkiš, smanjujući tako šanse za prekomjernu konzumaciju šećera i loše zdravstvene posljedice.
Kulturne prakse također su mogle igrati ulogu
“U švedskoj kulturi, 'fika' je značajna društvena tradicija gdje se ljudi okupljaju s prijateljima, obitelji ili kolegama na kavi i kolačima. Moguće je da je konzumacija poslastica tijekom ovih društvenih interakcija snažno povezana s društvenim odnosima, koji su prethodno bili povezani s boljim kardiovaskularnim zdravljem. To bi moglo značiti da oni koji ne jedu poslastice možda nemaju toliko ovakvih društvenih interakcija”, objasnila je Janzi.
Sve u svemu, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se potvrdila veza između malih količina šećera i boljeg zdravlja srca, kažu stručnjaci.
Šećer u zdravoj prehrani
Iako se čini da su male količine šećera dobre za srce, to ne znači nužno da bi ljudi trebali početi dodavati peciva ili druge poslastice svojoj tjednoj prehrani. Primjerice, većina Amerikanaca već konzumira više šećera od količine za koju su istraživači otkrili da je povezana s najboljim rezultatima za zdravlje srca.
"Za referencu, pet do 7,5 posto dnevnog unosa energije jednako je oko 25 do 37,5 grama dodanog šećera dnevno u prehrani od 2000 kalorija", rekla je Ogilvie. U prosjeku, odrasli Amerikanci konzumiraju oko 17 žličica, ili oko 71 gram, dodanog šećera svaki dan.
A posebno u SAD-u, ovaj dodani šećer često dolazi iz pića zaslađenih šećerom. "Slatka pića vodeći su izvor dodanih šećera među Amerikancima", izjavila je za Health Julia Zumpano, dijetetičarka klinike Cleveland.
Možda neće biti moguće – ili potrebno – potpuno izbaciti šećer iz prehrane, rekla je Vadiveloo. Umjesto toga, budite namjerni s unosom šećera i spojite povremene poslastice s vježbanjem i zdravom prehranom, preporučila je. "Ako će se konzumirati, to bi trebalo biti u malim količinama i rijetko - možda male porcije poslastice u kojoj uživate u društvu dok ograničavate unos šećera u drugim trenucima tijekom dana i tjedna", dodala je Vadiveloo.