Zdravlje 02. veljače 2024.

Plivanje u hladnoj vodi može smanjiti simptome menopauze, pokazalo je istraživanje

plivanje
Foto: Unsplash Redovita tjelesna aktivnost poput plivanja važna je za održavanje zdravlja, ali osobe s hemofilijom trebaju izbjegavati sportove visokog rizika
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plivanje u hladnoj vodi može pomoći u smanjivanju tjelesnih i psihičkih simptoma menopauze, kao što su 'valunzi', anksioznost i promjene raspoloženja, pokazala je studija.

Žene koje su plivale duže intervale ili su redovitije plivale imale su i veću korist, kazali su znanstvenici. Anketu na 1114 žena koje su redovito plivale u hladnoj vodi proveli su znanstvenici s University Collegea u Londonu (UCL). Većina žena u istraživanju bila je u dobi između 45 i 59 godina, a uoči studije prijavile su probleme poput valova vrućine, noćnog znojenja, problema sa spavanjem, razdražljivosti, anksioznosti, promjena raspoloženja, umora i loše koncentracije.

Njih 46,9 posto je reklo da im je plivanje u hladnoj vodi pomoglo kod tjeskobe, petina je prijavila smanjenje noćnog znojenja, dok je 31,1 posto reklo da su im se valovi vrućine smanjili. Gotovo polovica (46,7 posto) rekla je kako vjeruje da je aktivnost plivanja poboljšala stanje s anksioznošću, zajedno s 37,7 posto koje su prijavile smanjenje promjena raspoloženja.

Možda te zanima... 5 znakova da se menopauza približava i kako ih okrenuti u svoju korist Zdravlje

Poboljšanje spavanja prijavilo je 21 posto žena, dok je razdražljivost smanjena kod 37,6 posto. “To mi je spasilo život”, rekla je 57-godišnja žena koja je bila uključena u istraživanje. “U vodi, mogu sve. Svi simptomi, tjelesni i mentalni nestaju i osjećam se kao najbolja verzija sebe”. Profesorica Joyce Harper s UCL EGA Instituta za žensko zdravlje rekla je da zaključci objavljeni u Post Reproductive Health podupiru tvrdnje o plivanju u hladnoj vodi. “Potrebna su dodatna istraživanja o učestalosti, trajanju, temperaturi i izloženosti koji su potrebni da bi se izazvalo smanjenje simptoma”.

Možda te zanima... Poze u seksu koje najviše odgovaraju ženama u menopauzi Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.