Zdravlje 09. travnja 2021.

Pigmentacija, bore, suha i masna koža, podočnjaci, akne, evo što pomaže

Pregled kože
Foto: shutterstock Razne maligne bolesti opasne po život, također mogu biti okidač za reakcije na koži.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez skupe kozmetike riješi problem hiperpigmentacije, bora i akni, čak i suhe kože... Na godišnjoj bazi žene kupuju po čak stotine raznih preparata, kremi za dan i noć, seruma i losiona koji bi našu kožu trebali učiniti zdravom. No, kao u većini slučajeva, povratak osnovama i prirodi ponekad je najbolja opcija, ali nikako ne smijemo zaboraviti ni prehranu!

Donosimo ti savjete doktorice Leslie Baumann, američke dermatologinje i autorice knjige Cosmetic Dermatology: Principles and Practice.

Pigmentacija

Hiperpigmentacija može biti pokazatelj nedostatka vitamina, posebno B12. Hrana životinjskog podrijetla bogata je ovim vitaminom, ali ako ju ne jedeš, postoje i drugi načini koji će ti pomoći.

Vitamini C i E te antioksidanti poput elaginske kiseline i ekstrakta sjemenki grožđa mogu ti pomoći da se riješiš pigmentnih mrlja. Te korisne elemente u velikim količinama možeš pronaći u citrusima, jagodama, kiviju, rajčici i šipku.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva kombinaciju za napitak protiv hiperpigmentacije

Masna koža

Hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava produktivnost lojnih žlijezda. Kao rezultat, one tada proizvode više ulja za kožu, koje je neophodno za vlaženje. Zato koža ponekad može imati taj masni sjaj. No, kako mu stati na kraj?

Kozmetika će te samo privremeno spasiti od masnog sjaja, dok prehrana bogata vitaminom A može značajno smanjiti razinu proizvodnje ulja. Osim toga, takva je hrana zaista ukusna i jednostavna - probaj samo mango, mrkvu, žumanjak, suhe marelice, špinat i batat. Također, jedi manje bijelog kruha, krumpira i makarona od pšenice. 

Možda te zanima... Reguliraj masni sjaj na licu u vrućim ljetnim danima Ljepota i relax

Akne

Za akne, kao i za masnu kožu, ponovno je kriva hrana s visokim glikemijskim indeksom. Lojne žlijezde postaju aktivnije, što dovodi do začepljenih pora gdje se bakterije brže razmnožavaju i uzrokuju upalu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Studije sugeriraju da i lokalni i oralni tretmani cinkom mogu učinkovito liječiti akne smanjenjem upale

Posebna dijeta može ti pomoći u rješavanju problema s aknama. Najvažnije što trebaš je jesti više hrane s višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje smiruju upalu. Jednostavno rečeno, jedi voće, povrće, orašaste plodove, orahe, sjemenke lana, laneno ulje, morske alge i plodove mora.

Možda te zanima... Akne u odrasloj dobi: Koji je uzrok i kako ih se riješiti? Zdravlje

Suha koža

Suhoća kože ukazuje na nedostatak kolesterola i višak vitamina E u tijelu. Prvi razlog uglavnom vrijedi za vegane i neke vegetarijance, jer su najveći izvori kolesterola riba i meso, prenosi Bright Side.

Stoga, povećaj koncentraciju mononezasićenih masnih kiselina u prehrani, poput graha, algi, jaja, soje, avokada, kikirikija i drugih vrsta orašastih plodova. Ako nisi vegetarijanac, pokušaj redovito jesti meso i ribu. Najbolje opcije su losos, skuša i pastrva.

Možda te zanima... Uradi sama: Serum za svjetliji i mlađi izgled kože Zdravlje

Bore

Alkohol uzrokuje dehidraciju, što dovodi do pojave bora. Nadalje, šećer odnosno njegova pretjerana konzumacija može biti još jedan razlog preranog starenja kože pošto glukoza koju sadrži šećer čini kožu manje podatnom.

Prije više od 10 godina američki su istraživači otkrili da antioksidanti mogu kožu učiniti mlađom. Primjerice, ako svakodnevno jedeš hranu koja sadrži soju, znakovi starenja kože bit će gotovo nevidljivi. Također se njome možeš riješiti bora oko očiju.
Istraživanje je pokazalo da su bore manje uočljive među ljudima iz Švedske, što je posljedica dobre prehrane. Šveđani jedu puno lisnatog povrća, špinata, šparoga, celera, patlidžana, češnjaka i luka, a gotovo da ne jedu crveno meso, šećer, maslac, margarin, mlijeko i druge mliječne proizvode.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bore na licu Možda te zanima... Bore na licu odaju kakva si osoba i kakvog si zdravlja Zdravlje

Podočnjaci

Pogrešno je vjerovati da su podočnjaci oko očiju samo pokazatelj nedostatka sna. Oni mogu biti simptom ozbiljne bolesti: alergija ili neke intolerancija na hranu koja dovodi do upale i potamnjenja područja oko očiju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za početak trebala bi se testirati na intoleranciju na hranu. Dok čekaš rezultate ispitivanja, iz svoje prehrane izuzmi sve potencijalno opasne proizvode - na primjer, hranu koja sadrži laktozu. Uključujući mliječne proizvode, kruh, čips, instant kavu, instant juhe i umjetna sladila, prenosi Bright Side.

Ako nisi alergični na ništa, podočnjaci mogu biti znak dehidracije. Stoga, pobrini se da piješ dovoljno vode i ne piješ previše kave.
Također bi trebala u prehranu uključiti hranu koja sadrži željezo. Takva hrana povećava razinu hemoglobina, a njen primjer jest crveno meso, tuna, žumanjci i heljda.

Možda te zanima... Kućni pripravak na bazi kave protiv tamnih podočnjaka i otečenosti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.