Zdravlje Briga za tijelo i um 28. rujna 2020.

Akne u odrasloj dobi: Koji je uzrok i kako ih se riješiti?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suprotno popularnome mišljenju, akne nisu rezervirane samo za tinejdžere. S ovim problemom nosi se sve više odraslih. Doznaj koji su najčešći uzroci i kako se riješiti ovog problema s kožom

Premda se problemi s aknama najčešće pripisuju tinejdžerima, sve je više odraslih koji se susreću s istim problemom. Iako ih u odrasloj dobi mogu imati i muškarci, one su ipak češće kod žena. Prema istraživanju američkog časopisa za dermatologiju čak 51% žena koje traže tretman za akne imaju između 20 i 29 godina, a 39% između 30 i 39 godina.

Više je razloga zbog kojih se akne mogu pojaviti u odrasloj dobi, a u nastavku donosimo neke od najčešćih.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Hormonalni disbalans

Žene češće doživljavaju promjene u razinama hormona i upravo je to razlog zbog kojeg češće imaju problem s aknama. Prema dermatološkim istraživanjima, više od 60% žena iskusilo je pogoršanje simptoma akni prije mjesečnice. Osim toga, više od polovice trudnica suočava se s problemom akni tijekom trudnoće, stalno ili povremeno, a najčešće u prvom tromjesečju.

Također, nakon ulaska u menopauzu tijelo prolazi kroz velike promjene pri čemu koža može postati suha, osjetljiva te se mogu pojaviti nepravilnosti kao što su akne. Koža gubi sposobnost zadržavanja vlage i potrebno joj je više vremena kako bi se obnovila i zacijelila. Postaje tanja i manje elastična, a kao rezultat toga dolazi do pojačane osjetljivosti i nepravilnosti na koži.

Neke kontracepcijske pilule mogu spriječiti akne jer kontroliraju razine skupine hormona androgena, koji utječe na proizvodnju sebuma, a time i na nastanak akni. No isto tako, kontracepcijske pilule mogu pogoršati stanje, zbog čega je važno uz pomoć ginekologa odrediti prikladnu kontracepcijsku terapiju.

Ako sumnjaš na poremećaj hormona, obrati se liječniku ili ginekologu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Stres i suvremeni stil života

U posljednjem desetljeću sve se više istražuje utjecaj stresa i ubrzanog načina života na zdravlje. Tako je otkrivena i poveznica između akni i stresa. Naime, tijekom stresnih stanja, naše tijelo proizvodi hormone (kao kortizol i adrenalin), neuropeptide (proteine živaca kao što su endorfin i inzulin) i upalne citokine (male molekule proteina koje su okidač upalnih procesa) koji utječu na ponašanje žlijezda lojnica i mogu pogoršati probleme s aknama.

Stres je individualna stvar i svatko ima drugačije uzročnike. U suvremenom svijetu čest su razlog frustracije na poslu, uznemirenost u privatnom životu, problemi u odnosima i razne bolesti. No tu je i pritisak koji uzrokuju društvene mreže i nerealni standardi ljepote koji se ondje svakodnevno nameću.

Važno je u dnevnu rutinu uključiti vrijeme za sebe i za odmor. Također treba ograničiti vrijeme na društvenim mrežama.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Nepravilna njega kože

Koža je naš najveći organ i ono što stavljamo na nju izvana također utječe na njezino zdravlje. Prije svega je važno voditi brigu o redovitoj higijeni, odnosno čišćenju kože, i pri tome ne možemo dovoljno istaknuti važnost uklanjanja šminke prije odlaska na spavanje.

Osim toga, kozmetika i razni preparativni proizvodi koje koristiš mogu sadržavati sastojke koji začepljuju ili isušuju kožu te uzrokuju nepravilnosti i akne. Zato je potrebno birati dermatološki testirane i nekomedogene proizvode, koji će nahraniti kožu i neće pogoršati njezino prvotno stanje, bilo da je riječ o normalnoj, suhoj ili osjetljivoj koži. 

Koristi proizvode koji sadrže sastojke koji smiruju i obnavljaju kožu te smanjuju lučenje sebuma, kao što su keratolitičke kiseline i niacinamid.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Mliječni proizvodi i loše masti

Poznata izreka kaže "Ono si što jedeš", a nikad prije nismo jeli toliko industrijske i prerađene hrane kao sad. Mnoga istraživanja pronašla su poveznicu između određenih vrsta hrane i pojave akni. Tako je hrana s visokim udjelom loših masti, odnosno trans-masnih kiselina, povezana s pojavom akni. Trans-masne kiseline mogu se pronaći u prženoj i prerađenoj hrani, pekarskim proizvodima, margarinima te slatkim i slanim grickalicama.

Osim masti, značajnu poveznicu s aknama imaju šećeri i mliječni proizvodi. Tako je istraživanje provedeno na čak 24.000 Francuza pokazalo da konzumiranje pet čaša mlijeka ili napitka koji sadrži šećer povećava rizik od nastanka akni u sljedeća dva dana za čak 50%. Također, jedna porcija prženih krumpirića ili jedna krafna povećavaju taj rizik za 54%.

U dijetu treba uključiti dobre masti, kao što su namirnice bogate omega-3 i omega-6 esencijalnim kiselinama. Fokusiraj se na cjelovite namirnice, kao što su voće, povrće, meso i orašasti plodovi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Osim navedenih razloga, valja spomenuti kako problem s aknama može biti nasljedan, odnosno postoje genetske predispozicije za akne. Također može bit riječ o nedijagnosticiranom zdravstvenom problemu ili o nuspojavi lijekova

Dobitnice nagradnog natječaja ''Osvoji Effaclar Ultra koncentrirani serum'' su:

  1.  Suzana Bistrički
  2. Petra Frkat
  3. Maša Malacko
  4. Monika Đerđ Bosak
  5. Martina Selak
  6. Nina Paljuh
  7. Ivana Barišić
  8. Elvira Sorić
  9. Karolina Mihoviljac
  10. Ana Šušak

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.