Zdravlje 09. svibnja 2024.

Ovaj jednostavan postupak mogao bi omogućiti rano otkrivanje raka želuca

Foto: Unsplash+ Ispiranje usne šupljine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jednostavnim ispiranjem usne šupljine mogao bi se rano otkriti rak želuca, četvrti vodeći uzrok smrti od raka u svijetu, prema studiji koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Digestive Disease Weeku (DDW).

"U svijetu raka, ako pronađete pacijente nakon što su razvili rak, malo je prekasno", rekla je Shruthi Reddy Perati, dr. med., autorica i specijalizantica opće kirurgije na Rutgers Robert Wood Johnson School of Medicine. "Idealno vrijeme za pokušaj prevencije raka je prije nego što nastane. Uspjeli smo identificirati ljude koji su imali prekancerozna stanja. Postupak ispiranja usne šupljine kao alata za pregled i prevenciju, ima golem potencijal".

Istraživači su analizirali uzorke bakterija iz usta 98 ​​pacijenata zakazanih za endoskopiju, uključujući 30 za koje se zna da imaju rak želuca, 30 s premalignim stanjima želuca i 38 zdravih osoba. Pronašli su jasne razlike između oralnih mikrobioma zdrave skupine u usporedbi s onkološkim i prekanceroznim pacijentima.

Također su pronašli vrlo malu razliku između uzoraka pacijenata s premalignim stanjima i onih s rakom, što sugerira da se promjene u mikrobiomu mogu dogoditi čim dođe do promjena u okolini želuca koje se na kraju mogu pretvoriti u rak.

"Vidimo da su mikrobiom usne šupljine i mikrobiom želuca povezani, a saznanje o tome kakve su bakterije u ustima govori nam kakvo je stanje u želucu", rekla je Perati.

Nalazi pokazuju da same oralne bakterije mogu biti potencijalni biomarkeri za rizik od raka želuca, a studiju će Perati predstaviti uskoro na ovogodišnjem Digestive Disease Week (DDW).

Možda te zanima... Rak želuca: U kojoj mjeri H. pylori utječe na nastanak i drugi faktori rizika Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.