Zdravlje 11. rujna 2024.

Nošenje čarapa u krevetu može vam pomoći da brže zaspite i duže spavate – evo zašto

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nošenje čarapa u krevetu pomaže vam da spavate čvršće i dulje noću.

Prva stvar koju mnogi od nas naprave kad legnu u krevet je ta da skinu čarape, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ovaj ritual prije spavanja može utjecati na to koliko brzo zaspite i na kvalitetu sna, piše Tom's Guide.

Iako postoje mnoge stvari koje vam mogu pomoći da zaspite, poput ulaganja u najbolje madrace za vaše tijelo, nošenje čarapa je iznenađujuća metoda koja može pomoći, iako mnogi od nas mogu osjećati nelagodnu ako imaju čarape na sebi cijelu noć.

Ipak, dokazano je da nošenje čarapa u krevetu pomaže da brže zaspite i dublje spavate. Stručnjaci za spavanje točno su objasnili kako — i zašto — ova cjelogodišnja metoda funkcionira, tako da možete odlučiti hoćete li ove jeseni dodatno prekriti prste na nogama…

Pomaže li nošenje čarapa tijekom seksa doista u postizanju orgazma? Možda te zanima... 80 posto parova koji nose čarape tijekom seksa doživljavaju orgazam? Psiha i seks

Mogu li vam čarape pomoći da brže zaspite?

Da, nošenje čarapa može vam pomoći da brže zaspite. I začudo, nije zato što vas griju. Zapravo je suprotno. Kada ste pospani, tjelesna vam temperatura polako opada, što za vaše tijelo znači da ste spremni zaspati.

Kada nosimo čarape, dolazi do se procesa koji se zove distalna vazodilatacija. To znači da krv teče u ruke i stopala. Ovaj proces povećava cirkulaciju krvi u stopalima, pomažući tijelu da brže postigne optimalnu temperaturu za spavanje. Umjesto da grije naša stopala i stoga povećava našu opću tjelesnu temperaturu, kao što bismo mogli očekivati, zapravo smanjuje našu središnju tjelesnu temperaturu.

"Zagrijavanje stopala šalje signal vašem mozgu da snizi unutarnju temperaturu – to je znak da je vrijeme za odmor", kaže dr. Chelsea Perry, vlasnica tvrtke Sleep Solutions i članica Američke akademije za medicinu spavanja i Američke akademije za spavanje Dental Sleep Medicine.

Možda te zanima... Želite spavati duže? Radite ove jednostavne vježbe navečer! Fitness

Kako vam čarape mogu pomoći da čvršće spavate?

Postoje i neki dokazi koji sugeriraju da ljudi koji nose čarape spavaju dublje i duže. Objašnjenje je jednostavno. Dr. Perry je objasnila da vam nošenje čarapa može pomoći da dublje spavate jer čarape održavaju vašu tjelesnu temperaturu stabilnom tijekom noći.

"Stabilno, toplo okruženje za vaša stopala može smanjiti smetnje prilikom spavanja, čineći vaš san kontinuiranijim, rekla je Perry. Što manje smetnji imate, bolja je kvaliteta vašeg sna. Bez ovih smetnji veća je vjerojatnost da ćete doživjeti dublje cikluse spavanja .

Uz to, puno tjelesne topline gubimo kroz ruke, noge i glavu. Dakle, osiguravajući da vam stopala budu topla cijelu noć, vaše će se tijelo lakše nositi s ostalim gubicima topline. Što znači da je malo vjerojatno da ćete se noću probuditi s osjećajem hladnoće.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju optimalan dnevni omjer sjedenja, stajanja, spavanja i kretanja Fitness

Hoće li mi biti prevruće ako nosim čarape u krevetu?

Nošenje čarapa u krevetu funkcionira u svim vremenskim uvjetima. Iako zvuči kao vaša najgora noćna mora u jeku ljeta, zapravo će vam pomoći da se cijelo tijelo ohladi. To vas može spriječiti od pregrijavanja, zbog čega je ova metoda brzog uspavljivanja uspješna tijekom cijele godine.

Ako vam je ipak vruće dok spavate, to je vjerojatnije zbog vašeg madraca, posteljine i pidžame. Odaberite prozračne materijale za spavanje i madrace koji hlade i pronađite pravo rješenje za sebe.

Možda te zanima... Žene zaista lošije spavaju od muškaraca, a znanstvenice su otkrile i zašto Zdravlje

Alternative nošenju čarapa u krevetu

Naravno, nošenje čarapa u krevetu nije za svakoga. Stoga smo pitali liječnika koje je najbolje rješenje za one koji ne žele nositi čarape, ali žele zagrijana stopala zbog kojih će bolje spavati.

"Pokušajte se okupati u toploj kupki prije spavanja ili stavite bocu s toplom vodom na dno svojeg pokrivača kako biste zagrijali stopala i održali ih toplima tijekom noći", kaže dr. Hussain Ahmad, britanski liječnik hitne pomoći i savjetnik u Click2Pharmacy. To će vam pomoći da regulirate tjelesnu temperaturu, brže zaspite i spriječite buđenje noću zbog hladnih nogu.

Dr. Perry također objašnjava kako je "jednom pokušala jednostavno staviti dodatni pokrivač na podnožje kreveta, i to je jednako dobro funkcioniralo". "Ideja je da pronađete način da vaša stopala budu ugodno topla bez osjećaja ograničenja", dodala je.

Možda te zanima... Ako spavate na boku, ovo se događa s vašim tijelom Zdravlje

Kakve su čarape najbolje za spavanje?

Odabir pravih čarapa za spavanje pomoći će vam da izvučete maksimalnu korist od njih. Važne stvari koje trebate uzeti u obzir jest jesu li prozračne i prirodno antibakterijske. Stoga je odabir materijala poput pamuka, bambusa i kašmira dobra ideja.

Osim toga, trebali biste izbjegavati sve uske stvari koje bi mogle utjecati na vašu cirkulaciju krvi, stoga su opušteniji stilovi čarapa bolji. Deblje čarape također će biti učinkovitije, jer će smanjiti količinu topline koja izlazi, održavajući vaša stopala toplima čak i po hladnijem vremenu. Kada kupujete čarape za krevet, provjerite jesu li:

  • Prozračne
  • Antibakterijske
  • Deblje
  • Udobne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.