Zdravlje Zdravlje žena 18. siječnja 2023.

Zašto žene pojačavaju grijanje, a muškarci ga smanjuju

Foto: Pexsels Većini žena je potrebna viša temperatura u kući i uredu nego muškarcima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko ne voli biti udobno smješten na kauču pod dekom sa šalicom vrućeg čaja kada se temperature počnu spuštati prema nuli? Istraživanje pokazuje kako je uživanje u toplini karakteristično za žene i da je regulacija termostata čest uzrok sukoba s partnerima, kojima je ugodnije na nešto nižim temperaturama

U prosjeku, kućanstva se griju na temperaturu oko 20°C, što je 4.5°C niže od temperature koja bi odgovarala prosječnoj ženi obučenu u donji dio pidžame i majicu s dugim rukavima.

Rezultati istraživanja tvrtke Corgi Homeplan pokazali su kako je ženama i na poslu hladnije, uglavnom zbog sustava klimatizacije i temperature na koju su namješteni da osvježavaju zrak. Ta temperatura idealna je za, kaže istraživanje, četrdesetogodišnjeg muškarca od sedamdesetak kilograma, čiji je metabolizam brži za 20 do 30 posto od ženskog.

Medicinsko objašnjenje

Doduše, istraživanje je sponzorirala tvrtka Corgi Homeplan, čije je polje djelatnosti održavanje bojlera i termostata. Iako možda zvuči 'namješteno', postoji nekolicina drugih istraživanja koji te tvrdnje podupiru. Naime, jedno istraživanje iz 2015. godine provedeno u Danskoj, otkrilo je da je ženama ugodnije na temperaturi 2. 5°C višoj od one na kojima je muškarcima dovoljno toplo, uglavnom od 24 - 25°C. Muškarci i žene otprilike imaju jednaku temperaturu tijela, koja je oko 37°C, ali ipak, kod žena je ona uvijek nešto viša.

Možda se to i ne bi reklo na prvu, budući da ljudi procjenjuju koliko je netko topao prema temperaturi kože, a to se razlikuje od stvarne temperature tijela. Zanimljivo je da je kod žena u ovom slučaju ta temperatura niža od temperature kože muškaraca. U jednom istraživanju za medicinski časopis The Lancet, rezultati su pokazali kako ruke žena, kada su izložene hladnoći, imaju 3°C nižu temperaturu od muških.

Razlog je ovomu ženski hormon estrogen, zbog kojeg je krv nešto gušća i time teže prolazi kapilarima zaduženi za opskrbu ekstremiteta krvlju. To žene posebno osjete za vrijeme ovulacije, kada je povišena razina estrogena u krvi. Udio mišićne mase ovdje je jedan od bitnih faktora u proizvodnji topline tijela. Ako je viši, kao kod muškaraca, metabolizam će također biti brži, krv će jače teći žilama i kapilarima, što će proizvesti više topline.

Kupka1_1_1 Možda te zanima... Dva savjeta uz koja tvoja koža neće patiti na niskim temperaturama Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.