Zdravlje Zdravlje žena 16. listopada 2017.

Zašto žene potajice pojačavaju grijanje u stanu i zašto se muškarci ljute?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko ne voli biti udobno smješten kauču pod dekicom sa šalicom vrućeg čaja kada se temperature počnu spuštati prema nuli? Novo istraživanje kaže kako je uživanje u toplini tek ženska karakteristika i da je čest razlog sukoba s partnerima, koji više uživaju svježiji zrak.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako je idealna temperatura doma razlog svađe čak trećine parova. Ne samo da se svađaju o tome, kaže istraživanje, nego i činjenica da 4 od 10 žena potajice pojačava grijanje iza leđa svojih partnera. 

U prosjeku, kućanstva se uglavnom griju do 20°C, što je 4.5°C niže od temperature koja bi odgovarala prosječnoj ženi obučenu u donji dio pidžame i majicu s dugim rukavima, pa nam je ovo posve razumljivo.

Kupka1_1_1 Možda te zanima... Dva savjeta uz koja tvoja koža neće patiti na niskim temperaturama Ljepota i relax

Hladno nam je i na poslu

Rezultati istraživanja tvrtke Corgi Homeplan pokazali su kako je ženama i na poslu hladnije, uglavnom zbog sustava klimatizacije i temperature na koju su namješteni da osvježavaju zrak. Ta temperatura idealna je za, kaže istraživanje, četrdesetogodišnjeg muškarca od sedamdesetak kilograma, čiji je metabolizam brži za 20 - 30% od ženskog. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Medicinsko objašnjenje

Doduše, istraživanje je sponzorirala tvrtka Corgi Homeplan, čije je polje djelatnosti instalacija i održavanje bojlera i termostata. Iako možda zvuči 'namješteno', postoji nekolicina drugih istraživanja koji te tvrdnje podupiru. Naime, jedno istraživanje iz 2015. godine provedeno u Danskoj, otkrilo je da je ženama ugodnije na temperaturi 2.5°C većoj od one na kojima je muškarcima dovoljno toplo, uglavnom od 24 - 25°C.

Muškarci i žene otprilike imaju jednaku pretežnu temperaturu tijela, koja je oko 37°C, ali ipak, kod žena je ona uvijek nešto viša.

Možda se to i ne bi reklo na prvu, budući da ljudi procjenjuju koliko je netko topao prema temperaturi kože, a to se razlikuje od stvarne temperature tijela. Zanimljivo je da je kod žena u ovom slučaju ta temperatura niža od temperature kože muškaraca. U jednom istraživanju za medicinski časopis The Lancet, rezultati su pokazali kako ruke žena, kada su izložene hladnoći, imaju 3°C nižu temperaturu od muških. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Razlog je ovomu ženski hormon estrogen, zbog kojeg je krv nešto gušća i time teže prolazi kapilarima zaduženi za opskrbu ekstremiteta krvlju. To žene posebno osjete za vrijeme ovulacije, kada je povišena razina estrogena u krvi.

Udio mišićne mase ovdje je jedan od bitnih faktora u proizvodnji topline tijela. Ako je viši, kao kod muškaraca, metabolizam će također biti brži, krv će jače teći žilama i kapilarima, što će proizvesti više topline.

Možda te zanima... 10 načina da u hladne dane koji su pred nama spriječiš upalu mjehura Zdravlje

Zato, sljedeći put kad ti dragi prigovori da zašto je u stanu pretoplo, objasni mu da ti nisi kriva i da je to jednostavno zakon prirode koji te stalno vuče prema termostatu.

Možda te zanima... Ugradnjom kvalitetne izolacije smanjit ćeš potrošnju energije za grijanje i hlađenje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.