Zdravlje Wellness 04. ožujka 2024.

Ako spavate na boku, ovo se događa s vašim tijelom

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li znali da je spavanje na boku zapravo najzdraviji položaj za vaše tijelo? Otkrivamo i zašto.

Kada je riječ o dobrom noćnom odmoru, nema ništa gore od okretanja satima jer se ne možete nikako namjestiti i zaspati. U istraživanju spavanja koje je proveo Best Brand madrac, utvrđeno je da većina Amerikanaca radije spava na boku u položaju fetusa. Ostali načini uključivali su spavanje na leđima, trbuhu ili čak sklupčani, piše Health Digest.

Dokazano je da spavanje na boku nije samo najčešći izbor, već ga stručnjaci preporučuju zbog niza zdravstvenih blagodati. Naime, kada spavate u bočnom položaju, gravitacija može pomoći želucu u probavi pomažući učinkovitijem premještanju otpadnih tvari kroz crijeva. Osim što poboljšava probavni sustav, spavanje na boku također je pokazalo da poboljšava živčani sustav.

Blagtvorno i za mozak

Jednako kao što naši organi rade na tome da oslobode naša tijela od potencijalno štetnih toksina, slično tome i naš mozak se bolje odmara i pohranjuje informacije. Studija koju je provelo Sveučilište Stony Brook otkrila je da spavanje na boku blagotvorno djeluje i na mozak, navodi Science Daily.

To znači da nas bočni položaj može zaštiti od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti. Pojedinosti poput spava li netko radije na lijevoj ili desnoj strani može nam pružiti i uvid u naše snove. Studije su pokazale da oni koji spavaju na desnoj strani imaju manje noćnih mora od onih koji spavaju na lijevoj strani, prema Everyday Health.

Možda te zanima... 7 razloga zašto je dobro spavati na lijevom boku Zdravlje

Osim toga, spavanje sa strane govori dosta i o nečijoj osobnosti. Istraživanje Better Mattress Brand pokazalo je da je preko 63 posto osoba koje preferiraju sklupčane bočne položaje spavanja su više introvertne nego ekstrovertne osobe. Uz pravilnu potporu madraca i jastuka, spavanje na boku ne samo da se pokazuje kao najudobniji način za utonuti u snove, već je potencijalno i najzdraviji. Dakle, samo jednostavnim okretanjem na bok tijekom pripreme za san, možemo pomoći našim tijelima na brojne načine, a cijelu noć sanjati čvrsto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.