Zdravlje Simptomi i pomoć 16. lipnja 2020.

7 razloga zašto je dobro spavati na lijevom boku

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijelo je za vrijeme sna i dalje aktivno - probavlja hranu, briše suvišne podatke, diše, krv cirkulira, ukratko obnavlja se. Prema istraživanjima, koliko će ti procesi biti učinkoviti ovisi o položaju tijela za vrijeme spavanja.

Spavanje na lijevoj strani zlatni je standard kada su položaji u pitanju, a health & human research otkriva sedam razloga zašto.

Poboljšava probavu

Sigurno si čula da nije dobro jesti prije spavanja jer se hrana neće dobro probaviti. Iako se ovo često ponavlja kao upozorenje nije istinito jer se probavni procesi nastavljaju bez obzira spavaš li ili si budna. Tijelo također treba "gorivo" kako bi se obavljale funkcije bazalnog metabolizma i za vrijeme sna. Iako će se probavne aktivnosti odvijati bez obzira na to kako spavaš, ako spavaš na lijevoj strani pomoći ćeš tijelu da probavne procese obavi sa što manje napora. To je zato jer se tako hrani omogućuje da lakše prođe u debelo crijevo. Također sprečava pritisak na gušteraču što podržava slobodan protok probavnih enzima.

Cokolada Možda te zanima... Šest najgorih namirnica koje možeš pojesti prije odlaska na spavanje Hrana

Manje opterećenje za srce

Od trenutka svog postojanja srce mora kucati bez stanke kako bi održalo život. To je velik posao, a na njega može utjecati niz čimbenika, od prehrane do kvalitete zraka u okolišu. Nije čudo što su kardiovaskularne bolesti vodeći razlog smrtnosti odraslih osoba u svijetu. Kako bi smanjila rizik, olakšaj srcu posao i spavaj na lijevoj strani. Kad ležiš na lijevoj strani, srce ima manje posla oko pumpanja krvi.

Olakšava bol u leđima

Čudan položaj tijela prilikom spavanja praćen je drugo jutro bolovima u leđima i vratu jer su upravo ovi dijelovi tijela bili napregnuti. Ako ti se ovo događa češće pokušaj spavati na lijevom boku jer taj položaj ublažava stres kralježnice. Što je veći pritisak na leđa to mišićima treba više napora  da zadržite sve tamo gdje treba biti. Osim toga u ovom položaju je bolja cirkulacija što djeluje povoljno na mišiće.


Možda te zanima... Spavanje manje od sedam sati uništva tvoje tijelo Zdravlje

 

Poboljšava funkciju limfnog sustava

Limfni sustav igra ključnu ulogu u našem tijelu jer uklanja otpad i toksine. Stručnjaci kažu da se najveća žila limfnog sustava nalazi upravo na lijevoj strani tijela, a kada spavaš na toj strani, otpad se iz tijela izbacuje učinkovitije. Također, limfni sustav zadužen je i za transport masnoća, proteina i drugih važnih tvari za naš organizam, a ležanje na lijevoj strani tijela omogućava ovim hranjivim tvarima da brže dođu do stanica.

Može umanjiti intenzitet noćne žgaravice

Ako patiš od žgaravice, bilo bi dobro da spavaš na lijevom boku jer kad si u tom položaju želudac je smješten ispod srčanog sfinktera, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je stopirati vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

Možda te zanima... Ginekologinja: "Udebljala sam se zbog hormona, a onda smršavjela spavanjem!" Fitness

Preporučuje se i trudnicima

Rezultati istraživanja koje je provedeno na Sveučilištu u Aucklandu pokazali su da žene koje spavaju na leđima imaju veći rizik od gubitka djeteta, a ti rizici su najveći nakon 28. tjedna trudnoće. Autorica istraživanja Lesley McCowan rekla je da jednostavna metoda spavanja na boku smanjuje rizik od gubitka djeteta na porođaju za oko 9 posto. Ležanje na boku omogućuje bolji protok krvi i uklanja pritisak od težine fetusa na ženinu kralježnicu te štiti jetru od prejakog stiskanja. U svakom slučaju spavanje na lijevom boku bolje je i za bebu i za mamu.

 

Sprječava hrkanje

Iako spavanje na lijevoj strani neće riješiti uzroke hrkanja, držat će jezik i grlo u neutralnijem položaju, a dišne putove ostaviti prohodnima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.