Zdravlje Prirodno liječenje 24. kolovoza 2018.

Spavanje manje od sedam sati uništva tvoje tijelo

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izumitelj Elon Musk nedavno je pokrenuo lavinu reakcija jer je izjavio da je previše zauzet da bi spavao i da preživljava sa šest sati sna svake noći.

Arianna Huffington, suosnivačica Huffington Posta i autorica knjige "Revolucija u snu", napisala mu je otvoreno pismo u kojem ističe da on time pokazuje "zastarjelost, antiznanstveni i strašno neučinkovit način korištenja ljudske energije". 

Elon Musk je na to odgovorio tweetom u 2:30 nakon što je došao kući iz tvornice: " Misliš da je to odabir. Nije."

Posljednjih nekoliko godina čini nam se da svatko doživljava prekomjeran stres, kroničan nedostatak vremena i neispavanost. I ne samo to, kao da se pokušavamo natjecati tko je više pod stresom i tko manje spava. 

Sprej-630 Možda te zanima... Magnezijevo ulje: Za ljepotu i miran san Zdravlje Možda te zanima... Najčešći psihički uzroci nesanice i kako si pomoći? Zdravlje

Neispavanost uzrokuje bolesti

Business Insider naglašava da nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na tvoje tijelo i mozak. Neke od posljedica su slabije kratkoročno i dugoročno pamćenje, sporije reakcije, razdražljivost, ali one ne iznenađuju jer smo ih vjerojatno doživjeli. No postoje i druge mnogo teže posljedice. Razna istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od nekih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva i dojke, kao i Alzheimerova bolest, dijabetes tipa 2 i upalna bolest crijeva.

Slično tome, neke su studije istaknule da spavanje pomaže očistiti mozak od beta-amiloidnog proteina koji se može nakupiti kad si budna. To je protein koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U slučaju da boluješ od astme, artritisa, Crohnove bolesti i nekih kardiovaskularnih bolesti, nedostatak sna ih može bitno pogoršati. 

Neispavanost utječe i na tvoj društveni život. Istraživači su otkrili da se mlađi odrasli ljudi manje socijaliziraju zbog nedostatka sna, a time i da su usamljeniji. Da bi stvar bila još gora, usamljene osobe ne spavaju dobro, što može dovesti do začaranog kruga. 

Promjeni svoj raspored i ubaci barem još jedan dodatni sat sna. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.