Zdravlje Zdravlje žena 09. rujna 2023.

"Nisam znala da prolazim kroz menopauzu"

Foto: shutterstock Problemi sa spavanjem česti su na početku menopauze
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne doživljava svaka žena valunge prilikom menopauze, a Sally Mueller podijelila je svoju priču o tome kako nije ni znala da prolazi kroz menopauzu na temelju svojih simptoma.

Sally Mueller za Prevention.com opisala je prve simptome menopauze koje je dobila u ranim četrdesetima. "Moje su menstruacije postale nepredvidive. Jako sam krvarila i zbog gubitka krvi razvila sam anemiju zbog nedostatka željeza", rekla je Sally.

Iako to tada nije znala, to je bio početak njezinog puta u perimenopauzu, razdoblje prije menopauze koje može započeti u tridesetima i četrdesetima kada estrogen puno oscilira. Ova faza traje sve dok jajnici ne prestanu proizvoditi estrogen i dok menstruacija ne nestane. Prosječna dob ulaska u menopauzu je 51 godina, tako da žene ostaju u perimenopauzi, sa svim njezinim simptomima, u prosjeku četiri do osam godina. "Prošla sam perimenopauzu za otprilike tri godine. Sa 57 godina, u postmenopauzi sam već oko devet godina i još uvijek prolazim kroz promjene", priznala je Sally.

Bilo joj je šokantno kako svoje simptome i fizičke promjene nije prije pripisala menopauzi, ali nije ni bila sigurna što to točno znači budući da sa svojom majkom nikada nije razgovarala o tome. Upravo zato danas otvoreno sa svojom 21-godišnjom kćeri priča o svojim iskustvima s menopauzom. 

Menopauza Možda te zanima... Dvije promjene u prehrani doprinose smanjenju valunga u menopauzi Zdravlje

Naučila je da postoji više simptoma menopauze

Valunzi su čest simptom menopauze koji pogađa 75 % žena, ali Sally nije bila jedna od njih. Mislila je da njezini simptomi ne mogu biti povezani s menopauzom budući da valunge nikada nije imala. No, njezina koža je gotovo preko noći postala suha. "Bio je to tako dramatičan pomak. S jedne strane bila sam oduševljena što mi više ne izbijaju prištići, ali s druge strane nisam bila spremna tretirati suhu kožu. Odjednom sam morala odbaciti sve svoje stare i potražiti jaku hidratantnu kremu, nešto o čemu nikad prije nisam razmišljala", rekla je Sally.

Zatim se pojavila i vaginalna suhoća zbog koje je osjećala bol tijekom seksa u kojem više nije uživala. "Gotovo je smiješno što mi je ginekolog rekao da je to zato što imam nagnutu maternicu, što može uzrokovati bolan odnos. Naravno, možda je to bila istina, ali to nije bio moj problem", rekla je. Odlučila je potražiti drugo mišljenje i tada je saznala da je problem vjerojatnije uzrokovan suhoćom vagine koja nastaje zbog gubitka estrogena tijekom perimenopauze. 

Možda te zanima... Perimenopauza je često turbulentnija od menopauze: Hrana i biljke koje pomažu Zdravlje

Imala je i problema sa spavanjem koje je pripisivala stresu, ali je i to na kraju bilo povezano s menopauzom. "I frustrirajuće je i potpuno normalno ne znati da ste u perimenopauzi kad se to događa. To je zato što mnogi simptomi mogu biti povezani s drugim uzrocima, kao što su depresija, anksioznost, disfunkcija štitnjače ili stres", rekla je doktorica sa Sveučilišta Yale Mary Jane Minkin. Dodala je kako mnoge žene shvate uzrok tek nakon što im menstruacija prestane. 

Jedan uobičajeni znak perimenopauze su neredovite menstruacije. “Prestajemo redovito ovulirati, a proizvodimo manje progesterona, koji je zapravo glavni hormon za dobivanje redovitih mjesečnica”, kaže doktorica Minkin. To može uzrokovati lakše, jače ili neredovite mjesečnice. Ipak, simptomi mogu postojati čak i ako menstruacija nije bolna. Naravno, nema svatko isto iskustvo s menopauzom, ali dobro je znati što očekivati kako bi se za to pripremila. 

Bolje bi se pripremila za brigu o svom zdravlju

Estrogen štiti od gubitka koštane mase, a pad hormona tijekom menopauze čini kosti ranjivim na stanja poput osteopenije i osteoporoze koja je bila čest slučaj u Sallynoj obitelji. "Da mogu vratiti vrijeme, bolje bih se pripremila i usredotočila bih se na navike jačanja kostiju u četrdesetima kao što su vježbanje s utezima i konzumiranje hrane bogate kalcijem i vitaminom D", priznala je Sally. 

Sally je htjela svoje iskustvo ispričati ne kako bi se drugi brinuli, već kako bi ukazala na to da menopauza ne mora biti zastrašujući proces ako se educiraš i pripremiš. "Također potičem žene da pronađu dobrog liječnika koji razumije menopauzu i saslušat će vaše brige", naglašava Sally. 

Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.