Zdravlje Zdravlje žena 30. prosinca 2021.

Dvije promjene u prehrani doprinose smanjenju valunga u menopauzi

Menopauza
Foto: shutterstock Mnoge će se žene tijekom menopauze loše prisjećati riječi i imat kognitivne tegobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Valunzi su neugodan simptom za mnoge žene u menopauzi. Nova studija pokazuje da prehrana biljnog podrijetla s niskim udjelom masti, uključujući soju, pomaže u smanjenju valunga.

Nova studija objavljena u časopisu Menopause otkrila je da je biljna prehrana s niskim udjelom masnoća, koja uključuje soju, povezana s manje valunga kod žena u postmenopauzi. Menopauza se pojavljuje kada menstruacije stanu na barem godinu dana i kada jajnici više ne proizvode visoku razinu estrogena. Simptomi menopauze kod svake žene mogu biti drugačiji. Neke žene ni neće osjetiti simptome, dok će neke često osjetiti valunge, noćno znojenje, promjene raspoloženja i druge simptome. Više od 80 % žena ima valunge tijekom menopauze zbog kojih često osjećaju nalete vrućine, crvenilo i tjeskobu koji traju između jedne do pet minuta.

Možda te zanima... Noćno znojenje jedan je od simptoma Zdravlje

Budući da su valunzi česti simptom menopauze, istraživači su zainteresirane za načine pomoću kojih bi se valunzi mogli ublažiti. Istraživači su često proučavali prehranu ili određene namirnice koje djeluju na smanjenje tih neugodnih trenutaka. Neka istraživanja su pokazala da vegetarijanska ili biljna prehrana mogu pomoći u smanjenju valunga, a druge su otkrile da bi prehrana s niskim udjelom masnoća također mogla pomoći. Nekoliko istraživanja je pokazalo da konzumiranje soje isto može pomoći u smanjenju valunga.

Istraživanje na ženama u postmenopauzi

Studija objavljena u časopisu Menopause fokusirala se na žene koje su u postmenopauzi imale umjerene do jake valunge najmanje dva puta dnevno i bile su spremne slijediti vegansku prehranu s niskim udjelom masnoća tijekom 12 tjedana. Istraživači su prikupili informacije o prehrani, težini, visini, povijesti bolesti, razini aktivnosti, upotrebi lijekova i simptomima menopauze za 38 žena koje su zadovoljile kriterije istraživanja. Sudionice su nasumično raspoređene u dijetalnu skupine. Kontrolna skupina slijedila je svoju redovitu prehranu. Interventna skupina slijedila je vegansku prehranu i zamoljena je da smanji masnoće, uključujući ulja, orašaste plodove i avokado. Dane su informacije o planiranju obroka, kupovini i pripremi hrane. Sudionice su također konzumirale zrno soje bez GMO-a i jele su pola šalice soje dnevno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Konzumiranje soje može pomoći u smjanjenju valunga

Smanjenje valunga

Istraživači su otkrili da se učestalost ukupnih valunga smanjila za 79 % u interventnoj skupini i 49 % u kontrolnoj skupini. Umjereni do jaki valunzi smanjili su se za 84 % u interventnoj skupini i 42 % u kontrolnoj skupini. “Odavno znamo da veganska prehrana s niskim udjelom masnoće ima učinak na balansiranje hormona”, rekao je doktor i jedan od istraživača ove studije Neal D. Bernard. "U ovom slučaju, biljna prehrana potiče zdraviji mikrobiom crijeva, a zauzvrat taj zdravstveni mikrobiom aktivira koristan izoflavon u zrnu soje,” dodaje doktor za Verywellfit.com. Postavlja se pitanje je li promjena prehrana dala rezultate ili sama uključenost u istraživanje jer su obje skupine pokazale smanjenje valunga. Istraživači objašnjavaju da to može biti posljedica prirodnog pada simptoma nakon menopauze, niže temperature zbog hladnijeg doba godine  ili svijesti sudionica kontrolne skupine o prednostima veganske prehrane i njihova želja da je provedu, unatoč tome što su od njih zamoljeni da to ne čine.

Možda te zanima... Perimenopauza je često turbulentnija od menopauze: Hrana i biljke koje pomažu Zdravlje

Prelazak na biljnu prehranu je velika promjena

Istraživači su posebno htjeli istražiti utjecaj biljne prehrane s niskim udjelom masti jer su već i prijašnja istraživanja pokazala da su valunzi bili najrjeđi kod žena čija je prehrana bila bazirana na biljnoj bazi i malom udjelu masnoća. Ipak istraživači upozoravaju da promjena na ovu prehranu može biti drastična i da, iako postati vegan nije toliko teško, izbjegavanje dodatne masnoće zahtijeva malo truda. "Dijeta provedena u istraživanju velika je promjena u odnosu na način na koji mnoge žene jedu i dugoročno je možda neće biti lako slijediti", rekla je nutricionistica Elizabeth Ward za Verywellfit.com. Nutricionistica Ward savjetuje ženama da se konzultiraju sa stručnjakom prije prelaska na biljnu prehranu kako bi osigurale sve potrebne hranjive tvari poput omega-3 masti, vitamina B12 i D te dovoljno kalorija.

Možda te zanima... 5 najčešćih pogrešaka prilikom prelaska na veganstvo Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.