Zdravlje 02. srpnja 2024.

Nije se mogla riješiti sala s trbuha, ali liječnici su joj govorili da je to "normalno" dok nije saznala poražavajuću istinu

Foto: Freepik Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad se Karen Thrussell pogleda u zrcalo, vidi tijelo koje ju je izdalo - i još uvijek se miri s činjenicom da mu možda nikada više neće moći "vjerovati".

Majci dvoje djece iz Melbournea u dobi od 48 godina dijagnosticiran je liposarkom, izuzetno rijedak rak koji raste u masnim stanicama. Govoreći za Daily Mail, ova sada 55-godišnjakinja objasnila je kako je rak rastao u njezinom abdomenu 10 godina, obavijajući njezine vitalne organe i čineći da izgleda kao da se udebljala. 

Isprva je Karen mislila da je njezino povećanje težine od 7,5 kg, koje je počelo nakon rođenja njezina drugog djeteta, posljedica toga što je zaposlena mama. Kad se počela umarati, pomislila je isto.

Kad su joj liječnici i naturopati pokušali pomoći da smršavi, ali nisu uspjeli, Karen je poslušala njihovo objašnjenje da je to sve povezano s hormonima i dio je procesa starenja. Nakon toga je krenulo noćno znojenje za što su i ona i liječnici okrivili hormone. "Rekli su mi da je to znak menopauze, iako sam u tom trenutku izgledala trudno, osim što mi trbuh nije bio gladak ili tvrd, nego više mekan i kvrgav", rekla je.

Možda te zanima... Vedrana Rudan otkrila da boluje od rijetkog karcinoma žučnih kanala, koji su simptomi i kako se može liječiti? Zdravlje

Ali onda je jednog dana, počela osjećati poznati "pritisak" dolje. "To je isti pritisak koji osjećate kada se vaša beba spusti i tijelo vam se priprema za porod", rekla je Karen. Ali ona nije bila trudna. Njezine kćeri imale su 11 i 14 godina i rekla je kako je u to vrijeme bilo nemoguće da je ostala trudna. "Mislila sam da je prolaps ili nešto slično - jer je to jedino imalo smisla", rekla je Karen.

Odmah je otišla liječniku koji ju je uputio na ultrazvuk abdomena. "Na ultrazvuku niti tehničar ni liječnik nisu mogli ništa vidjeti", rekla je. Za nekoliko minuta shvatila je da nešto nije u redu. Izrazi tehničara su se promijenili i drugi liječnici su ulazili i izlazili iz sobe šapćući. "Rekli su mi da su pronašli nešto na bubregu, ali nisu bili sigurni što je to", objasnila je Karen.

Karen je otišla na dodatne pretrage i dobila je poražavajuću vijest – imala je rak. "Na kraju razgovora s liječnikom sjećam se da sam rekla 'čekajte, ja imam rak?'", rekla je. Bila je u takvom šoku da uopće tu informaciju nije mogla obraditi u svojoj glavi. Karen je bila podvrgnuta prvo radioterapiji, a zatim je imala operaciju koja je trajala 11 sati kako bi joj odstranili bubreg, dio crijeva i golemu izraslinu. "Ljudi me stalno pitaju kako nisam znala jer je tumor bio veličine dvije bebe", rekla je.

"No, ni moji liječnici nisu znali što mi je, a njima sam se obratila za pomoć", dodala je. Karen priča svoju priču kako bi podigla svijest o sarkomu i drugim rijetkim vrstama raka u nadi da će se i liječnici educirati o znakovima i neuobičajenim simptomima kako bi mogli pomoći pacijentima.

Možda te zanima... Zašto generacija X češće obolijeva od raka nego generacija njihovih roditelja? Zdravlje

Sarkomi mekog tkiva su skupina tumora koji se obično razvijaju u mekim tkivima, primjerice u: mišićima, zglobovima, tetivama, krvnim žilama, masnim stanicama i živcima. Neki tumori mekog tkiva, kao što su lipomi i hemangiomi, benigni su. Drugi su maligni i nazivaju se sarkomi mekog tkiva. Postoji više od 30 vrsta sarkoma, i svi su izuzetno rijetki.

Za sarkome mekog tkiva ukupno petogodišnje preživljavanje (bez obzira na stadij) iznosi 64,5 posto, ali na to utječu mnogi faktori, uključujući i stadij. Tako, petogodišnje preživljavanje iznosi 80,8 % za sarkome mekog tkiva koji se nisu proširili izvan primarnog tumora ("lokalizirani" tumori), 58 posto za ove sarkome koji su se proširili samo na obližnje limfne čvorove, a 16,4 posto za sarkome mekog tkiva koji su se proširili na udaljene organe, piše Daily Mail. 

Možda te zanima... Jedna promjena na licu mogla bi ukazivati na raka pluća Zdravlje

Karen je 2017. dijagnosticiran sarkom i  još uvijek se bori s idejom da je njezino tijelo tako dugo skrivalo bolest. Svaki put kad ide na pregled da provjeri ima li još izraslina, boji se da će joj opet otkriti tumor.

"Uvjerena sam da je sve u redu tek kada dobijem rezultate nalaza koji to potvrđuju", rekla je Karen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.