Zdravlje 18. lipnja 2024.

Osjećala se kao da je stalno trese struja, a onda je otkrila da ima rak krvi

Foto: Freepik Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake večeri kad bi Carol McGachie odlazila u krevet osjećala se kao da ju je pogodio strujni udar. Koračala bi gore-dolje dok su joj se intenzivni trnci penjali uz noge i niz ruke.

Majka dvoje djece iz Škotske nije mogla zaspati od boli. Kad je otišla liječniku, dali su joj lijekove protiv bolova u leđima - ali Carol je pomislila da je nešto ozbiljnije u pitanju. "Osjećala sam se kao da sam uključena u struju", rekla je 56-godišnjakinja za BBC Scotland News.

"Bili su to intenzivni trnci koji ne prolaze. Ne osjećate ni kožu ni ruke kako treba. Bio je to osjećaj sličan onom kao da vas netko bode iglama, ali puno gori i bolniji", dodala je. Kad se to počelo događati i danju, Carol se skroz uplašila i  uhvatila ju je panika pa je ponovno posjetila liječnika. Nakon gotovo godinu dana pretraga i snimanja dijagnosticiran joj je mijelom, neizlječivi rak krvi.

Možda te zanima... Bolest na koju se posumnja kad se druge opcije eliminiraju Zdravlje

Carol je šest mjeseci primala kemoterapiju u Western General Hospital i sada je u remisiji. "Sažalijevate se na početku. Znam da je neizlječivo i da će se vratiti. Svaki put kad osjetite bolove, pomislite: 'Je li se vratilo?' To je malo noćna mora", rekla je.

Ali Carol sada želi živjeti za trenutak i pokušava rak izbaciti iz misli. "Ponekad se čini kao da živite od rezultata nalaza do rezultata i tako svaka tri mjeseca. Znam da će rak uvijek biti tu i ne blokiram to, ali pokušavam krenuti dalje i ne fokusirati se samo na bolest", objasnila je.

Carol trenutno uzima lijekove protiv bolova u živcima koji joj pomažu da se ne osjeća kao da je neprestano izložena strujnim udarima. "Još uvijek ga osjećam na vršcima prstiju ruku i nogu, ali sada više ne putuje uz noge i ruke. Ako se ne osjećam dobro ili sam prehlađena, onda se vrati. Osjećam stalno kao da imam opečene prste", rekla je Carol.

Možda te zanima... Multipli mijelom je ozbiljna bolest krvi, a manifestira se 'običnim' simptomima Zdravlje

Dr. Sophie Castell, izvršna direktorica Myeloma UK, objasnila je da se mijelom, unatoč tome što je treća najčešća vrsta raka krvi, često ne dijagnosticira odmah. To je zato što su njegovi simptomi, uključujući bol u leđima, česti prijelomi, umor i ponavljajuće infekcije, nejasni i često povezani s općim starenjem ili uobičajenim bolestima.

"Svaki dan je važan dok čekate dijagnozu, a ipak trećina pacijenata posjeti liječnika opće prakse najmanje tri puta prije nego što im se dijagnosticira mijelom. Jedna od najvećih prepreka ostaje brzo prepoznavanje simptoma prije nego što se napravi prevelika šteta", rekla je.

Također je objasnila da liječnici i pacijenti mogu na vrlo različitom jeziku opisati iste simptome pa su sad postavili online prevoditelj simptoma kako bi pomogli liječnicima i pacijentima da ranije otkriju ovu bolest.

Možda te zanima... Oboljeli od multiplog mijeloma u Hrvatskoj nemaju jednake šanse Zdravlje

"Nisam sigurna zašto je trebalo toliko dugo da mi se postavi dijagnoza, ali na svu sreću pronašli su je prije nego što je došlo do oštećenja unutarnjih organa. Moj savjet bi bio: poznajete svoje tijelo pa budite glasniji i uporniji kod liječnika, umjesto da odmah prihvatite njihovo objašnjenje kako nemate razloga za brigu. Morate vjerovati svojim instinktima i ne treba vam biti neugodno ako se stalno vraćate liječniku", rekla je Carol.

Potaknula je i liječnike da zatraže analizu krvi ako pacijent dođe sa sličnim simptomima.    

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.