Zdravlje Simptomi i pomoć 18. srpnja 2018.

Nastaje li melanom češće iz već postojeće ili iz novonastale izrasline na koži?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici iz Italije i Grčke u Journal of the American Academy of Dermatology, prošle godine iznijeli su rezultate svoje studije o melanomu u kojoj su se bavili istraživanjem nastaje li melanom češće iz novih ili već postojećih izraslina na koži.

Pregled objavljenih istraživanja otkriva da  se melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, najčešće razvija kao nova tvorevina, a rjeđe iz već postojećih madeža. Melanom je posebno agresivan rak kože koji počinje kao mutacije u melanocitima - stanicama koje daju koži njezinu boju. Mutirane stanice rastu abnormalno i tvore tumore. Najčešći uzrok melanoma je izlaganje ultraljubičastom (UV) svjetlu, poput sunčanja ili boravka u solariju. UV zrake mogu mijenjati stanice kože i oštetiti njihovu DNK.

Melanom je mnogo lakše tretirati uspješno, ako se pronađe rano, a rast je ograničen na vanjski sloj kože ili epidermisa. Ako se ne otkrije u ranom stadiju, može upasti u dublje slojeve i širiti se na druge dijelove tijela (metastaze). Jednom kada se melanom proširi, vrlo ga je teško liječiti, a šanse za preživljavanje znatno su smanjene.

Rezultati ranijih studija pokazali su suprotno rezultate

U spomenutoj studiji znanstvenici objašnjavaju da su prijašnji dokazi o tome kako nastaje melanom - iz postojećeg madeža ili iz novorastuće tvorevine bili pomiješani. Znanstvenici su primijetili da su od kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća studije o melanomu navodile različite podatke o pitanju nastaje li melanom češće iz starih ili novih tvorevina. Prema nekim od tih studija samo četiri posto melanoma nastaje iz postojećih madeža, za razliku od drugih studija u kojima su izneseni zaključci da melanom u 72 posto slučajeva nastaje iz već postojećih tvorevina. Nedavno rađene studije njih 25, neovisne o ovoj objavljenoj 2017. godine u Journal of the American Academy of Dermatology, ukazuje da melanom nastaje iz već postojećih tvorevina u 36 posto slučajeva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Razlog zbog kojeg su pobijeni rezultati prethodnih studija

Autori studija kao glavni razlog ovako neujednačenih rezultata naveli su pristup u tumačenju rezultata. Naime, studije su promatrale različite aspekte raka i njegova podrijetla, kao što su debljina tumora i temeljne značajke madeža ili izrasline. Naglasili su da je značajke madeža ili drugih izraslina na koži jako teško ili čak nemoguće odrediti u smislu jesu li prisutne od rođenja ili su novonastale jer melanom deformira ili uništi mjesto na kojem su bile.

#SkiniSe za melanom jer 90% melanoma otkrivenih na vrijeme je izliječivo

Većina 70, 9 posto melanoma razvija se iz novonastalih tvorbi

Stoga su za za novo istraživanje (objavljeno 2017.) prikupljeni i analizirani podaci pacijenata kod kojih su liječnici uspjeli odrediti je li se melanom razvio iz već postojeće ili novostvorene tvorbe. Tim stručnjaka proveo je 38 opservacijskih studija na ukupno 20, 126 melanoma. Glavni zaključak ove studije bio je da se većina 70, 9 posto melanoma razvija iz novonastalih tvorbi, a manji dio 29, 1 posto iz već postojećih. Autori su još otkrili da su melanomi koji nastaju iz postojećih madeža tanji od onih koji nastaju iz novonastalih kožnih tvorbi, što implicira da pacijenti s tom vrstom tumora imaju bolju prognozu za izlječenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.