Zdravlje 17. lipnja 2024.

Mogu li pčele pomoći u ranom otkrivanju raka pluća?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što se događa kada uparite medonosne pčele i halitozu (neugodan zadah)? Potencijalno spasonosna nova metoda za otkrivanje raka, prema jednoj studiji.

Istraživači sa Sveučilišta Michigan State otkrili su da pčele mogu detektirati kemikalije povezane s rakom pluća u ljudskom dahu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Biosensors and Bioelectronics, pčele su uspjele nanjušiti biomarkere raka pluća kod ljudi i to sa stopom uspjeha od nevjerojatnih 82 posto. "Ovi rezultati pokazuju da se olfaktorni sustav medonosne pčele može koristiti kao osjetljiv biološki senzor za otkrivanje raka pluća kod ljudi", napisali su autori studije, prema Fox News.

Možda te zanima... U Hrvatskoj svake godine prosječno 25.000 stanovnika oboli od malignih bolesti Zdravlje

"Insekti imaju nevjerojatan osjet mirisa kao i psi", rekao je u priopćenju za javnost, docent na Tehničkom fakultetu i profesor s MSU-a, Debajit Saha. On je pokušao utvrditi mogu li pčele razlikovati kemikalije u dahu zdrave osobe od one osobe koja boluje od raka pluća.

Njegov tim razvio je "recept" za sintetičku smjesu za dah koja je sadržavala šest spojeva prisutnih u dahu osobe s rakom i sintetičku "zdravu" mješavinu za dah. "Testirali smo sintetski rak pluća u usporedbi sa zdravim ljudskim mješavinama daha na otprilike 20 pčela.", rekla je Elyssa Cox, bivša voditeljica Sahina laboratorija.

Istraživači su svaku pčelu stavili u prilagođeni 3D isprintani oklop i pričvrstili malenu elektrodu na njezin mozak za mjerenje aktivnosti. "Prosljeđujemo mirise na antenu pčela i bilježimo neuronske signale iz njihova mozga. Tako vidimo promjenu u reakciji neuralnog pokretanja medonosne pčele", rekao je Saha.

Možda te zanima... Jedna promjena na licu mogla bi ukazivati na raka pluća Zdravlje

Istraživači su otkrili da su pčele mogle otkriti spojeve koji ukazuju na rak čak i u malim količinama. "Pčele su otkrile vrlo male koncentracije; to je bio sjajan rezultat", rekao je Saha. "Pčele mogu razlikovati male promjene u kemijskim koncentracijama mješavine daha", dodao je. Pčele su također mogle uočiti razliku između sintetičkog daha raka pluća i zdravog daha.

Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje dovesti do razvoja senzora temeljenog na mozgu medonosne pčele koji se može koristiti za testiranje ljudskog daha na prisutnost raka pluća.

Možda te zanima... Znaš li razliku između matične mliječi i propolisa? Eko

"Ono što je nevjerojatno je sposobnost pčela ne samo da otkriju stanice raka, već i da razlikuju stanične linije različitih tipova raka pluća", rekla je Autumn McLane-Svoboda, studentica iz Sahinog tima. "Buduće implikacije za to su ogromne, budući da bi naš senzor mogao omogućiti pacijentima da brzo dobiju specifične dijagnoze raka, što je imperativ za ispravan način liječenja."

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u cijelom svijetu. U 2022. godini rak pluća bio je šesti pojedinačni uzrok smrti u Hrvatskoj prema podacima HZJZ. Pušenje je vodeći faktor rizika za rak pluća i odgovorno je za 80 posto smrti od raka pluća. Rano otkrivanje visokorizičnog raka pluća može smanjiti vjerojatnost smrti do 20 posto.

Možda te zanima... Rak pluća: Rani i kasni simptomi, načini liječenja i savjeti za prehranu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.