Eko Prirodom do zdravlja 09. listopada 2017.

Znaš li razliku između matične mliječi i propolisa?

Foto: Apivita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudi matičnu mliječ i propolis ne razlikuju najbolje, pa tako ne znaju koje od to dvoje treba koristiti za bolji imunitet, a koje za liječenje upaljenog grla. Saznaj koje su sličnosti ova dva dara prirode te što ih razlikuje

Uobičajena asocijacija na pčele i pčelinje proizvode je med, no med nije jedini proizvod ovih čudesnih stvorenja koji može pomoći zdravlju ljudi. Matična mliječ i propolis namirnice su koje imaju brojna ljekovita svojstva, pa tako mogu pomoći izgradnji i jačanju imuniteta, ublažavanju simptoma raznih bolesti, ali i zdravlju i ljepoti tvoje kože. Kako bi u potpunosti iskoristili blagodati koje pružaju ove namirnice, potrebno je znati sličnosti i razlike među njima te kada za kojom posegnuti.

Što je matična mliječ?

Matična mliječ lučevina je mladih pčela radilica koja služi za hranjenje ličinaka. Ličinke odabrane da postanu matice dobiju najviše matične mliječi te baš zato postanu dugovječnije i veće od radilica. Koristi matične mliječi poznate su još od antičkih vremena, pa su je tako koristili i stari Egipćani u kozmetičke svrhe, dok je u kineskoj tradicionalnoj medicini korištena za usporavanje starenja stanica i povećavanje vitalnosti.

A što je onda propolis?

Propolis je biljna smola koju pčele skupljaju i enzimski modificiraju. Riječ propolis dolazi od grčkih pro (obrana) i polis (grad), pa tako propolis označava obranu grada ili u ovom slučaju košnice. Ime dolazi od njegove funkcije zatvaranja pukotina u košnicama i dezinfekcije saća prije izlijeganja mladih pčela. Antivirusna je i antibakterijska supstanca čija su najvažnija sastavnica flavonoidi, zaštitni pigmenti biljaka koji imaju i farmakološku ulogu, zbog čega propolis i ima brojna terapijska svojstva.

 | Author: Apivita Foto: Apivita

U redu, po čemu se onda razlikuju i što to znači za mene?

Razlike između propolisa i matične mliječi dolaze od njihovih razlika u sastavu. Propolis se sastoji od smole, voska i eteričnih ulja, drugim riječima pun je raznih vitamina i minerala, no naglasak je na flavonoidima. Flavonoidi su biljni pigmenti koji se nalaze u biljnoj smoli, a postaju farmakološki aktivni enzimskom modifikacijom koju pčele vrše pri izradi propolisa. Oni, u kombinaciji s ostalim sastavnicama propolisa, nose većinu pozitivnih učinaka koje propolis ima. Propolis, kojeg još nazivaju i lijekom 21. stoljeća, ima svojstva antibiotika, anestetika, antioksidanta i antiseptika, pa zato odlično djeluje u borbi protiv većine virusa, ali i gljivica i parazita. 

Koristi se i za liječenje bolesti uha i usne šupljine, pa tako pomaže kod zubobolje, paradentoze i neugodnog zadaha, ali i kod upale grla. Dapače, propolis se smatra jednim od najučinkovitijih sredstava protiv grlobolje općenito, tako da ako osjećaš peckanje i čini ti se da te hvata upala grla, par kapi propolisa na kocki šećera tvoje je najbolje oružje.

S druge strane, matična mliječ, također bogat izvor vitamina i minerala, svoja ljekovita svojstva duguje ponajviše visokoj koncentraciji vitamina B5 i B6 i tome što sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti, a nužne su ljudskom tijelu. Zbog ovih sastojaka, matična mliječ prirodni je anabolik koji pomaže kod slabosti, daje energiju i povećava izdržljivost. Možeš je koristiti za kontroliranje neželjenih posljedica klimakterija i menopauze, ublažavanje posljedica uzimanja kontracepcijskih pilula, a kroz povijest je imala ulogu i u liječenju neplodnosti.

Istraživanje znanstvenika s tajvanskog sveučilišta Chung Shan pokazalo je kako matična mliječ snižava razinu kolesterola, time pomažući u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, a korisna je i za zdravlje kostiju.

Naravno, budući da su i propolis i matična mliječ pčelinji proizvodi, između njih postoje i sličnosti. Oboje su snažni antioksidanti koji učinkovito djeluju protiv slobodnih radikala koje se smatra uzročnicima bolesti poput raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Također, aktivni su biostimulatori koji doprinose poboljšanju ukupnog stanja organizma, ponajviše djelujući na imunitet, pa ih je tako dobro uzimati u svrhu prevencije u sezoni gripe. 

 | Author: Apivita Foto: Apivita

Zašto ih koža voli?

Sad kad znaš kako matična mliječ i propolis djeluju na organizam, zamisli kako tek mogu obnoviti tvoje lice! Iako se ova dva sastojka razlikuju u nekim zdravstvenim djelovanjima, kada su u pitanju tretmani lica, oba daju koži jednako kvalitetno lifting djelovanje. Sigurno si puno puta čula da nikad nije prerano započeti s njegom kože, no zapamti kako tretmani ipak trebaju biti prilagođeni tvojim godinama. Pogrešna njega, koja uključuje neke agresivne preparate i anti age tretmane već u 20-ima može uzrokovati prerano starenje kože. Njega s kojom sigurno nećeš pogriješiti bez obzira na godine su prirodni proizvodi na bazi matične mliječi i propolisa.

Apivita tako u svojoj liniji ima prirodni serum za lifting koji zahvaljujući matičnoj mliječi povećava elastičnost kože za čak 36 posto. Osim elastičnosti, ovi prirodni sastojci povećavaju gustoću kože iznutra i poboljšavaju teksturu kože izvana. Vrlo je važno redovno koristiti dnevnu kremu koja u svom sastavu također ima spomenute pčelinje proizvode. Ekstrakt propolisa pruža koži antioksidativni učinak i štiti je od stresa i drugih štetnih utjecaja iz okoliša. Za noćnu njegu izaberi odgovarajuću kremu koja će zaglađivati bore i koži vraćati elastičnost dok ti spavaš. Dnevne i noćne kreme nemoj miješati već ih pravilno koristi, kako bi osjetila punu snagu njihova djelovanja. Matična mliječ i propolis nalaze se i u serumima za područje oko očiju. Za ovo najosjetljivije područje lica gdje je koža najtanja važno je odabrati učinkovit prirodan proizvod. Osim što će osigurati ujednačen ten, matična mliječ inkapsulirana u liposome ubrzat će i samu regeneraciju kože.

Za nešto zreliju kožu možeš koristiti učvršćujući serum s medom i matičnom mliječi koji će joj pružiti prirodno anti age djelovanje i toniranje. Prirodni proizvodi najbolji su odabir za tvoju kožu, a ako su na bazi dva najzdravija sastojka, propolisa i matične mliječi, tvoja će koža izgleda blistavije i mlađe no ikad ranije.

Možda te zanima... 4 problema kose s kojima se svi susreću - i kako ih riješiti! Eko Možda te zanima... Imate ispucane usne? Evo što to govori o vašem zdravlju Eko Možda te zanima... Razmišljaš o bojenju svoje prirodne kose? Preljevi i prirodne boje su rješenje Eko Možda te zanima... Koristiš li odgovarajuću masku za lice? Evo kako odabrati najbolju za svoju kožu Eko Možda te zanima... Matična mliječ - njega kože stara tisućama godina Eko Možda te zanima... Saznaj koja ti krema za ruke najbolje odgovara Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.