Eko Prirodom do zdravlja 09. listopada 2017.

Koristiš li odgovarajuću masku za lice? Evo kako odabrati najbolju za svoju kožu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njega lica trebala bi biti prioritet svakoj ženi koja želi čistu i lijepu kožu. Među brojnim proizvodima na tržištu ponekad je teško odabrati pravi. Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći

Maske za lice umirujuće su i korisne za uklanjanje nečistoća, hidrataciju, smirivanje i toniranje lica. Obično ih nanosimo i ostavljamo 10 do 15 minuta, a potom isperemo ili skinemo. Kod profesionalne kozmetičarke maska dolazi na red tek nakon čišćenja lica, eksfolijacije, eventualnog čišćenja mitesera i masaže lica. Kako kod kuće obično nemamo vremena za sve to, dovoljno je skinuti šminku i očistiti lice proizvodom za čišćenje te potom staviti masku. Različite maske namijenjene su različitim tipovima kože i rješavanju određenih stanja na licu, ali žene često koriste preagresivne ili maske s previše ulja što samo začepi pore umjesto da ih otvori i očisti. Kako bi odabrala najbolju masku za svoj tip kože te zablistala s besprijekornim tenom, pročitaj nekoliko savjeta koje ti donosimo!

Maska od gline

Glina se oduvijek koristila za ljepotu i njegu kože jer je poznata po svome svojstvu da izvlači toksine i suvišnu masnoću iz kože. Danas u drogerijama i ljekarnama možete pronaći nekoliko različitih boja po kojima se razlikuju jer svaka vrsta gline ima specifična svojstva koja odgovaraju pojedinom tipu kože. Tako je zelena glina najčešće namijenjena masnoj koži jer uklanja višak masnoće, ima protuupalno djelovanje te pomlađuje kožu zbog poticanja kolagena i elastina. Bijela glina, s druge strane, ima neutralan ph i antiseptička svojstva pa je idealna za njegu osjetljive i suhe te kože sklone alergijama.

Ovakve maske najbolje će odgovarati koži sa zatvorenim porama jer je ona obično puna mitesera koji nastaju zbog nečistoća i viška sebuma. Često takve pore daju licu umoran i beživotan izgled. Da bi se riješila zatvorenih pora, treba ti maska koja će ih otvoriti i detoksicirati. Najbolje će poslužiti antioksidativna maska s glinom koja će pročistiti pore, no pazi da nije pregruba. Izbjegavaj maske od crne gline koje se posuše na koži i potraži one koje sadrže eksfolijacijsku kiselinu jer ona neće biti preagresivna za lice. Prije nanošenja maske, običnim ručnikom umočenim u toplu vodu pređi preko lica nježno ga trljajući. Tako ćeš napraviti nježnu eksfolijaciju, a topla voda otvorit će pore nakon čega će maska biti djelotvornija. Masku možeš staviti na cijelo lice ili samo na problematična područja poput T-zone. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Glinene maske odgovaraju i mješovitoj koži koja može biti može biti popriličan izazov jer se istovremeno boriš s više kožnih stanja odjednom. Većina ljudi s kombiniranom kožom ima masnu T-zonu i suhe obraze, a najjednostavnije rješenje za to je kombinacija maski za lice. Potrebna ti je hidratantna maska te jedna na bazi gline. Najprije na cijelo lice nanesi tanki sloj hidratantne maske, a zatim preko nje, na masne dijelove nanesi onu od gline. Bitno je najprije nanijeti hidratantnu masku, jer zbog svoje lagane teksture ne može prodrijeti u kožu preko one od gline. 

Glinu možeš koristiti i ako imaš kožu sklonu aknama. Takva koža treba umirujuće proizvode poput onih na bazi ruže koji su odlični za sve tipove kože. Pronađi masku na bazi gline poput Apivita maske za nježno čišćenje s ružičastom glinom koja će očistiti pore i obnoviti kožu. Masku stavljaj samo na područje T-zone i obraze ili na kritične dijelove lica. Da bi bolnu i upaljenu kožu održala mirnom i čistom izbjegavaj proizvode koji skidaju masnoću s lica jer će oni ukloniti prirodna ulja te teške preparate koji će začepiti pore.

Peel-off maska

Ovakvu masku trebale bi izbjegavati žene s osjetljivom kožom jer ona najbolje odgovara masnoj i mješovitoj kojoj treba dubinska njega. Obično je kremaste strukture koja na koži postaje gumenasta te se na kraju i posuši, a nakon toga se oguli s lica. Guljenjem maske iz pora se izvlače sve nakupljene nečistoće koje obična sredstva za čišćenje lica ne mogu dosegnuti. Ipak, s ovom maskom valja pripaziti jer se za nju ulove i sitne dlačice na licu, pa treba izbjegavati područje oko očiju, obrva i korijena kose kako ne bi imala problema sa skidanjem.

Sheet maska 

Iako se tek nedavno pojavila na našem tržištu, u svijetu je već odavno popularna. Ova maska zapravo je krpica od papira ili pamuka natopljena u hidratantni serum s prorezima za usta, oči i nos. Kako je vrlo specifična, važno je pripremiti kožu prije njenog nanošenja. Potrebno je napraviti eksfolijaciju kože, zatim nanijeti tonik te potom staviti masku koja se drži dvadesetak minuta. Nakon skidanja maske, lice se ne umiva već se ostatak seruma nježno tapka na licu kako bi se upio. Nakon toga na red dolazi krema za lice koju svakodnevno koristiš, a koja će zaključati aktivne sastojke iz maske u porama i time koži osigurati potrebnu svježinu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovakve maske najviše odgovaraju suhoj i dehidriranoj koži što je često posljedica utjecaja iz okoliša ili gena koji otežavaju koži da apsorbira potrebnu vlagu. Zbog toga bude isušena, iziritirana, a ponekad se i ljušti te joj je teško vratiti iznimno potrebnu vlažnost. Imaš li ovakav tip kože, jedino rješenje je maska za hidrataciju. Pronađi neku koja će nahraniti kožu i dati joj blistav i zdrav ten. Odaberi onu koja sadrži ulja ili antioksidanse koji će obnoviti i održati hidrataciju kože. Sjeti se prije stavljanja maske napraviti nježnu eksfolijaciju kako bi maknula suhe i mrtve stanice kože da bi maska bolje prodrla u pore. 

Sheet maska pogodna je i za osjetljivu kožu sklonu iritacijama i osipima koje mogu izazvati stres i hormoni, prljavština i zagađenost zraka, pa čak i vremenske prilike ili pogrešni proizvodi za njegu. Kod takvog lica najbolje je posegnuti za što jednostavnijim formulama i sastojcima za njegu. Ovdje svakako vrijedi izreka manje je više, stoga pri kupnji preparativne kozmetike imaj to na umu. Izbjegavaj visoko koncentrirane sastojke i ulja i biraj masku s umirujućim i detoksikacijskim sastojcima koji će vratiti živost licu. Potraži sheet masku na bazi zelenog čaja koji smiruje crvenilo, a usto je i pun antioksidansa. Izbjegavaj grube proizvode za piling te one koji sadrže alkohol jer mogu izazvati negativnu reakciju na koži.

Bubble maska

Posljednji trend koji se pojavio u svijetu je pjenušava maska koja, iako izgleda pomalo smiješno, ima vrlo učinkovita svojstva. Naime, ona u reakciji s kisikom stvara mjehuriće, stoga kad ju naneseš na lice smjesa se počne pjeniti. Ti mjehurići djeluju tako da čiste pore i izvlače nečistoću i višak masnoće iz njih dok hranjivi sastojci iz maske dubinski prodiru u pore dajući rezultat čiste i njegovane kože. Idealna je za masnu kožu koja se bori s viškom sebuma.

Ipak, i masna koža ponekad ne dobiva dovoljno hidratacije, stoga joj zapravo baš trebaju uljni proizvodi da bi bila lijepa i svježa. Ako u potpunosti izbjegavate preparativu na bazi ulja i čak se borite protiv prirodnih masnoća na licu, ono će samo stvarati više sebuma i više se sjajiti. Takvoj koži ponekad su potrebni proizvodi na bazi laganih ulja koji će nahraniti kožu, izbalansirati sjaj i učiniti ten ljepšim. Ako imate masnu kožu povremeno posegnite i za obnavljajućom maskom s laganim uljima poput jojobe ili čajevca te izbjegavajte proizvode koji mogu začepiti pore poput onih s pčelinjim voskom. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Termalna maska

Ovakva maska radi tako da se u dodiru s vodom (odnosno vlažnim licem) postupno zagrijava te tako grije površinu kože i pospješuje njeno disanje. Rezultat je osvježena i pročišćena koža. Odlična je za sve tipove, osim osjetljive i kože sklone aknama, jer otvara pore i potiče cirkulaciju, a to bi moglo iziritirati osjetljivu kožu. 

Idealna je za zrelu kožu jer joj je nakon 30-ih posebno potrebna vlažnost kako bi zadržala čvrstoću, naročito područja oko očiju. Kako starimo i pore nam se proširuju te smo skloni crvenilu zbog popucalih kapilara. Zato je dobro u tjednu rutinu uključiti i masku namijenjenu području oko očiju jer će svojim djelovanjem smanjiti pojavu bora i podočnjaka, a dobre su i maske s anti-ageing efektom. Takve su maske obično na bazi zelenog čaja koji se bori protiv slobodnih radikala, a time i starenja. 

Koju god vrstu maske odabereš, samo pazi da odgovara tvom tipu kože i da je na bazi prirodnih sastojaka, jer naposljetku, oni će najbolje djelovati na tvoju kožu i probleme koji se na njoj javljaju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.