Korisnici Ozempica žale se na čudne promjene u osjetilu okusa tijekom uzimanja lijeka za mršavljenje, osobito kada je riječ o slatkim poslasticama.
Znanstvenici u Europi vjeruju da su otkrili što uzrokuje takozvani "Ozempic jezik". Studija je pokazala da neki ljudi koji uzimaju semaglutid — aktivni lijek u Ozempicu — doživljavaju promjenu posebnih osjetnih stanica na jeziku koje su povezane s okusom. Također su otkrili da su sudionici osjetili slatke okuse "intenzivnije" od onih koji nisu koristili lijek, piše Daily Mail.
To bi moglo objasniti zašto su Ozempic forumi puni komentara ljudi koji se žale na nemogućnost konzumiranja omiljenih poslastica, od čokolade do vina i krafni.
"Pretile osobe često doživljavaju okuse manje 'intenzivno' i imaju inherentno povećanu želju za slatkom i energetski bogatom hranom", rekla je dr. Mojca Jensterle Sever, endokrinologinja iz Slovenije koja je vodila istraživanje. "Ali ova je studija pokazala da je semaglutid poboljšao osjetljivost okusa kod pretilih žena. To znači da je prag detekcije za različite koncentracije četiri osnovna okusa (uključujući slatkoću) poboljšan", nadodala je.
Semaglutid je možda uzrokovao promjenu jer oponaša hormon sitosti GLP-1, za koji studije pokazuju da je također povezan s percepcijom okusa. Također je moguće da nejedenje slatkih poslastica dulje vrijeme dok je osoba na Ozempicu može učiniti nekoga osjetljivijim na slatke poslastice kada se vrati njihovom konzumiranju.
Studija je predstavljena na godišnjem sastanku Endocrine Society u Bostonu, Massachusetts, u subotu. U istraživanju su znanstvenici odabrali 30 pretilih žena i polovici njih četiri mjeseca davali Ozempic.
Tijekom ispitivanja njihova je osjetljivost na okus mjerena stavljanjem trakica sa sva četiri osnovna okusa - slatko, slano, kiselo ili gorko - na jezik. Znanstvenici su stavili trake s različitim okusima i intenzitetom na jezik, a od sudionika se tražilo da u trenutku kad otkriju okus kažu to istraživačima.
Sudionicima je također uzet uzorak stanica s jezika zbog genetskog testiranja tijekom studije i podvrgnuti su magnetskoj rezonanci prije i poslije kušanja nečeg slatkog, ali nakon standardnog obroka.
"Liječnici će vjerojatno povezati otkrića s izvješćima svojih pacijenata o promjenama u želji za određenom hranom, koje nadilaze uobičajene promjene u apetitu i sitosti vezane uz gubitak težine", objasnila je dr. Sever.