Dijeta 22. svibnja 2024.

Više od godinu dana nakon prestanka uzimanja Ozempica nije vratila izgubljene kilograme

Foto: tiktok/youtube/Natalie Di Grazia Natalie je počela uzimati Ozempic zbog predijabetesa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako Ozempic i slični lijekovi mogu uzrokovati nuspojave, poput mučnine ili zatvora, pokazali su se učinkovitima, kako u liječenju dijabetesa za što su primarno i namijenjeni, tako i za mršavljenje. No, još uvijek treba istražiti koliko dugo ostaje izgubljena težina nakon što osobe prestanu uzimati lijek.

Neki su stručnjaci, na primjer, sugerirali da je ponovno dobivanje na težini neizbježno osim ako osoba i dalje ne uzima lijek za suzbijanje apetita. Međutim, Amerikanka Natalie Di Grazia zadržala je značajan gubitak težine više od godinu dana nakon prestanka uzimanja lijeka.

U detaljnom prikazu svoje transformacije koji je podijelila na svom YouTube-u, Natalie objašnjava da je čak nastavila gubiti na težini i bez lijekova.  U videu iz srpnja 2023. snimljenom godinu dana nakon što je prestala uzimati semaglutid — aktivni sastojak u Wegovyju i Ozempicu — Natalie ima nešto više od 73 kilogram, što je daleko manje od njezine težine prije uzimanja kilograma.

Možda te zanima... "Izgubila sam gotovo 27 kilograma s Ozempicom nakon što sam ušla u ranu menopauzu s 38 godina" Zdravlje

Imala je gotovo 91 kilogram

Tijekom posjeta kod ginekologinje, saznala je da na svoju visinu od 160 centimetara ima previše kilograma, gotovo 91 kilogram te je morala kod liječnika za pretilost. On joj je rekao da ima predijabetes te joj je pripisao Ozempic kojeg je počela uzimati u siječnju 2022. 

U šest mjeseci izgubila je nešto više od 11 kilograma i odlučila je prestati uzimati lijek nakon što joj je šećer u krvi pao. Naime, kaže da je popila dva koktela kada se to dogodilo i iskoristila je to iskustvo kako bi upozorila svoje pratitelje da tijekom uzimanja lijeka za mršavljenje ne konzumiraju alkohol. 

Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Kako uspijeva održavati izgubljenu težinu? 

Uz pomoć praćenja kalorija i vježbanja većinu dana najmanje 30 minuta, Natalie je nastavila gubiti kilograme. Dok je uzimala Ozempic njezin se apetit drastično smanjio te često satima nije jela jer jednostavno nije imala potrebu. Tijekom tih šest mjeseci uzimanja lijeka, na YouTube-u je prikazala da je na tjednoj bazi isprobavala i povremeni post, keto dijetu, svjesno jedenje (engl. mindful eating) i razne fitness trendove. U jednom periodu znala je hodati i osam kilometara na traci za trčanje. Čak je odlučila da će dnevno probati sagorjeti oko 500 kalorija kako joj se kilogrami ne bi vratili. 

No, unatoč gubitku kilograma, i dalje ima dana kad se osjeća napuhnuto i neugodno u svojoj koži. Ipak, redovito ide u teretanu sa svojim dečkom. Sama kaže da Ozempic i slični lijekovi možda nekima neće pomoći, dok drugima hoće. Ipak, teško je očekivati da takvi lijekovi mogu izliječiti pretilost jer je to višestruki kronični poremećaj kako na fiziološkoj, tako i na psihološkoj razini. Ako osoba prestane uzimati takav lijek, težina koju je izgubila vjerojatno će se vratiti, posebno ako nije poduzela ništa da riješi temeljni uzrok pretilosti kao što je emocionalno jedenje. 

Prema istraživanju pod vodstvom američkog Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2022., nakon što osoba prestane uzimati lijek za mršavljenje, u prosjeku će vratiti oko dvije trećine izgubljenih kilograma. Zdrave navike i redovita tjelovježba jedini su učinkoviti način da se izgubljeni kilogrami ne vrate. 

Možda te zanima... Sharon Osborne o svom iskustvu s Ozempicom: "Previše sam smršavila i ne mogu se udebljati" Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.