Fitness 02. kolovoza 2022.

Zabavna vježba na traci za trčanje osvojila je društvene mreže, saznaj kako se radi

Foto: shutterstock Treadmill strutt vježba na traci za trčanje idealna je za početnike
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Allie Bennett, izumiteljica "treadmill struta", stekla je viralnu slavu na TikToku u travnju 2022. kada je odlučila kreirati 36-minutni trening na traci za trčanje uz nekoliko pjesama od Taylor Swift.

Allie je osmislila zabavnu vježbu na traci za trčanje uz popis pjesama Taylor Swift koja je na Tik Toku dosad skupila više od 3,7 milijuna pregleda. Iako je ovo njezin najpopularniji video, postoje i drugi, inspirirani njezinim omiljenim pjevačicama koji su također postali viralni. Njezin Lizzo trening prikupio je 1,6 milijuna pregleda, Dua Lipa trening ima 1,9 milijuna pregleda, a Ariana Grande i Doja Cat treninzi 3,6 odnosno 3,7 milijuna pregleda. Svi popisi pjesama dostupni su na njezinoj Spotify stranici.

Hashtag #treadmillstrut ima više od 81,8 milijuna pregleda, a korisnici dijele svoje videozapise i popise pjesama s izazovima na traci za trčanje. Čak je i pjevačica Lizzo isprobala vježbu koju je Allie osmislila s njezinim pjesmama i objavila TikTok video u kojem je rekla da se osjeća odlično nakon vježbe.

Što je vježba "Treadmill Strut"?

Kao što Allie objašnjava u svojim videima, svoje vježbanje na traci za trčanje započinješ polagano hodajući i povećavaš intenzitet za 0,2 kilometara za svaku novu pjesmu na popisu (što bi trebalo biti ukupno oko 30 minuta). Svi njezini popisi za reprodukciju su odabrani tako da se tempo pjesama povećava kako bi odgovarao rastućem tempu vježbanja. Za posljednje dvije pjesme Allie predlaže trčanje ili odabir vrlo izazovnog tempa. A za posljednju pjesmu, Allie predlaže da odabereš tempo koji ti odgovara kako bi se ohladila i opustila. 

@benntheredonethat @allie bennett 36 minutes of pure bangers - this might be the best workout i’ve ever created🕺🏻let me know if you try it out!! #treadmillstrut #taylorswift #workout #hotgirlwalk #12330 ♬ taylor swift treadmill strut workout - allie bennett

Što osobna trenerica kaže o vježbi?

Ramona Braganza, osobna trenerica slavnih iz Los Angelesa, kaže za Everyday Health da je vježba hodanja izvrsna za početnike koji traže dodatnu motivaciju za nastavak vježbanja. Dodaje kako se također može modificirati za iskusnije sportaše tako što će početi većom brzinom i u skladu s tim povećati tempo. Ili bi to mogao biti izvrstan trening niskog intenziteta za napredne sportaše koji ovu vježbu mogu odraditi između zahtjevnijih treninga.

Smatra kako je pristup ovog vježbanja na traci za trčanje jednostavan te da uključuje elemente dobrog treninga. “Slijedi principe zagrijavanja, hodanja uz pjesmu sporijeg tempa, a zatim postupnog povećanja intenziteta hodanja, u ovom slučaju sa svakom sljedećom pjesmom”, dodaje Ramona. 

Do kraja treninga, energično ćeš hodati ili trčati, a Ramona smatra da odabirom pjesama s popisa u kojima uživaš, možda nećeš ni primijetiti ili ti neće smetati dodatni napor koji ulažeš tijekom vježbanja. 

Osim toga, Ramona napominje kako je hodanje oblik kardiovaskularne ili aerobne vježbe. Ako to radiš tempom koji ubrzava otkucaje tvog srca, to se definitivno može računati u 150 minuta tjedne aerobne vježbe umjerenog intenziteta koju preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

Iako Ramona smatra da ovo nije revolucionarna vježba jer se u svijetu fitnessa često koriste vježbe koje dovode do postupnog ubrzanja, dodaje da je "treadmill strut" dobra vježba za cjelokupnu kondiciju jer tako pokrećeš svoje tijelo, a zbog zabavne glazbe i uživaš. 

@benntheredonethat @allie bennett this is the most fun 34 minutes of cardio i’ve EVER done- her songs are just SO struttable🕺🏻let me know if you try this one out!! #treadmillstrut #dualipa #levitating #workout #12330 ♬ dua lipa treadmill strut workout - allie bennett

Tko bi trebao isprobati, a tko izbjegavati ovu vježbu?

Budući da je ova vježba na traci za trčanje prilagodljiva i imaš mogućnost sama birati svoj tempo, Ramona naglašava da je dobra za početnike, ali i za većinu osoba s različitim razinama kondicije. Međutim, naprednijim sportašima i onima koji redovito vježbaju, vježba bi mogla biti manje izazovna. Ramona dodaje da količina prilagodbe tempa u ovoj vježbi možda neće biti ni primjetna ljudima koji se obično kreću mnogo bržim tempom od prosjeka.

I dok završni sprint nije obavezan, Ramona ističe da bi oni koji ne vježbaju ili početnici mogli razmisliti o preskakanju posljednjeg sprinta. Umjesto toga, trenerica preporučuje da brzinu zadržiš na udobnom ritmu hodanja ili postupno prijeđeš s hodanja na jogging i trčanje.

Također, osobe s bilo kakvim zdravstvenim problemima ili ozljedama koje ograničavaju njihovu sposobnost sigurnog vježbanja uvijek bi se trebale prvo posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost vježbe.

Možda te zanima... Je li vježbanje jednom tjedno dovoljno? Trenerica komentira rezultate istraživanja Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.