Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 06. listopada 2016.

Kurkumin – biološki aktivni spoj za bolje pamćenje i raspoloženje

Kurkumin
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nutritivno kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Ipak najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke.

Kurkumin, prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanje na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarncinoerogeno djelovanje

Spoj koji smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti

Upaljeni mišiće i zglobovi predstavljaju veliki problem, naročito ako se s boli moramo nositi svaki dan. S druge strane, kronične upale u tijelu mogu kroz duži period dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca, pa čak i Alzheimerove bolesti. Kurkumin ima snažan protuupalni učinak, što ublažava otečenost, ukočenost i bol. Istraživači su otkrili kako je kurkumin sposoban reagirati s različitim molekulama koje sudjeluju u upalnim procesima. Umanjivanjem djelovanja raznih proupalnih enzima i citokina, kurkumin ublažava upalne reakcije.

Protuupalno i antioksidativno djelovanje zaslužno je i zašto se kurkumin promatra kao pomoć u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti. Zanimljivo, epidemiološke studije pokazuju kako populacije u kojem se kurkuma često koristi u prehrani (npr. Indijci) imaju vrlo nisku incidenciju neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Istraživanja potvrđuju neuroprotektivnu ulogu kurkumina te ističu da kurkumin može smanjiti kognitivno propadanje u starije populacije.

Kurkumin može poboljšati raspoloženje

Kurkumin također može pomoći poboljšati raspoloženje. Raznovrsne studije na miševima su otkrile da kurkumin povećava razinu dopamina i serotonina u mozgu. On također zaustavlja monoamin oksidaze (MAO) enzime, a proizvodnja kojih se odvija u probavnom traktu svake osobe kako bi se razgradile otpadne tvari. U modernoj medicini, zaustavljanje monoamino oksidaze (uz pomoć antidepresiva) se koristi za liječenje teških slučajeva depresije, kada druge terapije ne uspijevaju.

O kurkuminu kao antidepresivu je provedeno nekoliko studija, a jedna je 2014. godine objavljena u časopisu Phytotherapy Research. U istraživanju je 60 volontera s teškim depresivnim poremećajem podijeljeno u dvije skupine. Jedna skupina je dobila Prozac, a druga je dobila kurkumin. Skupina koja je dobila kurkumin bila je jednako uspješna u borbi sa simptoma depresije kao i skupina koja je uzimala tablete.

Kakav je način primjene kurkumina najbolji?

Unatoč svestranosti kurkumina danas znamo da ovaj pigment nije topiv u vodi te je izrazito nestabilan u kiselom okruženju kakvo vlada u želudcu. Stoga se kurkumin unesen hranom brzo izlučuje iz organizma. Zbog niske bioraspoloživosti nativnog kurkumina proizvođači dodataka prehrani uložili su velike napore kako bi povećali iskoristivost ovog sastojka. Na tržištu postoji nekoliko oblika pripravaka kurkumina; najčešće je dostupna kombinacija kurkume (standardiziranog sadržaja kurkuminoida) i ekstrakta crnog papra (standardiziranog sadržaja piperina).

Kurkumin je moguće pronaći i u obliku kompleksa ekstrakta i ulja korijena kurkume, a jedan od novijih oblika je oblik solubilizata kurkumina u micelama čime se omogućuje da kurkumin koji je inače netopiv u vodi, postane topiv u vodi. Svi navedeni oblici imaju dokazano veću bioraspoloživost od nativnog kurkumina i omogućuju da se uneseni sastojak zaista iskoristi u našem organizmu. Kurkumin kao dodatak prehrani je, inače, siguran za upotrebu te nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave čak i pri unosu vrlo visokih doza od 1200 mg kurkumina. Ipak, nedostaju studije o dugotrajnoj sigurnosti zbog čega stručnjaci, za sada, savjetuju oprez pri kontinuiranom korištenju duljem od 6 mjeseci.

Almagea CURCUMIN FORTE+ osigurava bolju apsorbciju kurkumina u ljudskom organizmu. 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.