Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 20. travnja 2020.

Kako se nositi s poremećajima u prehrani u doba izolacije?

Foto: Guliver/Shutterstock Čak i ako jedeš "zdravu" hranu, trebala bi voditi računa o količini koju konzumiraš.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka. Danas govorimo o poremećajima u prehrani.

U vrijeme pandemije najčešće možemo čuti poruku “ostanite doma” koju prihvaćamo i pridržavamo se propisanih mjera. No, što učiniti kada “ostati doma” znači imati više vremena i manje distrakcija tijekom borbe s poremećajem hranjenja? Borba s poremećajem hranjenja često je izazovna i osobe na putu oporavka nailaze na mnoge prepreke koje su sada, u vrijeme izolacije, dodatno naglašene.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Ivana Kober Vrbat, mag.psych Izolacija nam donosi osamljivanje što može intenzivirati simptome poremećaja hranjenja. No, socijalna izolacija ne znači da se moramo sasvim osamiti i udaljiti od naše obitelji, prijatelja i drugih osoba koje su nam u svakodnevnom životu podrška. Za osobe koje se bore s poteškoćama u odnosu prema hrani i svome tijelu, važno je i u ovom periodu održavati socijalne kontakte.

Socijalna podrška važan je aspekt na putu oporavka od poremećaja hranjenja

Uz pomoć društvenih mreža imamo na raspolaganju različite načine održavanja socijalnih kontakata uz pridržavanje mjera izolacije. Važno je nastaviti održavati kontakte s osobama koje su nam bitne, stoga predlažemo da dogovorite online druženje s prijateljicom, možete zajedno popiti kavu uz video-poziv ili čak organizirati grupni video razgovor s većim brojem osoba.  

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Martina Štrk, mag.psych. U oporavku od poremećaja hranjenja važan čimbenik je uspostavljanje zdravijeg odnosa prema hrani, stoga tijekom izolacije možemo očekivati dodatno pogoršanje simptoma vezanih uz redovite obroke i period nakon obroka. Ako vam okolina u kojoj trenutne jeste otežava nošenje sa simptomima tijekom i nakon obroka, bilo bi poželjno dogovoriti video poziv s osobom kojoj vjerujete upravo tijekom ili nakon obroka. 

U ovom trenutku pandemije često smo primorani ostati u izolaciji s članovima obitelji, a izolacija možete dodatno intenzivirati poteškoće s kojima se obitelj nosi što može voditi do čestih sukoba među članovima obitelji. Socijalna izolacija i prekid uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, može izazvati intenzivne i neugodne emocije poput ljutnje, bijesa, tuge, osjećaja bespomoćnosti, neizvjesnosti, a sukobi u obitelji mogu biti okidač za osobe koje se nose s poremećajem hranjenja. Stoga je važno naći miran kutak za sebe, mjesto u stanu gdje se osjećate sigurno, a s ostalim članovima obitelji dogovorite pravila ponašanja i jasne granice kako biste sukobe održali na razini na kojoj se s njima možete nositi i koja neće biti okidač za simptome poremećaja hranjenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Posebno je važno osigurati za sebe vrijeme i mjesto gdje se možete posvetiti aktivnostima koje vas opuštaju i osnažuju. Za nekoga je to glazba, izrada nakita, gledanje filmova i serija, šetnja u prirodi a za nekoga to može biti crtanje, fotografiranje ili slikanje. Važno je da sami prepoznate koja aktivnosti vama najviše odgovara.  

Osim suočavanja s neizvjesnom svakodnevicom, suočavamo se i s brigom oko budućnosti

Okruženi smo uznemirujućim vijestima iz svijeta, slušamo najave ekonomske recesije... Sve to pojačava kolektivnu tjeskobu i  potrebu uspostavljanja kontrole. Za osobe oboljele od poremećaja hranjenja potreba uspostave kontrole može značiti fokusiranje na unos hrane i načine kompenzacije. Sve je to očekivano u ovim vremenima i dio je kliničke slike stoga je važno nastaviti sa stručnom psihoterapijskom podrškom.

Možda te zanima... Vrste psihoterapije i kako odabrati najbolju za sebe Psiha i seks

Ako ste već u psihoterapiji, nastavite terapiju putem video ili telefonskih poziva, a uzimate li lijekove- svakako ih nastavite redovito piti. Ako još niste u psihoterapijskom procesu, pronađite terapeuta koji s vama može raditi i u ovim izvanrednim uvjetima. Mnoge su  psihijatrijske ustanove, centri i udruge za mentalno zdravlje privremeno zatvorili svoja vrata, ali neki od njih uspješno su prebacili dio svojih programa individualnog i grupnog rada online omogućujući svojim korisnicama nastavak započetog tretmana ili njegov početak. Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, omogućila je online rad dnevne bolnice za poremećaje hranjenja HRANA. Ako prepoznajete da se vaše teškoće intenziviraju, obratite im se za pomoć. 

Dodatnu ugrozu u ovim vremenima može stvarati pritisak koji u prvom redu dolazi s društvenih mreža, a naglašava kako je ovo vrijeme izolacije idealno vrijeme za usavršavanje sebe i svojih vještina. Pritisak prema ekstremnoj produktivnosti može biti od posebne opasnosti za osobe oboljele od anoreksije nervoze i bulimije nervoze te pojačati  perfekcionističke težnje i osjećaj krivnje ako se zadani ciljevi ne ostvare.

Možda te zanima... Psihoterapija: 6 praktičnih savjeta kako prestati o svemu previše razmišljati Psiha i seks

U ovim teškim trenutcima važno je proširiti suosjećanje koje imamo prema drugima i na sebe i vlastite neuspjehe odnosno biti blag prema sebi. Upravo je samosuosjećajnost ključna stavka održavanja mentalnog zdravlja, posebno u ovim kriznim vremenima u kojima se suočavamo s izvanrednim okolnostima. Dobro je postaviti si ciljeve i kreirati rutinu, ali važno je da ciljevi koje si postavljamo budu realni i izvedivi u ovim okolnostima. Potrebno je imati na umu kako su naši kapaciteti u ovim okolnostima raspodijeljeni između izvršavanja svakodnevnih obaveza i suočavanja s nesvakodnevnim izazovima pandemije. Stoga nemojte od sebe tražiti nemoguće. 

Preporuke s društvenih mreža i portala često su loše za osobe s poremećajima hranjenja

Pritisak s društvenih mreža ide i u drugom, za osobe oboljele od poremećaja hranjenja, posebno rizičnom smjeru s idejama „dovođenja u red“. Mnogi portali i profili na društvenim mrežama naglašavaju ovo vrijeme kao idealno za držanje dijete, detoksikaciju, svakodnevno vježbanje. Neupitno je važno brinuti o zdravlju i posvetiti se tjelesnim aktivnostima koje dokazano ostvaruju pozitivan utjecaj na raspoloženje, ali važno je prepoznati ovakve poruke kao sklizak teren za razvoj ili produbljivanje teškoća u odnosu prema hrani i tijelu. Potrebno je prepoznati ovakve zamke ideala savršenstva i pokušati narušeni osjećaj kontrole uspostaviti nekim drugim aktivnostima koje nisu vezane samo uz hranu i tijelo.  

Zaključno, izazovne okolnosti kreiraju našu svakodnevicu i predstavljaju dodatne izazove koji crpe naše postojeće mehanizme suočavanja. Za osobe s narušenim mentalnim zdravljem, ove okolnosti mogu djelovati dodatno ugrožavajuće. Važno je zapamtiti kako ustanove mentalnog zdravlja i dalje pružaju svoje usluge u izmijenjenom obliku rada (online).  Ako teškoće i izazovi svakodnevnog funkcioniranja premaše postojeće kapacitete, obratite se za pomoć. Mnogi izvori potrebne psihoterapijske podrške i dalje su tu za vas.   

Možda te zanima... Hipokinezija za neke kronične bolesnike opasna kao i korona Zdravlje Možda te zanima... Najbolje vježbe za bedra i stražnjicu nakon sjedenja i ležanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.