Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 29. ožujka 2020.

Hipokinezija za neke kronične bolesnike opasna kao i korona

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka.

 | Author: Petar Santini Foto: Petar Santini Marija Andrijašević nutricionistica i fitness trenirica Danas Marija Andrijašević nutricionistica i fitness trenerica upozorava kako je manjak kretanja (hipokinezija) na koje smo svi trenutno osuđeni rizična za sve, ali za neke kronične bolesnike još i više te savjetuje kako doskočiti tom problemu.

Savjet dana fitness trenerice Marije Andrijašević

I prije pandemije se naglašavalo kako su kretanje i trening nasušna potreba, a ne trend. Velika opasnost ne prijeti samo od koronavirusa već i od hipokinezije. Hipokineziju je već Svjetska zdravstvena organizacija proglasila rizičnim zdravstvenim faktorom. 


Dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru te boravak ispred raznih ekrana dovodi do poticanja na konzumaciju hrane koja u najvećem broju slučajeva ima visokokaloričnu i nisku nutritivnu vrijednost. Ovakva situacija uz nedostatak kretanja dovodi do kalorijskog suficita te povećanja tjelesne težine.


Osim rizika povećanja tjelesne težine, nekretanje ili nedovoljno kretanja dovodi do propadanja mišićnog tonusa, smanjene pokretljivosti zglobova, bolova u zglobovima. Inače u trenerskim krugovima često znamo reći kako treniramo pokret, a ne mišić. Visoko rizične skupine su osobe starije životne dobi koje uz to pate od artritisa ili pak osteoporoze. U kombinaciji s nekretanjem dolazi do gubitka snage, mišićnog tonusa, brzine, smanjena je koordinacija, ravnoteža, preciznost pokreta itd.

Stvori rutinu, važno je u približno isto vrijeme raditi, jesti, vježbati i spavati

Suvišno je naglašavati kako kretanjem potičemo lučenje hormona poput serotonina, dopamina, adrenalina te se tako borimo protiv letargije, demotiviranosti, psihoze. Treningom se naravno utječe i na zdravlje srca i krvnih žila. Zdrav kardiovaskularni sustav znači, bolju opskrbu stanica, tkiva i organa hranjivim tvarima i kisikom.

Možda te zanima... Zdrave kombinacije obroka s namirnicama koje svi imaju kod kuće Zdravlje


Psiholozi, a i ja im se pridružujem preporučuju stvaranje rutine u ovo neobično i nadasve izazovno doba. Organiziraj dan tako da u isto /slično vrijeme vježbaš, odrađuješ kućanske poslove, pripremaš obroke. Naravno ako si u mogućnosti jedi što više povrća, voća, ribe, jaja, bijelog mesa, variva, juha te lako probavljive hrane. Naš zadatak je da brinemo o sebi, svom zdravlju i fizičkoj spremi. Čuvajući sebe pomažemo i drugima.

Mariju Andrijašević prati i na njezinom Instagram profilu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.