Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 24. ožujka 2020.

Zdrave kombinacije obroka s namirnicama koje svi imaju kod kuće

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka.

Danas pričamo o tome kako odabrati zdrave i lako dostupne namirnice i s čime ih kombinirati kroz ovaj period smanjenog kretanja kada nam je potrebna hrana koja će nas činiti zdravim i vitalnim. 

Nutricionistica Sandra Marić Bulat, savjetuje kako odabrati zdrave namirnice lako dostupne i s čime ih kombinirati kroz ovaj period smanjenog kretanja kada nam je potrebna hrana koja će nas činiti zdravim i vitalnim.

Savjet dana nutricionistice Sandre Marić Bulat

Za početak,nema straha od gladi. Usredotoči se na suhe namirnice koje se lako pripremaju, a to su tjestenina, riža dugog zrna, proso, palenta, pšenična krupica, ječam, zob. Tjestenina i riža imaju nešto manje vlakana od ostalih navedenih žitarica. Sve su nam vrlo važne jer povećavaju osjećaj sitosti i daju energiju.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Marić Bulat, nutricionistica Svakako izbjegavaj nepotrebne obilne obroke jer u ovoj situaciju tijelo malo više miruje i smanjena je potrošnja energije kod kuće. Od povrća biraj ono koje ćeš u pripremi obroka termički obrađivati. Izvrstan odabir je i smrznuto povrće, poput graška, mrkve, špinata i mahuna.

Suhi grah koje možeš čuvati dulje vrijeme, ako ga skladištiš na ispravan način. Mahunarke su bogate vlaknima i niskog su glikemijskog indeksa i zajedno s pojedinim žitaricama tvore kompletan obrok.

Primjerice rizi - bizi, grah i ječam, rižoto od leće, tjestenina s grahom. U ovom slučaju svakodnevni unos mesa je nepotreban jer crveno meso preporučujemo dva puta tjedno.

Grah-1 Možda te zanima... Mahunarke su spas za Zemlju i ljude Eko

Mahunarke možemo pripremati na salate, kao popečke ili se mogu pripremati razni namazi koje možemo jesti ujutro ili navečer. Svakako ograniči punomasne umake, jer se povrće može ukusno pripremiti s različitim začinima.

Možda te zanima... Mahunarke na dijeti - da ili ne? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.