Psiha i seks Moje emocije 10. svibnja 2018.

Psihoterapija: 6 praktičnih savjeta kako prestati o svemu previše razmišljati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško da postoji osoba koje povremeno ne postane opsjednuta nekom temom i neprestano o njoj razmišlja određeni period. To je sasvim normalno, ali postoje osobe koje to čine neprestano i svak dan. Pretjerano razmišljanje o nekoj temi često 'sklizne' i korak dalje pa se 'misliocu' često nameću i katastrofalne slike.

Pretjerano razmišljanje ne dovodi do rješenja problema, nego se raspoloženje dodatno pogoršava zato jer 'overthinking' često uključuje dva destruktivna uzorka mišljenja - sumnju i neprestano pronalaženje problema.

Sumnja uključuje razmišljanja poput:

  • Nisam trebao jučer ići na taj sastanak i reći sve to. Ljudi će misliti da sam idiot.
  • Trebao sam ostati na starom poslu. Bio bih sretniji nego što sam sad.
  • Roditelji mi nisu usadili sigurnost, to će me vječno sputavati.

Neprestana briga uključuje negativne - često katastrofalna predviđanja o budućnosti. Misli mogu uključivati ​​stvari kao što su:

  •     Sutra ću se osramotiti na prezentaciji. Znam da ću zaboraviti sve što bih trebao reći.
  •     Svi će drugi biti unaprijeđeni prije mene.
  •     Znam da nikada nećemo imati dovoljno novca za odlazak u mirovinu. Biti ćemo previše bolesni da radimo i ostat ćemo bez novca.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako prestati opsesivno razmišljati o gotovo svemu?

Kao i sve navike, mijenjanje destruktivnih obrazaca mišljenja može biti izazov. No, s dosljednom praksom, možeš trenirati mozak da razmišlja drugačije. Evo šest načina za zaustavljanje opsesivnih misli:

Postani svjesna da si 'zapela' u vlastitoj glavi - 'overthinking' može postati navika stoga je potrebno osvijesti način vlastitog razmišljanja kako bi postala svjesna funkcioniranja vlastitog uma. Kada ponovno 'vrtiš' događaje u svome umu ili se brineš o stvarima koje ne možeš kontrolirati, priznaj sebi da ti misli više nisu produktivne. Razmišljanje je korisno samo kada dovodi do pozitivnog djelovanja.

Budi usredotočena na rješavanje problema - razmišljanje o problemima je loše, ali traženje rješenja je dobro. Ako je tvoj problem nešto što možeš kontrolirati, onda osmisli strategiju kako da to riješiš. Ako se radi o nečemu na što ne možeš utjecati, poput prirodne katastrofe razmisli koji stav je najbolje zauzeti, ako eventualno do toga dođe.
 

Postavi si izazov - priznaj sebi da ti je lako katastrofično razmišljati u stilu, ako propustiš uplatiti jednu ratu za kredit da ćeš odmah postati beskućnica ili ako te šef mrko pogleda da ti sprema otkaz. Kada se to dogodi stani i shvati da uzburkane emocije mogu utjecati na tvoju moć rasuđivanja. Vrati se unatrag i razmotri dokaze, zapitaj se - što to objektivno može potvrditi da je tvoja sumnja istinita?

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava
Rasporedi vrijeme za razmišljanje - to naravno ne može biti dugoročno rješenje, ali za početak si odredi "20 minuta dnevno za negativno razmišljanje" tijekom tog vremena dopusti si neka ti kroz glavu prolaze i tvoje uobičajene loše misli, nemoj ih obuzdavati. Ali, kad prođe tih 20 minuta, znaj da ti je vrijeme isteklo i da ćeš s tim mislima morati čekati do sutra. 

Upoznaj vještine razmišljanja - prošlost je prošla, budućnost je neizvjesna i jedino što ti preostaje je sadašnjost. Imaj to na umu jer kao i svaka druga vještina, svjesnost se vježba. Kako se to radi piše u mnogim knjigama, može se naučiti na raznim tečajevima, a meditacija i joga će sigurno doprinijeti tome.

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks

Možda te zanima... Pročitaj kako je 6 žena s jednom riječi definiralo svoju anksioznost Psiha i seks

Promijeni aktivnost - to je možda najdjelotvorniji način skretanja misli. Kada te obuzmu tvoje standardno, negativno i pretjerano razmišljanje odi u šetnju, operi suđe, razgovaraj o nekoj potpuno drugoj temi. S vremenom sigurno možeš istrenirati mozak da razmišlja drugačije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.