Zdravlje 29. kolovoza 2024.

Jeste li više nespretni nekoliko dana prije menstruacije? Evo koji bi mogao biti razlog

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li se ikada osjećali malo manje koordiniranim i nespretnijim uoči menstruacije ? Možda se češće spotičete ili vam stvari ispadaju ili se često lupite o namještaj i okvir vrata?

Ako vam te situacije zvuče poznato, niste sami. Naime, o PMS (predmenstrualni sindrom) nespretnosti Lara Briden, naturopatska liječnica i autorica popularne knjige “Period Repair Manual,” često sluša od mnogih svojih klijentica. Ipak, za HuffPost napominje da se PMS nespretnost trenutačno ne priznaje kao službeni simptom PMS-a ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD),

“Najčešće se pojavljuje nekoliko dana prije menstruacije kada estrogen i dopamin opadaju”, objašnjava Briden. 

Dr. Allison K. Rodgers , ginekologinja i specijalistica za plodnost u centrima za plodnost u Illinoisu, također je čula kako žene govore da su malo manje spretne u one dane prije menstruacije. Rodgers kaže da je PMS nespretnost na neki način slična nespretnosti u trudnoći. Anegdotalno, mnoge žene izvještavaju da su tijekom trudnoće sklonije ispustiti stvari ili naletjeti na njih. Jedno je istraživanje pokazalo da je 27 posto žena palo barem jednom tijekom trudnoće.

“Ovo može biti povezano s visokim razinama progesterona koje se javljaju u trudnoći i tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa ― vrijeme nakon ovulacije do početka menstruacije”, dodaje Rodgers za HuffPost. "Poznato je da visoke razine progesterona povećavaju labavost zglobova što olakšava pojavu PMS nespretnosti".

Iako postoji vrlo malo istraživanja o PMS nespretnosti, prema Bridenovim kliničkim opažanjima, ovi neugodni osjećaji češći su kod žena s nedostatkom dopamina ili ADHD-om. “To ima smisla jer dopamin pada na kraju ciklusa, zajedno s estrogenom. A pad dopamina može pogoršati temeljni problem s nespretnošću i drugim simptomima ADHD-a,” dodaje Briden.

Možda te zanima... 9 razloga zbog kojih imaš simptome PMS kad ne bi trebala Zdravlje

Što učiniti ako osjetite PMS nespretnost

Ako ste samo malo nespretni tijekom svoje lutealne faze, vjerojatno nema potrebe za velikim promjenama u vašim svakodnevnim aktivnostima ili rutini vježbanja, kaže dr. Karen Tang , ginekologinja i autorica knjige “It's Not Histeria: Everything You Need to Know About Your Reproductive Health (But Were Never Told)".

Ali ako primijetite velike promjene u smislu nespretnosti na početku menstruacije, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od ozljeđivanja.

"Očigledno je probati osigurati dobar san, paziti na higijenu spavanja, pobrinuti se da se rastežete i pravilno zagrijavate i pridržavati se sigurnosnih mjera, posebno za stvari kao što su sportovi visokog napora ili bilo što što zahtijeva značajnu agilnost ili fokus", dodaje Tang.

Briden kaže da biste također mogli uzimati magnezij i vitamin B6 tijekom predmenstrualnog tjedna, budući da su oboje dobro istraženi dodaci za predmenstrualne simptome. "Magnezij poboljšava funkciju živaca i proizvodnju energije, a vitamin B6 je uključen u sintezu neurotransmitera, uključujući serotonin i dopamin", objašnjava Briden.

Rodgers dodaje da ako postoje značajne i velike promjene u vašim simptomima, mogli bi postojati drugi medicinski poremećaji koji mogu uzrokovati probleme u držanju stvari kao što su multipla skleroza, karpalni tunel i drugi neurološki poremećaji.

"Uvijek se zagovarajte za svoje zdravlje i općenito slušajte svoje tijelo", kaže Rodgers. “Ako samo primijetite da ste malo nespretniji ili da vam stvari ispadaju tijekom određenih dijelova ciklusa, dajte si vremena i budite nježni prema sebi”. 

Možda te zanima... Još se od djetinjstva osjećala drugačije od drugih, a tek je u menopauzi dobila dijagnozu koja je sve objasnila Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.