Zdravlje Zdravlje žena 07. lipnja 2021.

9 razloga zbog kojih imaš simptome PMS kad ne bi trebala

Foto: Guliver/Shutterstock Hormonalne promjene mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene raspoloženja slične kao u vrijeme PMS-a
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naduta si, promjenjivog raspoloženja, umorna, a ten ti je problematičan. Stvari bi trebale biti jasne, patiš od klasičnog PMS-a, ali to nije istina jer ti je mjesečnica nedavno završila. Pa što se onda događa?

"Hormonalne promjene mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene raspoloženja slične kao u vrijeme PMS-a, iako te promijene nisu povezane s ovulacijom ili menstruacijom", kaže dr. Chailee Moss, ginekologinja iz Johns Hopkins Medicinskog centra. Štoviše, neke fizičke abnormalnosti u maternici i jajnicima također mogu izazvati grčeve slične onima kao u vrijeme u vrijeme  PMS-a, dodaje ona. Ovo je devet mogućih razloga zbog kojih imaš simptome PMS-a, ali ne i mjesečnicu:

Izostanak ovulacije

"Tijelo može prolaziti kroz hormonalne promijene povezane s ovulacijom, ali ako nije došlo do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu, neće doći ni do menstruacije. To stanje je dosta često", kaže dr. Jessica Shepherd, ginekologinja.

Trudnoća

Ako si imala nezaštićen seksualni odnos, zaboravila uzeti kontracepciju ili koristiš nepouzdane metode kao što su prekinuti snošaj i računanje plodnih dana, bilo bi dobro da napraviš test na trudnoću. Mnogi simptomi trudnoće poput osjetljivih grudi, promjenjivog raspoloženja, umora i grčeva isti su kao i predmenstrualni sindrom. "Ako je žena trudna u vrijeme kad obično ima menstruaciju može imati lagano krvarenje, do čega dolazi zbog promjena uzorkovanih nastalim zametkom. Ako je test na trudnoću negativan, može se ponoviti za jedan do dva dana i onda će se pokazati točan rezultat", kaže Shepherd.

Trudnoca Možda te zanima... Neželjena trudnoća zbog rane ovulacije Zdravlje

Poremećaji u radu štitne žlijezde

"Poremećaji u radu štitnjače, male žlijezde leptirastog oblika smještene u vratu, utječu na metabolizam i menstrualni ciklus. Kada dođe do disbalansa hormona štitnjače poznatih kao hipo i hipertireoza, onda oni utječu na nekoliko važnih hormona koji reguliraju ovulaciju, FSH (folikul-stimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon), a ciklusi mogu postaju nepravilni", kaže Shepherd.

"Ako jajnik ne funkcionira ispravno, može doći do izostanka ovulacije, što cikluse čini nepravilnim", objašnjava Moss. "Budući da  štitnjača regulira funkciju mozga, raspoloženja za koja si mislila da su nastala pod utjecajem PMS mogu biti povezana s neurološkom funkcijom", objašnjava ona. Može doći do laganog krvarenja i grčeva jer je maternica spremna, ali nije došlo do ovulacije. Obavezno se trebaju javiti liječniku žene koje uz navedene simptome imaju i druge simptome poremećaja rada štitnjače kao što su iznenadno povećanje ili smanjenje tjelesne težine, drhtanje, poremećaji ritma rada srca i umor.

Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Kontracepcija na bazi hormona

Jedna od nuspojava kontracepcijskih pilula je izostanak krvarenja, zato jer hormonska kontracepcija dovodi do promjene endometrija tijekom ciklusa koji su odraz oscilacije cirkulirajuće razine estrogena i progesterona. Endometrij spolno zrele žene može se podijeliti u dva sloja. Bazalni sloj, koji leži neposredno uz mišićni sloj, tanak je i ciklički se ne mijenja. Iz njega se nakon menstruacije regenerira i izgrađuje površinski ili funkcionalni sloj.

Pilile Možda te zanima... Postoji li sigurna kontracepcija? Zdravlje

Taj površinski ili funkcionalni sloj sudjeluje u cikličkim promjenama, diferencira se za vrijeme proliferacijske i sekrecijske faze, u slučaju trudnoće prihvaća oplođenu jajnu stanicu, a ako ne dođe do trudnoće menstruacijom se periodički odbacuje. I ako zbog hormonske pilule ne dođe do menstruacije mogu se javiti simptomi slični PMS-u, a jedan od najizraženijih je težina i pojačana osjetljivost grudi.

Stres

Stres je iznenađujuće čest razlog zbog kojeg dolazi do izostanka mjesečnice. "Stres povećava razinu kortizola, što utječe na ravnotežu hormona", kaže Shepherd, uključujući hormone koji reguliraju rad jajnika i maternice. Ekstremna tjelovježba i prekomjeran tjelesna masa također dovode do povećane razine kortizola s posljedicom izostanka mjesečnice. Dolazi do pripreme maternice za menstruaciju, ali krvarenje izostaje, a simptomi PMS-a se javljaju", kaže Moss.  Ako smatraš da bi stres mogao biti razlog izostanka mjesečnice, obrati se liječniku, vježbaj jogu,meditiraj i općenito poduzmi korake kako bi smanjila razinu stresa.

Salo1 Možda te zanima... Šest znakova da te je stres načeo i da hitno trebaš stati Zdravlje

Policistični jajnici

Za razliku od lakših oblika hormonskih disfunkcija koje danas obilježavaju žene mlađe životne dobi, sindrom policističnih jajnika odnosno PCO jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena. Povezan je sa širokom kliničkom slikom popraćenom brojnim metaboličkim promjenama koji bitno mogu utjecati na zdravstveni status žene tijekom cijelog njezinog života. "Glavna obilježja sindroma su neregularnost menstruacijskog ciklusa s izostancima menstrualnog krvarenja do čak pola godine i dulje, posljedično otežano zanošenje odnosno neplodnost, te brojni kozmetski nedostaci kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose.

Osim kozmetskih nedostataka koji najčešće potiču žene da potraže stručnu pomoć, uz PCO se vežu brojne moguće komplikacije koje bitno mogu ugroziti ženino zdravlje tijekom njezina života. Poznata je povećana učestalost povišenog krvnog tlaka odnosno kardiovaskularnih bolesti, razvoja šećerne bolesti, raka sluznice maternice, jajnika i dojke u odnosu na žene koje ne pate od ovog poremećaja", objašnjava dr. Ulla Marton, ginekologinja.

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Policistični jajnici i trudnoća Zdravlje

Ciste na jajnicima

"Brojna stresna razdoblja u životu žene mogu dovesti do blaže hormonske neravnoteže koja kao posljedicu može imati stvaranje funkcionalnih cista jajnika. Folikularna cista nastaje uslijed izostanka ovulacije, dok luteinska cista nastaje kao posljedica izostanka involucije žutog tijela, koje se formira po ovulaciji. Ciste jajnika manifestiraju se najčešće izostankom menstrualnog krvarenja ili neregularnim krvarenjem ili kao nadutost u maloj zdjelici, popraćeno boli i osjećajem nelagode. Ukoliko se radi o jednostranim cističnim strukturama manjim od 10 centimetara, one se mogu ginekološkim pregledom kao i ultrazvučnom ocjenom nadzirati do dva mjeseca", objašnjava dr. Marton.

 

Ginekološke infekcije

"Neke spolno prenosive infekcije poput gonoreje i klamidije mogu dovesti do stanja poznatog kao upalna bolest zdjelice koja može uzrokovati značajnu nelagodu koja se osjeća kao grčenje tijekom perioda kada se očekuje mjesečnica i neke druge tegobe poput upala mogu uzrokovati sličnu bol u zdjelici", kaže Moss. Bez obzira na vrstu infekcije, antibiotici bi trebali pomoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.