Zdravlje 30. kolovoza 2013.

Postoji li sigurna kontracepcija?

Pilile
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednja dva desetljeća donijela su brojne novitete u kontraceptivnim metodama. Odabir odgovarajuće metode ovisi o brojnim čimbenicima, poput načina života žene te željama za majčinstvom. Kako životna dob utječe na odabir kontracepcije, pojašnjava specijalistica ginekologije i opstetricije prim. dr. sc. Ulla Marton

Noviteti u kontraceptivnim metodama

Uvođenjem prve oralne kontraceptivne pilule 1962. godine, već 51 godinu traje sloboda ženskog izbora kada i s kime će zanijeti. Hormonska kontracepcija unijela je ne samo revoluciju u ginekologiju sa svojim dobrobitima, već promjenu i u socijalnom, ekonomskom smislu omogućujući posredno liberalizaciju odnosa u partnerskom, ekonomskom i društvenom smislu. Suvremena znanost danas nudi brojne kontraceptivne mogućnosti s obzirom na dob, dinamiku spolnih odnosa, želje žena i njihovih partnera.

S obzirom na metode korištenja, razlikujemo nekoliko oblika kontracepcije:

  • kontracepcija na temelju hormonske aktivnosti (oralni kontraceptivni, vaginalni prsten, maternični uložak, flasteri, injekcije)
  • maternična kontracepcija (uložak koji luči bakrene ione ili hormon)
  • mehanička barijera (kondom, femidon, dijafragma, cervikalne kape, kontraceptivne spužvice)
  • metoda povremene apstinencije (Knauss i Ogino metoda, Billingsova metoda, simptotermalna metoda, mjerenje bazalne temperature BBT)
  • metoda trajne kontracepcije (sterilizacija žene ili muškarca)
  • metoda hitne kontracepcije (pilule za dan poslije i postavljanje materničnog uloška)

Pilule reguliraju dinamiku ciklusa

Posljednja dva desetljeća donijela su brojne novitete u kontraceptivnim metodama, doze oralnih kontraceptiva bitno su se smanjile, režim odnosno kontinuitet uzimanja pilula se promijenio, uvele su se nove metode kao što je silikonski vaginalni prsten koji otpušta hormone, spirala sa spremnikom koji otpušta hormone, flaster koji otpušta hormone, injekcije i implantati koji imaju hormonsku aktivnost. Mlađe dobne skupine žena često su u početku sklonije odabiru oralnih kontraceptiva, koji posredno reguliraju obim krvarenja, dinamiku i trajanje menstrualnog ciklusa te kozmetske kožne promjene.

Današnji režim uzimanja protegnuo se na 28 dana te se time dobio kontinuitet u uzimanju preparata. Uveden je placebo u trajanju od četiri odnosno od dva dana (bijele tabletice). Moderne pilule su sve mahom niskodozažni preparati čija se dobrobit iskazuje ne samo u kontraceptivnom učinku, već i u regulaciji dinamike ciklusa, regulaciji anemije te regulaciji kožnih promjena (akne, pojačana dlakavost, seboreja). Bilježi se i pad u negativnim nuspojavama kao što su mučnine, napetost u prsima, zadržavanje tekućine, sukrvica.

Na sljedećoj stranici pročitaj koji čimbenici utječu na odluku o primjeni trajne kontracepcije.

Utjecaj dobi na kontracepciju

Stjecanjem životnog iskustva, prilagodbom načinu života žene sve više vjeruju u svoje tijelo. Također žene u dugogodišnjoj partnerskoj vezi i one koje ostvare majčinstvo, često sagledavaju svoje tijelo drugačije i prema kontracepciji postavljaju drugačije zahtjeve kao što su jednostavnost, sigurnost i apsolutna učinkovitost. Upravo su to bitni čimbenici koji utječu na odluku o primjeni dugotrajnije kontracepcije ili čak trajne kontracepcije.

Brojni noviteti koji su ušli u ovo područje donose brojna olakšanja za suvremenu ženu. Lakoća apliciranja i sloboda izbora čine pojedine kontraceptivne 'proizvode' vrlo izazovnima. Postavljanje vaginalnog prstena koji luči hormone u stražnji svod rodnice istodobno omogućuje reguliranje dinamike ciklusa po želji korisnice (može ostati u rodnici između tri i četiri tjedna te između dva i osam dana nakon vađenja nastupa krvarenje), a istodobno donosi kontraceptivni učinak i smanjuje obim krvarenja.

Promišljeni odabir temelji se na dinamici spolnog života

Postavljanje materničnog uloška zahtjeva agresivniju ulogu liječnika kao bitnog čimbenika koji postavlja, odnosno vadi uložak iz maternice, ali s druge strane tako dobivaš pet godina apsolutne slobode i mira. Ocjena o primjeni uloška koji luči bakrene ione ili progesteron ovisi o brojnim dodatnim čimbenicima - kako o zdravstvenim (prisustvo upala, česta promjena partnera, prijašnje operacije, upalna zdjelična bolest, miomi, endometrioza, koegzistirajuće bolesti), tako i o željama žene koja želi dinamičnije ili manje dinamične menstruacije ili čak postupni izostanak krvarenja.

Hitna postkoitalna kontracepcija, nažalost danas česti oblik kontracepcije, primjenjuje se unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, bilo u vidu hormonskih preparata ili postavljanjem materničnog uloška. Upravo promišljanja o dinamici menstruacije i o jednostavnosti kontraceptivnog sredstva čini dobnu skupinu žena u drugoj polovici tridesetih. Pojačana briga o zdravlju naglašenija je ulaskom u četrdesete te tada odnos prema svemu što se unosi u ženino tijelo postaje apsolutni prioritet. Promišljeni odabir prvenstveno se temelji na dinamici i načinu spolnog života.

Izrazi svoje stavove i želje

Stavovi moderne znanosti su se promijenili pa su se stoga na tržištu pojavila kontraceptivna sredstva koja se primjenjuju u životu žena do sredine četrdesetih (npr. qlaira kontraceptivna pilula, hormonski implanti, intrauterini uložak spirala s dodatkom progesterona).

Prilikom primjene bilo kojeg sredstva važno je izravno izraziti svoje želje, stavove i dinamiku odnosa te na temelju ocjene medicinskih nalaza, laboratorijskih vrijednosti, ginekološkog nalaza, ostvarenog roditeljstva, načina života i ocjenom dobrobiti pojedinog sredstva, ali i njegovih negativnih nuspojava, uz savjetovanje sa svojim ginekologom odaberi adekvatno sredstvo za sebe.

O prednostima i nuspojavama korištenja kontracepcijskih pilula možeš pročitati ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.