Zdravlje 01. srpnja 2021.

Jesi li znala da oblik stražnjice otkriva rizik od određenih bolesti

Foto: shutterstock Četiri najčešća oblika stražnjice - u obliku srca, u obliku slova V, okrugle i kvadratne
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi ženski oblici i veličine stražnjica su predivni. Smij se, ali to je istina! No, ako nisi znala, ispostavilo se da različiti oblici stražnjice mogu mnogo toga otkriti o zdravstvenom stanju njihovih vlasnica.

Većinu ženskih stražnjica možemo svrstati u četiri kategorije - kvadratna, srcolika, okrugla i slovo V. Naravno, tijekom godina podložene smo promjenama njezina oblika, no pravilna vježba može ti pomoći da ona ostane zategnuta. Međutim, oblik stražnjice određuje položaj tijela zdjelice i kukova u tijelu.

Dokazano je kako i sve veći broj žena ima ravnu stražnjicu te pati od takozvanog "sindroma mrtve stražnjice" za kojeg je glavni krivac dugotrajno sjedenje koje može uzrokovati glutealnu amneziju. No, srećom, kao što smo već naveli rješenje situacije je aktivacija donjeg dijela tijela putem vježbi ili kretanja.

Sindrom mrtve stražnjice postoji, provjeri imaš li ga

Iako ne postoji savršen oblik stražnjice jer su sve seksi na svoj način, u svijetu plastične kirurgije najpoželjniji oblik je naopako postavljeni stražnji dio srca, sličan stražnjici srcolikog oblika, prema plastičnom kirurgu s Beverly Hillsa J. Timothyju Katzenu. Naravno, promjena veličine i oblika stražnjice moguća je vježbanjem i dizanjem utega; međutim, ako žene želi prijeći iz jednog ekstremnog oblika u drugi, obično se podvrgavaju plastičnim operacijama. 

Vježbe za čvrstu stražnjicu Možda te zanima... Estetska operacija s najvećim ishodom smrtnih slučajeva Psiha i seks

Koji je razlog za popularnost velike stražnjice?

Danas je to norma u našem svijetu zbog poznatih osoba poput Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Nicki Minaj i Megan Thee Stallion. Mnoge žene se osjećaju ženstvenijim i privlačnijim s velikom stražnjicom, a i mnogi muškarci dijele njihovo mišljenje. Kad bi pogledala svaku zadnjicu na svijetu, otkrila bi da postoji četiri uobičajene vrste u žena i muškaraca koje ti mogu reći koliko je netko zdrava osoba. Pa što četiri najčešća oblika stražnjice - u obliku srca, u obliku slova V, okrugle i kvadratne - govore o ukupnom zdravlju tijela?

5 vježbi za stražnjicu moćnih poput čučnjeva

Pogledaj ilustraciju te prouči koji je tvoj oblik stražnjice, a u nastavku teksta otkrij što oblik tvoj stražnjice govori o tvom zdravlju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pogledaj ilustraciju te prouči koji je tvoj oblik stražnjice, a u nastavku teksta otkrij što oblik tvoj stražnjice govori o tvom zdravlju.

Možda te zanima... Tehnika trčanja uz koju možeš povećati i učvrstiti stražnjicu Fitness

Kvadratna

Smatra se kako kvadratne guze nastaju zbog visoko pozicioniranih kostiju ili dodatnih masnoća baš na kukovima zbog čega često mogu izgledati plosnato. Ovaj oblik stražnjice može ukazivati na probleme s imunološkim sustavom, ali i biti naznaka razvoja nakupina masti oko kukova. To može biti povezano s povećanim rizikom za moždani ili srčani udar.

Srcolika

Srcoliki oblik stražnjice mnogi percipiraju kao idealan i estetski najprivlačniji oblik stražnjice. Ipak, žene koje imaju ovaj oblik stražnjice sklone su dobivanju viška kilograma, posebice u predjelu struka te su sklonije razvoju srčanih bolesti.

Kako do veće i savršeno oblikovane stražnjice? Savjeti žena koje su to postigle

Slovo V

Stražnjice u obliku slova V, odnosno takozvanog obrnutog trokuta najčešće su kod žena starije životne dobi. Također, javlja se  kod žena s niskom razinom estrogena i obično se ona promijeni u ovaj oblik nakon što žene uđu u menopauzu. Tada se razina estrogena drastično snižava što uzrokuje premještanje masti na druge dijelove tijela, a posebno na struk. Ako ti stražnjica ima ovaj oblik, a osoba si mlađe životne dobi onda nastoji unijeti što više proteina u prehranu te prionuti vježbanju.

Okrugla

Kod okruglih stražnjica masnoće su ravnomjerno raspoređene i u donjem i u gornjem dijelu te stvaraju oblik koji je stoljećima slovio kao oblik koji simbolizira žensku plodnost. Proporcionalna stražnjica uglavnom je znak zdrave osobe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.