Psiha i seks 09. veljače 2021.

Estetska operacija s najvećim ishodom smrtnih slučajeva

Vježbe za čvrstu stražnjicu
Foto: shutterstock Vježba ili pokret poznatiji pod imenom skakavac (eng. Grasshopper) odlična je za učvršćavanje mišića stražnjice.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brazilsko podizanje stražnjice najbrže je rastuće područje estetske kirurgije na svijetu, unatoč sve većem broju smrtnih slučajeva koji su posljedica samog postupka.

Melissa je samo jedna mlada djevojka koja nije bila zadovoljna vlastitim tijelom te je željela savršenu stražnjicu koja bi nalikovala na punašnu, zrelu breskvu. Bila je već na pola puta od ostvarenja svojih snova napravivši 2018. godine brazilsko podizanje stražnjice, poznato kao BBL, kirurški postupak u kojem se masnoća uklanja iz različitih dijelova tijela, a zatim se ubrizgava u stražnjicu. Stražnjica je već bila zaobljenija i punija nego prije, a oduševio ju je efekt nakon operacije. No, pomislila je moglo bi biti bolje. Naravno, uvijek može bolje.

Mnoge žene danas odlaze pod nož kako bi zadovoljile standarde ljepote, privukle muškarce ili se pak osjećale bolje i samopouzdanije u vlastitoj koži. Društvene mreže tako danas također uvelike nameću savršene oblike tijela i oblina. No, razmišljaju li te žene pak o posljedicama? Čini se da ne. U svojoj želji da zadive društvo i privuku pažnju, zaboravljaju na vlastito zdravlje.

Od 2015. godine, broj žena koje su se odlučile za brazilsko podizanje stražnjice na globalnoj razini porastao je za 77,6 %, pokazalo je nedavno istraživanje Međunarodnog društva za estetsku plastičnu kirurgiju. To je najbrže rastuća estetska kirurgija na svijetu. A predvodnica popularnost BBL-a je jedna žena, naravno, Kim Kardashian West.

No, ne može svatko postići Kardashiansko tijelo. Kardashian West, koja ima armensko nasljeđe uvijek je poricala da je operirala stražnjicu upravo kako bi oponašajući i prisvajajući crnu kulturu poboljšala svoj brend.

Doktor Mark Mofid, vodeći američki kirurg BBL-a, također je primijetio utjecaj Jennifer Lopez i Nicki Minaj, uz obilje slika na društvenim mrežama koje su "doista popularizirale ljepotu ženskih oblina". No, postizanje takvih ideala ljepote može biti rizično. Mofid je tako 2017. objavio rad u časopisu Aesthetic Surgery te otkrio da je 3 % od 692 pacijentice doživjelo smrt nakon izvođenja operacije. Sveukupno, jedan od 3000 zahvata rezultirao je smrću, što brazilsko podizanje stražnjice čini jednim od najopasnijih kirurških zahvata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Powered by embedinstagramfeed &

U posljednje tri godine tri su Britanke - Abimbola Ajoke Bamgbose, Leah Cambridge i Melissa Kerr,  umrle od posljedica komplikacija proizašlih iz BBL-a u Turskoj, najpopularnijem odredištu za britanske pacijente koji traže jeftiniju estetsku operaciju, piše The Guardian.

"Rizik povezan s izvođenjem BBL-a ne odnosi se samo na količinu masti, već i na način na koji se ona ubacuje. Također, pitanje je radi li se uopće o umetanju masti: dogodio se niz nedavnih smrtnih slučajeva povezanih s povećanjem stražnjice jer je pacijentu ubrizgan silikon", piše The Guardian. Tijekom operacije opasnost se događa u vrlo preciznom trenutku, kad se kanila uvodi u stražnjicu. Kako prolazi ispod kože, kanila mora ostati iznad glutealnog mišića. Ako se spusti ispod, a masnoća uđe u krvotok, kapljice masti mogu se spojiti, putovati kroz krv i izazvati plućnu emboliju i krvni ugrušak u plućima - uzrok smrti u slučaju Britanke Leah Cambridge koja je imala zahvat  u privatnoj klinici u Izmiru 2018. godine.

Melissa se osjećala sigurnije na operaciji u Velikoj Britaniji. Vjerovala je doktoru kirurgu Glanceyju i, uostalom, već je prošla postupak - znala je što može i treba očekivati. Znala je da će morati uzeti nekoliko tjedana odmora kako bi se oporavila, no smatrala je da se ispliti za stražnjicu iz snova.

Brazilsko podizanje stražnjice potječe naravno iz Brazila, rodnog mjesta estetske kirurgije, kakva se vidi na bezbrojnim slikama turističkih zajednica s prikazima žena odjevenih u bikinije na plaži Copacabana. "U globalnoj mašti mislimo da su Brazilci opsjednuti stražnjicama", rekao je antropolog Alvaro Jarrin, autor knjige The Biopolitics of Beauty,  koja istražuje kulturu estetske kirurgije u Brazilu. No, u stvarnosti, nema svaka Brazilka idealiziranu brazilsku zadnjicu. Niti, dodao je Jarrin, svaka Brazilka uopće želi takvu guzu. Istražujući svoju knjigu otkrio je da popularnost BBL-a ovisi o klasi i rasi žena s kojima je razgovarao.

Pionir te vrste operacije bio je brazilski liječnik Ivo Pitanguy. U zemlji bogatoj plastičnim kirurzima, Pitanguy je bio poznat kao "papa". Izvodio je razne zahvate, a govorilo se da je "doradio" i poznate osobe od Franka Sinatre do Sophije Loren. Ljepota je, vjerovao je Pitanguy, ljudsko pravo, premda je prepoznao da njezino traganje može biti zabrinjavajući proces. "Najvažnije je imati dobar ego", često se citiralo Pitanguya, "i tada vam ne treba operacija." 

Melissu je opsjedala vlastita želja, kako to obično bude sa željama: vidiš nešto što voliš i želiš to za sebe. Operacija može promijeniti način na koji vidiš svoje tijelo. Više nije riječ o biološkom i prirodnom aspektu  već o projektu koji se može neprestano poboljšavati, poput kuhinje. Problem je u tome što se događa kada sagradiš savršenu kuhinju, koja je plava, a onda svi odluče da savršena kuhinja zapravo treba biti crvena?

"Kad netko zatraži izuzetno veliku stražnjicu", rekao je Glancey, "uvijek im objasnim da bi se moda mogla promijeniti." U svakom slučaju, bez obzira koliko posla na njemu radili, tijelo ostaje živo, organsko, nepredvidivo. Čak i stražnjica Kardashian West možda nikad neće izgledati kao danas. Gravitacija i vrijeme imat će svoj put sa starenjem bez obzira na kirurške zahvate te će čak i savršeno tijelo ostariti, a na koncu umrijeti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.