Zdravlje 14. srpnja 2021.

Kome mješavina soli i vode pomaže u liječnju akni, a za koga nije

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akne su bolna točka mnogih žena, kako na licu tako i na ostatku tijela. Na društvenim mrežama pojavio se još jedan trik koji navodno uklanja akne pomoću jednostavne kombinacije soli i vode. Iako su brojne žene potvrdile da im je slana voda pomogla ukloniti akne, stručnjaci upozoravaju da ova metoda nije namijenjena svim tipovima kože

Društvene mreže postale su mjesto na kojem se stvaraju beauty trendovi. Iako nam stručnjaci uporno savjetuju da ne trebamo vjerovati svemu što vidimo na Twitteru, Instagramu ili TikToku, ponekad može biti teško odoljeti instant rješenju koje nam nude. Jedan od najnovijih trendova koji se pojavio na TikToku je liječenje akni pomoću slane vode. Prije mjesec dana @leacrylics je započela tretman lica slanom vodom i postupak zabilježila na svom profilu. Priznala je kako se s aknama bori od svoje 11. godine života i ništa što je probala nije bilo efektivno kao voda i sol. 

Leenis je u video klipu ispričala da je sve započelo na ljetovanju kada je primijetila kako nakon plivanja u oceanu njezine akne postanu manje vidljive i naposljetku nestaju. Kako bi doma iskoristila sve blagodati oceana, Leenis je kupila morsku sol i pomiješala jednu žličicu soli s pola šalice tople vode kako bi dobila salinitet isti kao u moru. Kožu je svaki dan prije spavanja našpricala pripremljenom mješavinom, a na snimci možemo vidjeti kako njezina koža uistinu izgleda odlično. 

@leacrylics

and this makes so much sense. sea salt is healing. #acne #clearskin #seasalt #fyp

♬ original sound - Leenis

Lennisin savjet brzo se proširio društvenim mrežama pa su mnoge žene odlučile isprobati slanu vodu i na svom licu. I one su nakon samo nekoliko dana bile oduševljene rezultatima, no nekima se ovaj trik učinio previše jednostavnim kako bi bio istinit. O tome djeluje li uistinu morska sol na akne i je li ovaj trik opasan pričala je dermatologinja Jo-Ann See za Woman's Health.

Zašto ovaj trik djeluje?

Voda u oceanu sadrži velike količine soli, ali i minerala koji mogu imati protuupalno djelovanje na koži, ali ju istovremeno i isušiti i smanjiti proizvodnju prirodno prisutnog ulja. Akne su također uzrokovane bakterijama koje ne mogu opstati u uvjetima tako visokog saliniteta. Jo-Ann navodi kako je ovakvo djelovanje čisto anegdotalno, a ne znanstveno dokazano. Brojna pozitivna iskustva pokazuju kako se radi o tretmanu koji je učinkovit, ali budući da nije znanstveno provjeren, ne mogu ga preporučiti liječnici. Dermatologinja Jo-Ann See napominje kako se radi o vrlo zgodnom triku koji će nekima pomoći, ali nekima i odmoći.
 

Možda te zanima... Ove stvari zaista moraš uzeti u obzir ako se želiš riješiti akni Zdravlje

Kome bi mogao pomoći, a kome naštetiti?

Slana voda kojom je Leenis tretirala lice pogodno je rješenje za kožu koja ima površinske nepravilnosti i koja je masnija, no može biti štetna za suhu i osjetljivu kožu. Također nije rješenje za osobe čije su akne uzrokovane drugim zdravstvenim problemom ili genetikom. Dermatologinja Jo-Ann See navodi da je zapravo najveći rizik ove metode razočarenje jer neće pomoći svakome i nije čarobno rješenje za sve probleme s kožom. Ipak, vrijedi ga isprobati, ali pri tome trebamo biti pažljivi i ne pretjerati s količinom soli. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Na društvenim mrežama osvanuo je recept za slani sprej koji pomaže ukloniti akne

 

Koje su medicinski dokazane alternative?

Dermatologinja Jo-Ann navodi da postoji cijeli niz znanstveno dokazanih rješenja za kožu sklonu aknama, samo je važno pronaći ono pravo za sebe. Proizvodi s ekstraktom zelenog čaja pružaju odlična protuupalna i antibakterijska svojstva, baš kao i čajevac za koji moraš biti sigurna da nisi alergična prije korištenja. Osim dobrog losiona, potrebno je voditi i redovnu brigu o uklanjanju mrtvih stanica kože i ostalih nečistoća koje mogu uzrokovati akne, a to ćemo najlakše napraviti glikolnom ili mliječnom kiselinom. Ove kiseline rade blagi kemijski piling koji sprječava pojavu novih akni, ali ublažava i postojeće. 

Trik sa soli i vodom vrijedi isprobati ako imaš nešto otporniju i masniju kožu, no ako ne riješi tvoje probleme kroz nekoliko tjedana, najbolje je da se posavjetuješ sa stručnjakom kako bi zajedno složili najbolji program za njegu kože i borbu protiv akni.

Možda te zanima... "Trokut smrti": Mjesto na licu gdje nikad ne bi smjela istiskivati prištiće Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.